Muhabbit

İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısından DeFi Açıklaması Geldi!

Jon Cunliffe, DeFi protokollerinin risk yönetimi için henüz etkili bir yol sağlamadığını belirtti.  

İngiltere Merkez Bankası

İngiltere Merkez Bankası

İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe, kısa süre önce yaptığı açıklamada, DeFi protokollerinin risk yönetimi için henüz etkili bir yol sağlamadığını belirtti.  

Warwick Business School’da düzenlenen bir etkinlikte konuşan Cunliffe, DeFi alanının aracılardan ziyade bir kodun riski yönetebileceğini savunduğu iddiasını henüz kanıtlayamadığını söyledi.

“Bir finansal istikrar otoritesi ve bir finansal düzenleyicinin bakış açısından, finansın doğasında var olan risklerin bu şekilde etkin bir şekilde yönetilebileceğine henüz ikna olmadım.”

DeFi protokollerini sürücüsüz arabalara benzeten Cunliffe, bunların sadece operasyonlarını düzenleyen kurallar, programlar ve sensörler kadar iyi olduğunu söyledi. 

“DeFi platformlarının henüz ne ölçüde merkeziyetsizleştiği de net değil. Bu protokollerin arkasında tipik olarak operasyonlarından gelir elde eden firmalar ve paydaşlar bulunur. Dahası, pratikte protokollerin yönetimini kimin kontrol ettiği genellikle belirsizdir.”

Cunliffe ayrıca, İngiltere Merkez Bankası’nın 2023 yılı içinde kripto paralar ve bunlarla yapılan ödeme sitemleri ile ilgili düzenleyici çerçeve oluşturacağını söyledi. İlgili çalışmanın parlamentodan geçip yasalaştığında ise düzenleyici kurumların, stablecoinleri ve kripto paralar ile ilgili teknolojileri denetlemek için ek yetkilere sahip olacağını belirtti.

Şu anda sadece kara para aklamayı önleme konusunda var olan yasanın uygulandığını belirten yetkili, bu yasanın kapsamının genişletileceğini dile getirdi.

FTX’in Çöküşü DeFi’a Olan İlgiyi Artırdı

Son dönemlerde kripto para sektöründe yaşanan olumsuz durumlara da atıfta bulunan Cunliffe, düzenleyicilerin FTX krizinden sonra güçlü tüketici koruma önlemleri oluşturması gerektiğini özellikle belirtti. FTX olayı ile ilgili açıklama yapan yetkili, FTX’in yerel kripto parası olan FTT’nin gerçek değerinin olmadığı, bu nedenle de krediler ve marj ödemeleri için teminat olarak kabul edilmemesi gerektiğini söyledi.

“FTX, bunları yapmış olabilir. Ancak FTX’in yaptığı gibi faaliyetlerde bulunmak aşırı risk yaratır. Müşteri fonlarının korunması çok önemlidir.”

Piyasanın, FTX’in çöküşününün sonucunda farklı aksiyonlar almaya başladığından bahseden Cunliffe, yatırımcıların yoğunlukla DEX’lere geçiş yaptığını belirtti.

İlginizi çekebilir: DeFi Nedir?

Bu nedenle bu alana özellikle odaklanılması gerektiğini belirten yetkili, DeFi’ın gerçekten merkezi olmadığının belirsiz olduğunu savundu.

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version