Muhabbit

İngiltere’de Kripto Para Vergisi!

İngiltere yatırımcıları için kripto para gelir vergileri ile ilgili yeni gelişmeler var. Detaylar ise haberimizde.

ingiltere kripto para

ingiltere kripto para muhabbit

Bugün yayımlanan bir habere göre İngiltere’ye kripto para vergisi gelmesi söz konusu. Son 1 yıl içerisinde kripto paralara yatırım yapan veya çeşitli şekillerde gelir elde edenlerin vergi ödemesi gerekebilir. Detaylar ise haberimizde sizlerle.

İngiltere Vergi Sistemi Nasıl Çalışıyor?

İngiltere’de vergi sezonu 6 Nisan tarihinde başlıyor ve bir sonraki yılın 5 Nisan tarihinde sona eriyor. Eğer belirli bir varlığa sahipseniz, son vergi ödeme günü ise 31 Temmuz. Vergi günlerini ezberlemek her ne kadar kolay olsa da, devreye kripto paralar ile ilgili uygulamalar girince işler biraz daha karışabiliyor.

İngiltere’de henüz kripto paralar ile ilgili Her Majesty Revenue Service (HMRC), yani Türkçe ile Majesteleri Gelir Servisi’nin koyduğu bir kanun bulunmuyor. Bunun yerine HMRC, 2018 yılından bu yana mevcut vergi kanununa kripto para gelirlerinin nasıl entegre edileceği konusunda bir rapora sahip. Bu rapor bir rehber niteliğinde ve rapora göre kripto paralar birer para birimi gibi değil, bir emtia olarak değerlendiriliyor.

2018 yılından bu yana mevcut rehberde çeşitli güncellemeler olmuştu. En son ise 2022 yılında, vergi departmanı bu kurallar çerçevesinde DeFi, kripto para madenciliği, staking ve lending (borç verme) gibi alanlarda nasıl bir vergilendirme yapılacağına dair işaretler verdi.

İlginizi çekebilir: DeFi Nedir?

İngiltere’de bireysel yatırımcılar için vergi genellikle 2’ye ayrılıyor: Sermaye kazancı vergisi ve gelir vergisi. Bir kripto para sattıklarında ve bundan kar sağladıklarında HMRC’nin önerisine yönelik olarak “sermaye kazancı vergisi” ödemeleri gerekecek. Eğer DAO ve madencilik gibi gelir kaynakları varsa, bu gelirler de “gelir vergisi” şeklinde değerlendirilecek. İkinci yöntemde ayrıca sigorta ödemeleri de yapılması gerekiyor.

İlginizi çekebilir: DAO Nedir?

Belirli limitlerin altındaki gelirler için ise, İngiltere vatandaşlarının vergi ödemesi gerekmeyecek.

Ne Zaman Vergi Ödemeleri Gerekiyor?

İngiltere’de kripto paralar ile ilgili vergi ödemenin gerekli olabileceği maddeleri sırasıyla belirtmek gerekirse, şöyle ifade edebiliriz:

Kripto para satın almak veya satmak: Satılan kripto paralardan gelir elde edilmişse, bununla ilgili bir sermaye kazancı vergisi ödenecek. Eğer satışlardan ötürü bir kayıp söz konusu ise, kaybedilen tutar kadar vergi indirimi sağlanacak. Şayet kripto para ticareti fazla yapılmışsa, HMRC bu kişileri “tüccar” olarak değerlendiriyor ve sermaye kazancı vergisi yerine gelir vergisi ödemelerini daha doğru buluyor.

Kripto para ile ödeme alındığında: Kripto paranın nasıl ve neden alındığına bakılmaksızın İngiltere’de ödeme alan kişi, gelir vergisine ve ek olarak sigorta ödemelerine tabi tutulacak.

Madencilik ve validatörlük: Sadece 1 adet bilgisayarla bile olsa, madencilik aktivitesi yapılıyorsa HMRC bu kişileri “hobi işleri” yapıyor olarak değerlendiriyor ve elde edilen gelirden gelir vergisi ödenmesini bekliyor. Eğer 1 bilgisayar değil de bir madencilik kuruluşu yönetiliyorsa, bu uygulama bir şirket gibi değerlendiriliyor ve gelir gider hesapları yapılarak vergilendirmeye tabi tutuluyor.

Airdrop’lar: Bir madencilik aktivitesi veya ticaret ile elde edilmediği için airdrop’lar HMRC tarafından vergilendirilecek gelir olarak kabul edilmiyor. Eğer elde edilen airdrop’lar belirli aktivitelerin yerine getirilmesinden sonra elde edildiyse, HMRC bunun raporlanmasını istiyor ve elde edilen airdrop’un gelir olarak kayıt edilmesi gerekiyor.

Miras yoluyla elde edilen kripto paralar: İngiltere kanunlarına göre kripto paralar emtia olarak değerlendiriliyor ve miras hukukunda o şekilde dikkate alınıyor.

DeFi protokolleri: Bu konu ise biraz daha karışık ve her bir protokol farklı şekilde değerlendirilebiliyor. Eğer belirli tokenları borç verir veya stake ederseniz, (kontrol hala sizde olsa bile) HMRC bunu sermaye gideri olarak değerlendiriyor. Ancak DeFi protokolü tarafından düzenli ödeme alıyorsanız veya gelirinizi elde edeceğiniz tarih belliyse, bu sefer gelir vergisi adı altında değerlendirilebiliyor. Bir başka ayrım ise DeFi protokolünüzden elde ettiğiniz geliri tek seferde ya da tekrarlı olarak almanızla ilgili. Tek seferde elde ettiğiniz gelirler sermaye geliri olarak değerlendirilirken, tekrarlanan bir model varsa gelir vergisi devreye giriyor. İngiltere kanunlarına göre elde edilen gelirlerin kısa veya uzun dönemli olması da vergilendirmede bir başka ayrımı doğuruyor.

İngiltere Vergi Oranları Ne Kadar Olacak?

İngiltere vatandaşları eğer kripto paralardan bir gelir beyan edeceklerse, vergi aralığı yüzde 0 ile yüzde 45 arasında değişiyor. Aşağıda verdiğimiz tabloda İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda için ilgili oranları görebilirsiniz. İskoçya’da ise bu vergi dilimlerine 2 bant daha ekleniyor ve ortalama yüzde 21 gibi bir vergi oranı ortaya çıkıyor.

Yukarıdaki tabloda verilen miktarlara, sigorta vergileri de ekleniyor ve bu miktar ise kişinin bir işinin bulunup bulunmadığına göre değişiyor. Sigorta vergileri, yüzde 2 ile yüzde 12 arasında değişim gösteriyor.

Tabloda görüldüğü gibi yıllık 12.570 sterlin’lik bir gelir, vergiye tabi tutulmuyor. Artan oranlarda ise artan bir vergi oranı uygulanıyor. Kripto paralar için de aynı yöntem devam ettirilecek.

İlginizi çekebilir: DeFi Tokenleri ve Gelecekleri! DeFi Nedir? DeFi Token Nedir?

İngiliz Yatırımcıların Yapması Gerekenler

Vergiye tabi gelirlerini kayıt altına almaları için İngilizlere önerilen yöntemler ise şu şekilde:

İngiltere hakkında daha fazla haber için buraya bakabilirsiniz.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version