Türkiye, kripto para düzenlemeleri açısından önemli günlerden geçiyor. Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kripto para düzenlemeleri için yasa tasarısının hazır olduğunu ve kısa süre içerisinde meclise geçeceğini açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından iddiaya göre “yasa tasarısı” taslağı sızdırıldı. Peki sızdırılan ve yasa tasarısı olduğu iddia edilen taslakta neler yer alıyordu?
Kripto para dünyasının tanınan isimlerinden Avukat Sima Baktaş, bu konu hakkında detaylı bir yazı yazarak kripto para ekosistemini “olası yasa tasarısı” hakkında bilinçlendirdi.
Lisanslama Zorunluluğu
Yazıya göre, kripto para platformlarının ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının SPK’dan izin alması gerekmekte. Lisanslama olarak da kabul edilebilen bu izin, devlet garantisi vermeyecek.
Yerli olmayan kripto para platformlarının ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının da faaliyetleri için SPK’dan izin alması gerekiyor. Ayrıca izinsiz bir faaliyette bulunan şirketler için para cezası ve akabinde hapis cezası da yasa tasarısında yer almakta.
Listeleme ve Delist Etme SPK’nın Elinde
SPK kripto para platformlarında ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarında listelenecek, delist edilecek kripto paraları kendisi belirleyecek.
Bununla birlikte bankalar kripto para saklama hizmeti (custody) verebilecek.
Listelemeleri SPK’nın düzenleyeceğini belirten yasa tasarısı taslağında, SPK’nın ayrıca kripto para işlemlerindeki teminatı ve limiti belirleme yetkisi de bulunmakta.
Tüm Sorumluluk Yönetim Kurulu’nda!
Şirketler faaliyetleri için izin alsa dahi, şirketin tüm sorumluluğu (siber saldırı vs dahil olmak üzere) Yönetim Kurulu ve Kurucuların “şahsi sorumluluğunda” olacak.
Siber saldırı gibi beklenmedik durumlarda SPK veyahut devlet garantisi olmayacak. Burada “sigorta yaptırma” maddesi üstü kapalı verilmiş olabilir.
Verginin Vergisinin Vergisi!
Olası yasa tasarısı taslağına göre alınan komisyon gelirine ek olarak, kripto para platformlarının ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yıllık gelirlerinden de pay vermeleri gerekecek.
Reklam Yönetmeliğine Uyumlu Olacak!
Kripto para platformlarının ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının reklamlarının izinsiz yapılması veyahut izinsiz olarak faaliyet yapılması durumunda site erişime kapatılacak. Bununla birlikte idari para cezaları ve hapis cezaları gibi yaptırımlar da söz konusu olabilecek.
Sadece SPK Tarafından Yetkilendirilmiş Kuruluşlarda İşlem Yapılabilecek!
Türkiye’de yerleşik kişiler, kripto varlık alım satım işlemlerini yalnızca SPK tarafından yapılacak düzenleme uyarınca yetkilendirilmiş kuruluşlarda yapabilecek.
Bu madde ile Metamask gibi soğuk cüzdanlar ile merkeziyetsiz sistemlerin izin alması konusunda “sıkıntılar” oluşmakta.
İşlemler Yalnızca Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Arasında Olacak!
Müşterilerin yetkilendirilmiş kuruluşlardan aldıkları veya bulundurdukları kripto varlıklar ancak bu kuruluşlar arasında SPK’ca belirlenecek esaslar dahilinde transfer edilebilecek. Bu kripto varlıklar mevzuatta öngörülen cüzdanlar dışına çıkarılamayacak.
Müşterilerin yabancı kripto varlık hizmeti veren şirketlerde yaptıkları alım satım işlemleri ve bu işlemlere bağlı kripto varlık transferleri yalnızca yetkilendirilmiş kuruluşlar vasıtasıyla yapılabilecek.
Yetkilendirilmemiş Kuruluşları Kullananlara Ceza!
SPK tarafından yetkilendirilmemiş kuruluşlarda işlem yapıldığına dair bilgi edinilmesi halinde, işlem yapanlara, Kurul tarafından 20 bin Türk Lirası’ndan az olmamak üzere işlem tutarı kadar idari para cezası uygulanacak.
İşlem yapıldığına yönelik tespite ulaşılmamakla birlikte yetkilendirilmiş kuruluşlar dışında hesap açanlara da 20 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak.
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.