İndikatör Nedir?

Nedir 26/04/2022 12:17 Recep Göger
İndikatör Nedir?

İndikatörler, finansal piyasalarda ekonomik eğilimleri tahmin etmek için kullanılan istatistiklerdir. Yatırımcılar, kripto para piyasası dahil olmak üzere tüm para piyasalarında indikatörlerden faydalanırlar.

İndikatörler sayesinde yatırımcılar veya analistler, piyasa hakkında tahminde bulunabilir. Bununla birlikte indikatörler, bir hisse senedinin trend yönü hakkında tahminde bulunmak için geçmişteki verilerden beslenir.

Ancak indikatörlerin tek başına kullanılması hatalı sonuç verebilir. Bu yüzden yatırımcılar, indikatörleri bir destekleyici araç olarak kullanmalıdır.

Yaygın indikatörler arasında hareketli ortalamalar, hareketli ortalama yakınsama sapması (MACD), göreceli güç endeksi (RSI) ve denge hacmi (OBV) bulunur.

Ekonomik verilerle beraber kullanılan indikatörlerle, bir ülkenin veya bir şirketin finansal açıdan iyi olup olmadığı ölçülebilir. Örnek verecek olursak; Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) ve işsizlik sayıları bunlardan olabilir.

Anahtar Performans Göstergesi (KPI), bir şirketin başarısını ölçmek için kullanılır. Bir şirketin kâr edip etmediğini anlamak için brüt kar marjı, faaliyet marjı, net marj ve öz sermaye getirisi (ROE) gibi istatistikler kullanılır.

İndikatörler

İndikatörler genel olarak ekonomik indikatörler ve teknik indikatörler olarak ikiye ayrılabilir.

Ekonomik indikatörler, bir bütün olarak ekonominin veya ekonomi içindeki sektörlerin büyümesini veya küçülmesini ölçmek için kullanılır. Teknik analizde kullanılan indikatörler ise bir menkul kıymetin fiyatı veya hacmi ile ilgili parametreleri baz alarak gelecek zamandaki fiyatları tahmin etmek için kullanılır.

Ekonomik indikatörlerle büyük şirketler, finansal açıdan ne durumda olduğunu, gelecek için nasıl planlar yapması gerektiğini ve şirketin genel durumu hakkında veri toplayabilir.

Teknik indikatör kullanan yatırımcılar veya analistler; hisse senedi, emtia ve kripto paralar gibi ürünlerle işlem yaparken hangi fiyattan alıp hangi fiyattan satacağını belirleyebilir ve buna uygun bir plan çizebilir.

Ekonomik İndikatörler

Hem özel sektör hem de kamuda farklı kaynaklarla oluşturulmuş birçok ekonomik indikatör bulunuyor.

Örneğin, ABD Çalışma Bakanlığı’nın araştırma kolu olan Çalışma İstatistikleri Bürosu; fiyatlar, istihdam, işsizlik, tazminat, çalışma koşulları ve üretkenlik ile ilgili verileri toplar düzenler. Bu veriler de fiyat, enflasyon, ithalat, ihracat ve tüketici harcamaları hakkında bilgiler içerir.

Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM), 1915 yılında ABD’de kurulmuştur. Dünya genelinde satın alma alanında çalışan 40 bin üzerinde üyesi olan ISM, kâr amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluştur.

ISM, 1931 yılından itibaren İmalat İş Raporunu aylık olarak yayımlar. Rapor, imalat ve imalat dışı siparişler hakkında bilgiler içerir.

Konut ve gayrimenkul sektörlerinde kullanılan indikatörler zamanla çok popüler oldu. Bununla birlikte ABD Ticaret Bakanlığı, ekonomiyi değerlendirirken ISM’nin yayımladığı verilerini kullanır.

Konut satış fiyatlarını ölçen S&P/Case-Shiller Endeksi ve yeni evler için pazar iştahını ölçen NAHB/Wells Fargo Konut Piyasası Endeksi, konut büyümesini ölçmek için kullanılan çeşitli göstergelerden biridir. İndikatörlerin ekonomi alanında sık sık kullanıldığını söyleyebiliriz.

Teknik İndikatörler

İndikatörler, teknik analizde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Teknik indikatörler, bir ürünün fiyatına veya hacmine dayalı yapılan matematiksel hesaplamalardır. Bu hesaplamalardan çıkan sonuçlar, ürünün gelecek zamanda yapacağı fiyat hareketlerini tahmin etmek için kullanılır.

Türkçesi Göreceli Güç Endeksi olan Relative Strength Index (RSI), en sık kullanılan teknik göstergeler arasında yer alır. Bununla birlikte Türkçesi Hareketli Ortalamaların Mesafesi olarak bilinen Moving Average Convergence Divergence (MACD), yatırımcılar arasında en çok tercih edilen indikatörlerden biridir.

Yaygın Kullanılan İndikatörler

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Nedir?

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE), tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir indikatördür. TÜFE, yıllık enflasyonu ölçmek için kullanılır.

Sürekli azalan bir TÜFE, genel olarak düşen fiyatların bir indikatörü olarak kullanılır.

Hareketli Ortalama (MA) Nedir?

Hareketli ortalama (MA), belirli bir kripto paranın veya hisse senedinin genel yönünü tahmin etmek için kullanılan bir indikatördür. MA, gelen verilerle birlikte sürekli güncellenerek ortalama bir fiyat belirler. Birçok analist, MA’yı farklı zaman dilimlerinde kullanır. 200 günlük MA ve 50 günlük MA en çok tercih edilen zaman dilimlerindendir.

BTCUSDT 2022 04 25 17 08 41 1056x600 - İndikatör Nedir?
HAREKETLİ ORTALAMA (MA)

Anahtar Performans Göstergesi (KPI) Nedir?

Anahtar performans göstergesi (KPI), bir şirketin başarısını belirli bir hedefe karşı ölçmek için kullanılır.

Her firma, bulunduğu sektörde belirlemiş olduğu hedefler vardır. KPI, belirlenen hedeflere göre işletmenin şu an bulunduğu değeri gösteren bir terimdir. Kısaca Anahtar Performans Göstergesi firmanın, o an sahip olduğu performansı ölçer.

KPI kullanımı, Firma içerisinde doğru kararlar ve doğru çalışmalar yapabilmek için önemli bir indikatör haline geldi.

Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nedir?

Göreceli güç endeksi (RSI), kazançlar ile kayıpları karşılaştıran bir teknik analiz indikatörüdür. RSI, bir kripto paranın veya hisse senedinin fiyat momentumunu belirlemek için kullanılır.

Göreceli Güç Endeksi (Relative Strength Index), bir hissenin aşırı satın alındığını veya bunun tam tersi bir duruma geldiğini göstermek için kullanılır. RSI, yatırımcıya al ya da sat verisi sunar.

BTCUSDT 2022 04 25 17 07 12 1056x600 - İndikatör Nedir?
RSI

Gerçek İlerleme Göstergesi Nedir?

Gerçek ilerleme göstergesi (GPI), bir ülkenin ekonomik olarak büyüme oranını ölçmek için kullanılan bir indikatördür. Genellikle, daha yaygın olarak kullanılan gayri safi yurt içi hasılat (GSYİH) indikatöründen daha güvenilir bir indikatör olarak kabul edilir.

GPI göstergesi, GSYİH’nın kullandığı her şeyi hesaba katar, ancak diğerlerinin yanı sıra suç maliyeti, ozon tükenmesinin maliyeti ve kaynak tükenmesinin maliyeti gibi ekonomik faaliyetle ilgili olumsuz etkilerin maliyetini temsil eden diğer rakamları da ekler.

Bir Şirketin Karlılığının Göstergeleri Nelerdir?

Bir şirket, kâr ettiğini göstermek için; brüt kar marjı, faaliyet marjı, net marj ve öz sermaye getirisi (ROE) indikatörlerini kullanır.

Daha fazla Nedir içeriği için: Nedir

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz

Son Haberler
Tümünü Gör Tümünü Gör
Lazarus Grubu’nun Bybit Saldırısı, Kuzey Kore’yi Bitcoin Varlıklarında Zirveye Taşıdı
Kuzey Kore’nin hacker grubu Lazarus, geçtiğimiz ay Bybit borsasına yaptığı devasa bir saldırı sonrasında Bitcoin (BTC) varlıklarında büyük bir artış yaşadı. Arkham Intelligence verilerine göre, Lazarus şu an 13.518 BTC’ye sahip. Bu da yaklaşık 1.13 milyar dolar değerinde. Bu miktar ise Kuzey Kore’yi Bhutan ve El Salvador’un devlet sahipliğindeki Bitcoin varlıklarının önüne geçirdi. Bhutan 10.635 […]
1 gün önce Blockchain
OKX, Lazarus Grubu’nun Kötüye Kullanımı Üzerine DEX Hizmetlerini Geçici Olarak Durdurdu
OKX, Lazarus grubunun “kötüye kullanımı” ve Avrupa Birliği’nin artan denetimi nedeniyle DEX hizmetlerini askıya aldı. Kripto para borsası OKX geçtiğimiz pazartesi günü yaptığı açıklamada DeFi hizmetlerinin $1.5 milyar değerindeki Bybit hack’inden elde edilen bazı gelirlerin aklanmasında kullanılmasının ardından, Avrupa Birliği düzenleyicilerinin bu hizmetleri incelediğini belirtti. OKX, hizmetlerini askıya alma kararını alırken düzenleyicilerle görüştüklerini açıkladı. Ayrıca […]
1 gün önce Borsa
Rusya, Petrol Satışında Kriptoyu Devreye Soktu!
Rusya, Batı’nın uyguladığı ağır yaptırımları aşmak için petrol ticaretinde kripto paraları kullanmaya başladı. Reuters haberine göre Rusya; Çin ve Hindistan ile yaptığı petrol ticaretinde Bitcoin, Ether ve USDT kullanmaya başladı. Amaç ise ödemeleri hızlı ve sorunsuz bir şekilde Ruble’ye çevirebilmek olarak gösteriliyor. Rusya, Bitcoin ve Tether ile Petrol Satıyor! Normalde Çin Yuanı ya da Hindistan […]
4 gün önce Bitcoin
Ripple, BAE’de 40 Milyar Dolarlık Sınır Ötesi Ödeme Pazarına Adım Atıyor
Blokzincir tabanlı ödeme devi Ripple, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) önemli bir lisans alarak bölgedeki faaliyetlerini genişletiyor. Şirket Dubai Uluslararası Finans Merkezi’nde (DIFC) kripto ödeme ve hizmetleri sunmak için Dubai Finansal Hizmetler Otoritesi’nden (DFSA) resmi onay aldı. Bu lisans Ripple’ın Orta Doğu’daki ilk lisansı olma özelliğini taşıyor. Ripple, 40 Milyar Dolarlık BAE Ödeme Pazarına Resmen Girdi […]
5 gün önce Ripple
Kripto Varlık Düzenlemeleri Resmi Gazete’de Yayımlandı: İşte Sektörü Etkileyecek Önemli Değişiklikler
Türkiye’de uzun süredir beklenen kripto varlıklara ilişkin ikincil düzenlemeler, 13 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanan düzenlemeler, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluş şartları, faaliyet esasları, listeleme süreçleri ve sermaye yeterliliklerine dair yeni kurallar getiriyor. Kripto Para Borsalarına 150 Milyon TL, Saklama Kuruluşlarına 500 Milyon TL Sermaye Şartı Yeni düzenlemelere […]
6 gün önce Blockchain
El Salvador, IMF Baskısına Rağmen Bitcoin Biriktirmeye Devam Ediyor
El Salvador, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı anlaşmalara ve gelen baskılara rağmen Bitcoin biriktirmeye hız kesmeden devam ediyor. Ülkenin resmi Bitcoin Ofisi’nin verilerine göre, El Salvador geçtiğimiz pazar günü 6 adet daha Bitcoin satın alarak toplam varlığını 6.111 BTC’ye çıkardı. Bu miktarın güncel piyasa değerinin ise yaklaşık 504 milyon dolar olduğu belirtiliyor. IMF Uyarılarına […]
1 hafta önce Blockchain