Muhabbit

İngiltere Hazine ve Ekonomi Bakanı: “İngiltere’nin CBDC’si, Bir Gözetim Devleti Yaratmak İçin Kullanılmayacak”

İngiliz Bakan, merkez bankası tarafından çıkarılacak olan dijital sterlin ile vatandaşların harcamalarının takip edileceği endişelerinin yersiz olduğunu belirtti.

Yeni Boyut- ingiltere

Yeni Boyut- ingiltere

İngiltere Hazine ve Ekonomi Bakanı Andrew Griffith, kısa süre önce yaptığı bir röportajda, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) hakkında bazı açıklamalara yer verdi.

Merkez bankası tarafından çıkarılacak olan dijital sterlin ile vatandaşların harcamalarının takip edileceği endişelerine değinen bakan, CBDC’nin bir “gözetim devleti” yaratmak için kullanılmayacağını belirtti. Bakan ayrıca, bu konuda oluşan endişelerin ise yersiz olduğunu dile getirdi.

Griffith’e göre, İngiltere, perakende odaklı bir CBDC ile ilerlemeye karar verirse, bu, hükümetin bireysel işlem verilerini bilmesine izin vermeyecek bir platform modeli olacak.

CBDC’lerin çalışma sistemine örnek veren bakan, bankalar gibi aracıların, bireylerin kullanacağı bir cüzdan çıkaracağını belirtti. Dijital para birimi kullanmanın, yapılacak işlemlerde kolaylık sağlayacağını belirten Griffith, CBDC’nin başka amaçlar için bir kullanım alanının bulunmayacağını söyledi. Ancak söz konusu kara para aklama veya dolandırıcılık ile mücadele olduğunda bazı istisnaların olacağını da özellikle vurguladı.

“Hükümet bu endişeleri çok ciddiye alıyor ve mahremiyetle ilgili endişeleri tamamen karşılayan bir tasarım temelinde ilerleyecek.”

İşlemler Şeffaf Bir Şekilde Yürütülecek

Griffith, CBDC konusunda yürütülen gelişmeler konusunda vatandaşların şeffaf bir şekilde bilgilendirileceğini de söyledi. Hatta Griffith, İngiltere hükümeti ve İngiltere Merkez Bankası arasında CBDC’ler hakkında yapılacak bir istişarenin sonucunun kısa süre içinde yayımlanacağını belirtti. Bunun ardından ise daha genel olarak kripto para düzenlemeleri hakkında ek bir istişare raporunun da yayımlanacağını söyledi.

İlginizi çekebilir: CBDC Nedir?

Vatandaşların kullanımı için perakende olarak çıkarılması düşünülen CBDC’nin ayrıca, ödeme anlaşmaları için farklı bir formatta da çıkarılmasının düşünüldüğü belirtiliyor.  

“Dijital para yoluyla bir merkez bankası takas sistemi, muhtemelen ilk kullanım durumlarından biri olacak. Bununla birlikte, stablecoinler, bu işlevi dijital bir pound ortaya çıkmadan çok daha önce de sağlayabilir.” 

Ülkenin 2023 yılında, büyümeyi ve yeniliği teşvik eden kripto varlıklar ve stablecoinler için bir rejim oluşturma niyeti olduğunu açıkça belirten Griffith, bu konuda yeni bir yasa hazırlığının bulunmadığını dile getirdi.

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz

Son Yazılar

Exit mobile version