Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliğine dair bilimsel gelişmelerden sorumlu kolunun düzenlediği İklim Değişikliğine Dair Hükümetler Arası Panel (IPCC), kripto para teknolojisini CO2 üreten ve çok enerji talep eden sektörler arasında listeledi.
İlginizi çekebilir: Kripto Para Madenciliği Nedir?
4 Nisan 2022 Pazartesi günü yayımlanan raporda IPCC, kripto paraları veri merkezleri ve bilgi teknolojileri sistemleri kapsamında değerlendirerek, bu yeni teknolojinin CO2 emisyonları için “büyük bir global kaynak” olma potansiyelinin olduğunu belirtti.
Rapor 2010 ile 2019 arasında gerçekleşen CO2 emisyonunun Dünya’nın ortalama sıcaklığındaki artışı 1,5°C ile sınırlama olasılığının yalnızca %50 olduğunu gösteriyor.
Kripto paraların enerji ihtiyaçları gittikçe büyüyen bir endişeye yol açıyor. Ancak hala blockchain altyapısının kullandığı enerjiye dair bir belirsizlik hakim. Yine de 2017’den beri Bitcoin madenciliğinin enerji ihtiyacının büyük oranda arttığı bilinen bir gerçek. Fakat son dönemde yapılan akademik çalışmalar 2020 senesindeki kripto para madenciliği enerji kullanımına dair değişken veriler ortaya koyuyor. Bu veriler 47 TWh ile 125 TWh arasında değişiyor.
IPCC raporda, kripto para ve blockchain teknolojisine ek olarak yapay zekaların enerji kullanım değerlerine de yer verdi. Raporun altını çizdiği temel nokta ise, aslında tüm teknolojilerin emisyonu azaltmakta etkili olabileceği, bunun tamamen bu teknolojilerin nasıl idare edildiğine bağlı olduğu oldu.
Bilgi depolama sistemlerinde, yapay zeka da dahil olmak üzere işlem ve iletişim teknolojilerinde büyük gelişmeler yaşanıyor ve bu gelişmeler emisyon seviyelerini etkiliyor. Bu gelişmeler sayesinde şirketler verimli enerji kontrolünü artırabilir, enerji üretimi ve dağıtımı için işlem maliyetini, ve fiziksel ulaşım ihtiyacını azaltabilirler.
İklim Değişikliğini Minimum Etkiyle Atlatmak İçin CO2 Emisyonunu Azaltmak Şart
Rapor IPCC’nin konuya dair şimdiye dek yayımladığı üçüncü metin oldu. Grubun bu raporları yayımlamaktaki amacı, iklim değişikliğinin çevresel etkilerini azaltabilmek için 2030 senesine kadar global emisyonu azaltmak oluyor. Uzmanlar söz konusu etkilerin yükselen deniz seviyelerinden, ekstrem hava koşullarına kadar uzanan geniş bir yelpazeden oluştuğunu ifade ediyor.
Üzerinde çalıştığımız senaryolar, küresel ısınmayı 1,5°C azaltabilmek için global sera gazı emisyonunun en geç 2025 öncesinde zirve noktasına ulaşması gerektiğini ve sonrasında da 2030’a dek %43 oranında azalması gerektiğini ortaya koyuyor. Bu sırada metan gazı emisyonu da 3te 1 oranında azalmalı.
Ancak rapor tüm bunlar gerçekleştirilse bile maksimum ısı eşiğinin kısa bir süreliğine dahi olsa aşılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Yüzyılın sonuna kadar ise dikkatli olunduğu takdirde bu eşiğin altına geri düşülebileceği ifade ediliyor.
Her ne kadar pek çok yasa koyucu, lider kripto paraları ve blockchain teknolojisini iklim değişikliği konusunda bir hedef tahtası haline getirse de, araştırmalar 2021 senesinde global olarak üretilen CO2’nin yalnızca %0,08’inin bu yeni teknolojiler kaynaklı olduğunu gösteriyor.
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.