Muhabbit

İndikatör Nedir?

İndikatörler; ekonomik indikatörler ve teknik indikatörler olarak ikiye ayrılabilir.

İndikatör nedir

İndikatör nedir

İndikatörler, finansal piyasalarda ekonomik eğilimleri tahmin etmek için kullanılan istatistiklerdir. Yatırımcılar, kripto para piyasası dahil olmak üzere tüm para piyasalarında indikatörlerden faydalanırlar.

İndikatörler sayesinde yatırımcılar veya analistler, piyasa hakkında tahminde bulunabilir. Bununla birlikte indikatörler, bir hisse senedinin trend yönü hakkında tahminde bulunmak için geçmişteki verilerden beslenir.

Ancak indikatörlerin tek başına kullanılması hatalı sonuç verebilir. Bu yüzden yatırımcılar, indikatörleri bir destekleyici araç olarak kullanmalıdır.

Yaygın indikatörler arasında hareketli ortalamalar, hareketli ortalama yakınsama sapması (MACD), göreceli güç endeksi (RSI) ve denge hacmi (OBV) bulunur.

Ekonomik verilerle beraber kullanılan indikatörlerle, bir ülkenin veya bir şirketin finansal açıdan iyi olup olmadığı ölçülebilir. Örnek verecek olursak; Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) ve işsizlik sayıları bunlardan olabilir.

Anahtar Performans Göstergesi (KPI), bir şirketin başarısını ölçmek için kullanılır. Bir şirketin kâr edip etmediğini anlamak için brüt kar marjı, faaliyet marjı, net marj ve öz sermaye getirisi (ROE) gibi istatistikler kullanılır.

İndikatörler

İndikatörler genel olarak ekonomik indikatörler ve teknik indikatörler olarak ikiye ayrılabilir.

Ekonomik indikatörler, bir bütün olarak ekonominin veya ekonomi içindeki sektörlerin büyümesini veya küçülmesini ölçmek için kullanılır. Teknik analizde kullanılan indikatörler ise bir menkul kıymetin fiyatı veya hacmi ile ilgili parametreleri baz alarak gelecek zamandaki fiyatları tahmin etmek için kullanılır.

Ekonomik indikatörlerle büyük şirketler, finansal açıdan ne durumda olduğunu, gelecek için nasıl planlar yapması gerektiğini ve şirketin genel durumu hakkında veri toplayabilir.

Teknik indikatör kullanan yatırımcılar veya analistler; hisse senedi, emtia ve kripto paralar gibi ürünlerle işlem yaparken hangi fiyattan alıp hangi fiyattan satacağını belirleyebilir ve buna uygun bir plan çizebilir.

Ekonomik İndikatörler

Hem özel sektör hem de kamuda farklı kaynaklarla oluşturulmuş birçok ekonomik indikatör bulunuyor.

Örneğin, ABD Çalışma Bakanlığı’nın araştırma kolu olan Çalışma İstatistikleri Bürosu; fiyatlar, istihdam, işsizlik, tazminat, çalışma koşulları ve üretkenlik ile ilgili verileri toplar düzenler. Bu veriler de fiyat, enflasyon, ithalat, ihracat ve tüketici harcamaları hakkında bilgiler içerir.

Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM), 1915 yılında ABD’de kurulmuştur. Dünya genelinde satın alma alanında çalışan 40 bin üzerinde üyesi olan ISM, kâr amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluştur.

ISM, 1931 yılından itibaren İmalat İş Raporunu aylık olarak yayımlar. Rapor, imalat ve imalat dışı siparişler hakkında bilgiler içerir.

Konut ve gayrimenkul sektörlerinde kullanılan indikatörler zamanla çok popüler oldu. Bununla birlikte ABD Ticaret Bakanlığı, ekonomiyi değerlendirirken ISM’nin yayımladığı verilerini kullanır.

Konut satış fiyatlarını ölçen S&P/Case-Shiller Endeksi ve yeni evler için pazar iştahını ölçen NAHB/Wells Fargo Konut Piyasası Endeksi, konut büyümesini ölçmek için kullanılan çeşitli göstergelerden biridir. İndikatörlerin ekonomi alanında sık sık kullanıldığını söyleyebiliriz.

Teknik İndikatörler

İndikatörler, teknik analizde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Teknik indikatörler, bir ürünün fiyatına veya hacmine dayalı yapılan matematiksel hesaplamalardır. Bu hesaplamalardan çıkan sonuçlar, ürünün gelecek zamanda yapacağı fiyat hareketlerini tahmin etmek için kullanılır.

Türkçesi Göreceli Güç Endeksi olan Relative Strength Index (RSI), en sık kullanılan teknik göstergeler arasında yer alır. Bununla birlikte Türkçesi Hareketli Ortalamaların Mesafesi olarak bilinen Moving Average Convergence Divergence (MACD), yatırımcılar arasında en çok tercih edilen indikatörlerden biridir.

Yaygın Kullanılan İndikatörler

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Nedir?

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE), tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir indikatördür. TÜFE, yıllık enflasyonu ölçmek için kullanılır.

Sürekli azalan bir TÜFE, genel olarak düşen fiyatların bir indikatörü olarak kullanılır.

Hareketli Ortalama (MA) Nedir?

Hareketli ortalama (MA), belirli bir kripto paranın veya hisse senedinin genel yönünü tahmin etmek için kullanılan bir indikatördür. MA, gelen verilerle birlikte sürekli güncellenerek ortalama bir fiyat belirler. Birçok analist, MA’yı farklı zaman dilimlerinde kullanır. 200 günlük MA ve 50 günlük MA en çok tercih edilen zaman dilimlerindendir.

HAREKETLİ ORTALAMA (MA)

Anahtar Performans Göstergesi (KPI) Nedir?

Anahtar performans göstergesi (KPI), bir şirketin başarısını belirli bir hedefe karşı ölçmek için kullanılır.

Her firma, bulunduğu sektörde belirlemiş olduğu hedefler vardır. KPI, belirlenen hedeflere göre işletmenin şu an bulunduğu değeri gösteren bir terimdir. Kısaca Anahtar Performans Göstergesi firmanın, o an sahip olduğu performansı ölçer.

KPI kullanımı, Firma içerisinde doğru kararlar ve doğru çalışmalar yapabilmek için önemli bir indikatör haline geldi.

Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nedir?

Göreceli güç endeksi (RSI), kazançlar ile kayıpları karşılaştıran bir teknik analiz indikatörüdür. RSI, bir kripto paranın veya hisse senedinin fiyat momentumunu belirlemek için kullanılır.

Göreceli Güç Endeksi (Relative Strength Index), bir hissenin aşırı satın alındığını veya bunun tam tersi bir duruma geldiğini göstermek için kullanılır. RSI, yatırımcıya al ya da sat verisi sunar.

RSI

Gerçek İlerleme Göstergesi Nedir?

Gerçek ilerleme göstergesi (GPI), bir ülkenin ekonomik olarak büyüme oranını ölçmek için kullanılan bir indikatördür. Genellikle, daha yaygın olarak kullanılan gayri safi yurt içi hasılat (GSYİH) indikatöründen daha güvenilir bir indikatör olarak kabul edilir.

GPI göstergesi, GSYİH’nın kullandığı her şeyi hesaba katar, ancak diğerlerinin yanı sıra suç maliyeti, ozon tükenmesinin maliyeti ve kaynak tükenmesinin maliyeti gibi ekonomik faaliyetle ilgili olumsuz etkilerin maliyetini temsil eden diğer rakamları da ekler.

Bir Şirketin Karlılığının Göstergeleri Nelerdir?

Bir şirket, kâr ettiğini göstermek için; brüt kar marjı, faaliyet marjı, net marj ve öz sermaye getirisi (ROE) indikatörlerini kullanır.

Daha fazla Nedir içeriği için: Nedir

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz

Son Yazılar

Exit mobile version