Muhabbit

İran Bitcoin Madenciliğinden Ne Kadar Kazanıyor?

İran, madencilik kısmından ciddi bir gelir elde ediyor.

İran

Bir blockchain firması olan Elliptic’in yeni bir araştırmasına göre, İran Bitcoin madencilik çiftliklerinden yılda 1 milyar $’a yakın bir gelir elde ediyor olabilir.

Elliptic, tahminlerini bir araya getirirken, Cambridge Üniversitesi Alternatif Finans Merkezi’nin verilerine ve İran’ın devlet kontrolündeki Elekrik Üretim Dağıtım ve İletişim Şirketi’nden gelen ve İranlı madencilerin kullanım sonuçlarını incelemiş.

Tüm bu verilere rağmen Elliptic, net bir rakam söylemenin çok zor olduğunu belirtiyor.

Elde ettiğimiz bilgilere göre, Cambridge, ülke başına yaptığı araştırma verilerini en son Nisan 2020’de güncellemiş. O tarihlerde İran’ın Bitcoin enerji tüketimi konusundaki aylık payı %3.82 olarak belirlenmişti. Cambridge’in bu araştırmayı yaptığı tarihlerde Bitcoin 7.000 $ civarındaydı. Küresel hash oranı ve Bitcoin’in fiyatı o günden bu yana ciddi oranda artış gösterdi.

Araştırma ayrıca İran’ın, ABD’nin petrol ihracatı konusundaki yaptırımlarını aşmanın bir yolu olarak Bitcoin’i kullandığını ve bu durumdan kârlı çıktığını gösteriyor. Bildiğiniz gibi ülkede Bitcoin madencileri için ucuz enerji sağlanıyor. Bu durum sadece yerel madenciler için değil, aynı zamanda yasakları aşmak isteyen Çinli madencilik şirketleri için de cazip bir durum.

İran Elektrik Ücretleri Sayesinde Kâr Ediyor!

Bildiğiniz gibi İran hâla uluslararası arenada bol miktarda petrol ve doğalgaz satışı gerçekleştiriyor. Yapılan bir araştırmaya göre, İran’daki madenciler tarafından kullanılan yıllık elektriğin getirisi, yaklaşık 10 milyon varil ham petrole eşdeğer.

İran’daki Bitcoin madenciliği, Bitcoin’in Proof-of-Work konsensüsünün ucuz enerjiyi nasıl teşvik ettiğinin bir göstergesi. Yani İran’daki madenciler elektrik için daha az para ödeyerek daha fazla Bitcoin kazanabiliyorlar.

Fakat tahmin edebileceğiniz gibi en ucuz enerji kaynağı, en kirli enerji kaynağı olma eğilimindedir.

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version