Muhabbit

IMF’ten Kripto Para Düzenlemelerine Öneri Geldi

Geçtiğimiz günlerde yayınlana raporda düzenlemelerden sorumlu kurumlara bir an önce adapte olma zorunluluğunun baş göstermeye başladığı bildirildi.

IMF’ten kripto para düzenlemelerine öneri geldi. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan raporda düzenlemelerden sorumlu kurumlara bir an önce adapte olma zorunluluğunun baş göstermeye başladığı bildirildi. Kripto paraların gösterdiği büyük yükseliş ve gelişim ışığında regülatörlerin üzerine düşeni yerine getirmesinin faydalı olacağı belirtildi. Raporda IMF’in, regülatörlere öneri olarak bazı düzenlemeler geliştirdiği ve kurumların bilgisine sunulduğu belirtildi. IMF’in gözünde efektif düzenlemelerin getirilmesi uzun dönemde ekonomik stabilite sağlanması açısından büyük önem barındırıyor. Değiştirilmesi gereken yada eklenmesi gereken maddeler varsa bunları bir an önce yapılmalı diyor IMF.

Kripto paraların yaşadığı hızlı gelişimi gösteren bir grafiği yayınlayan IMF, gelecek teknolojilerin geç kalınmadan yakalanması adına regülatörlerin hızlı davranması gerektiği görüşünde. Bu noktada hedefi Abd olan IMF, topu FED ve SEC’e atıyor. IMF’in yayınladığı raporda, kripto paralarla ilgili detaylı bir inceleme mevcut. Kripto paraların tanıtımı, barındırdığı riskler, olası düzenlemeler raporda bulunuyor.

Riskler

IMF’e göre kripto yatırımcıları ve kullanıcılar yüksek risk barındıran işlemler yapılıyor. Doğası gereği yüksek voltaliteyle birlikte gelen kripto paralar, aynı zamanda anonimliği ve barındırdığı yeni teknolojik çözümler sebebiyle bilinen ve henüz bilinmeyen bir çok risk barındırıyor. Aynı zamanda henüz düzenlemeler mevcut olmadığı için herkesin belirli vaatlerle ortaya çıkıp sermaye toplayarak bir proje yaratabiliyor olmasının yatırımcılar için büyük bir risk barındırdığını belirtti. Aynı zamanda kripto paralar için sunulan cüzdan hizmetlerinin de ne derece güvenli olup olmadığının belli olmadığını savunan IMF, kullanıcıları dikkatli olma konusunda uyarmakta. DeFi hizmetleriyle beraber ortaya çıkan kredi ve faiz hizmetleri için de aynı uyarıları yapıyor. Hackler sebebiyle çalınan kripto paraların miktarıyla ilgili bir grafik de yayınlayan IMF düzenlemelerin çıkmasının beklenmesini öneriyor.

Düzenlemeler

Merkez Bankaları’nın ICO (Initial Coin Offerings) dönemiyle beraber, kara para aklama konusunda kendi yetki alanları içinde müdahale etmeye çalıştığını belirten IMF, bunun yeterli olmadığını bildirdi. Financial Task Force (FATF) ile dijital varlıklar ve dijital varlık sağlayıcıları için belirli standartların 2018 yılında getirilmeye çalışıldığından da bahseden IMF; kesin, net ve kapsayıcı düzenlemelerin bir an önce getirilmesi taraftarı.

Regülatörler bir an önce gelişmeleri takip etmeli ve dikkatli bir şekilde oluşabilecek riskleri analiz edip, öncelikleri belirleyip harekete geçmeli.

Regülatörlerin, IMF’in açıklamalarına ve önerilerine nasıl tepki vereceği merak konusu. Detaylı rapora buradaki linkten ulaşabilirsiniz.

Son Yazılar

Exit mobile version