Muhabbit

İran, Yasa Dışı Kripto Para Faaliyetleri İle Mücadeleye Devam Ediyor!

Başkentin çeşitli bölgelerinde kaçak madencilik cihazları bulunduğu belirtildi.  

İranlı yetkililer, son beş ayda Tahran’da 9.000’den fazla yasa dışı kripto para madencilik cihazına el koydu.

Tahran Elektrik Dağıtım Şirketi başkanı Kambiz Nazerian, konu ile ilgili olarak yerel haber ajansına verdiği bir röportajda, başkentin çeşitli bölgelerinde madencilik cihazları bulunduğunu söyledi. 

Bilindiği üzere İran, ABD yaptırımları altında bazı ekonomik problemler ile savaşıyor. Ülke bu durumu aşmanın yollarını bulma girişimleri için farklı adımlar atmaya devam ediyor. Kripto para madenciliği ve bunlar ile yapılan ticari faaliyetler ise atılan farklı adımlara örnek olarak gösterilebilir.  

Blockchain analitik şirketi Elliptic, geçtiğimiz yıl yayımladığı bir raporda İran’da gerçekleşen madencilik faaliyetleri ile ilgili bazı veriler açıkladı. Rapora göre, geçen yıl gerçekleşen tüm Bitcoin madenciliği faaliyetinin %4,5’i İran’da gerçekleşti.

Ancak yetkililer, yerel enerji tüketimini kontrol etmek amacıyla yasa dışı madenciliği kısıtlamaya çalışıyor. Raporlar, İran’daki bazı kripto para madenciliği operasyonlarının, elektriğin ücretsiz olduğu cami ve okul gibi binalarda yapıldığını iddia ediyor. 

Bu konuya değinen Bloomberg’e göre, haziran ayı itibarıyla, İran’da faaliyet gösteren 118 yasal kripto para madenciliği tesisine giden elektrik, elektrik talebindeki mevsimsel bir artış nedeniyle kesildi.

Madencilere yönelik kısıtlamalara rağmen İran, dijital sektörü dış ticarete dahil ediyor gibi görünüyor. İran’ın İthalatçılar Grubu ve Yabancı Şirket Temsilcileri (İthalat Derneği) Başkanı Alireza Managhebi, bu konuda bir açıklama yaptı.

Managhebi, kripto para birimlerinin ithalatta başarıyla kullanılabilmesi için altyapı ve istikrarlı düzenlemelerin olması gerektiğini söyledi. Managhebi ayrıca, uygun çerçeve geliştirilir ve uygulanırsa, ithalat için kripto para birimlerinin kullanılmasının avantajlı olabileceğini iddia etti. 

“Bizim endişemiz, bu yeni eğilimin belirli bir grup için rant yaratılmasına yol açabilmesidir. Soru şu ki, hükümet kripto para birimi kullanımları için son iki ay içinde, değişmeyecek ve bu alanda faaliyet gösteren iş adamlarına zarar vermeyecek şekilde tutarlı düzenlemeler geliştirdi mi?” 

Kripto Para Ticareti Yasa Dışı

İran Merkez Bankası’na (CBI) göre, İran’da kripto para birimleri satın almak veya satmak yasa dışı olarak kabul ediliyor. Ancak kripto para madencilik faaliyetleri ve ithalat ödemelerinde kripto paraları kullanmak yasal. Merkez Bankası Başkanı Ali Salehabadi, bir röportajda, kripto varlıklarına alım satım ve yatırımın yasallığını vurgulayan açıklamalara yer verdi.

Salehabadi’ye göre, resmi yetkileri olanların ithalat için dijital para birimleri çıkarmasına izin veriliyor. Bu arada, İslam ülkesi de kısa süre önce kripto para birimini kullanarak 10 milyon dolarlık bir siparişte ilk resmi ithalat siparişini verdi ve yaptırımlardan kaçınma konusundaki bir adım daha atmış oldu.

İran Yaptırımlar İle Mücadele Etmeye Çalışıyor

Bilindiği üzere İran, bu yılın şubat ayına kadar dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkelerinden birisiydi. Trading Economics’e göre İran, ithalatının çoğunu Çin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Hindistan ve Türkiye’den alıyor. Ancak Rusya, bu yılın başlarında Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi olarak en üst sırada yer almaya başladı.

İran, 2017 gibi erken bir tarihte kripto para birimlerini kabullenecek şekilde konumlandırıldı. Ekim 2020’de, kripto para biriminin ithalatı finanse etmek üzere kullanılmasına izin vermek için daha önce yayımlanan mevzuatta değişiklik yaptı.

Haziran 2021’de İran Ticaret Bakanlığı, İranlı madencilere, çıkarılan kripto paraları İran Merkez Bankası’na satmaları için 30 adet madencilik şirketine işletme lisansı verdi. İşte o dönemde başlatılan bu uygulama sonucunda elde edilen bu kripto paralar ithalat ödemeleri için kullanıyor.

Son olarak İran, şubat ayında, mevcut finansal altyapısını iyileştirmenin bir yolu olarak Hyperledger Fabric protokolü üzerine inşa edilmiş bir merkez bankası dijital para birimine (CBDC) de odaklanmaya başladı.

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version