Uluslararası Para Fonu (IMF); Rusya’nın, Ukrayna’yı işgal girişimi sonrasında global çapta uygulanan ekonomik yaptırımlardan kripto para madenciliğine geçerek kurtulabileceğini söyledi.
Rapora göre IMF, özellikle Rusya’nın kripto para madenciliğini güçlendirmek ve gelir elde etmek için geniş enerji kaynakları için savaşabileceği konusunda uyarıyor. IMF’in konu hakkındaki görüşleri şöyle:
Zaman içerisinde; yaptırım uygulanan ülkeler, madencilik yoluyla bu yaptırımlardan kaçınmak için madenciliğe daha fazla kaynak tahsis edebilir.
Bitcoin madenciliği gibi enerji harcayan madencilikler için, yaptırımlar sonucu ihraç edilemeyen enerji kaynaklarından para kazanılmasına izin verilebilir.
IMF, yaptırım altındaki ülkelerde madencilik payının yanı sıra küresel madencilik gelirinin de toplam boyutunun “finansal bütünlüğe yönelik riskler devam etse de, bu tür akışların büyüklüğünün nispeten sınırlı olduğunu öne sürüyor” diyerek bu uyarıya bir ek yaptı.
Rusya Bitcoin Madenciliği Konusunda Üçüncü Sırada
Başkan Vladimir Putin daha önce Rusya’nın Bitcoin madenciliği konusunda “rekabet avantajına” sahip olduğunu söylemişti. Cambridge Üniversitesi’ne göre Rusya, Bitcoin madenciliği konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri ve geçen yıl yayımlanan bir çalışmada üçüncü sırada yer alıyor.
Daha fazla Rusya haberleri için buraya tıklayabilirsiniz.
Ukrayna’yı işgal girişiminden sonra, Rusya’nın yaptırımlardan kripto para yoluyla kaçınma potansiyeli konusunda çeşitli endişeler dile getirildi.
Aslında kripto paraların, Rusya’nın uluslararası yaptırımların gücünü tamamen köreltmesindeki rolü düşük olsa da, yaptırım uygulanan belirli kuruluşların gelir sağlamak için kripto paralara dönebileceğini belirtmek önemli.
Ayrıca madencilik dışında, geçmişte başka yöntemler de kullanılmıştı. Buna örnek olarak, geçen yıl Rus bağlantılı aktörlerin ceplerini diğer tüm gruplardan daha fazla dolduran bir endüstri olan fidye yazılımını verebiliriz.
Bunlara ek olarak, yine eski bir FBI ajanı ve bulut güvenlik şirketi Abnormal Security’nin şu anki tehdit istihbarat direktörü Crane Hassold, daha önce verdiği bir röportajda kripto paraların günümüzün fidye yazılımı endüstrisini yönlendiren “birincil faktör” olduğunu söylemişti.
Diğer bir yöntem ise yaptırımlara uymayan kripto para borsalarının basit kullanımı olabilir. Geçen yıl eylül ayında, kripto para borsası SUEX, ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından, Amerikan çıkarlarına karşı siber bağlantılı faaliyetlerden sorumlu ya da suç ortaklığı yapan bir kuruluş olarak onaylandı.
Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.