Muhabbit

İş Bankası Blockchain Tabanlı Pilot İşlemiyle Gündemde!

İş Bankası Şişecam ile bir ilke imza atarak Blockchain teknolojisiyle dış finansman işlemini gerçekleştiren ve Blockchain tabanlı ödeme garantisini veren ilk Türk bankası oldu.

İş Bankası Şişecam ile bir ilke imza atarak Blockchain teknolojisiyle dış finansman işlemini gerçekleştiren ve Blockchain tabanlı ödeme garantisini veren ilk Türk bankası oldu.

Kamuoyuna yeni açıklanan ancak birkaç gün önce gerçekleşen Türkiye geleneksel bankacılık sektöründe ilk olacak bir gelişme kayıtlara geçti. 27 Mayıs tarihinde İş Bankası, Şişecam, Kuraray Europe GmbH ve Commerzbank arasında Marco Polo platformu üzerinde bir toplantı gerçekleştirildi.

Marco Polo, ülkeler arası şirketlerin ticari işlemlerine ve finansmanına odaklanan bir iş birliği ağıdır. Blockchain teknolojisinin en önemli ögelerinden biri olan Dağıtık Defter Teknolojisini (DLT) kullanarak tarafların bilgileri ifşa edilmeden güvenli, şeffaf ve sorunsuz bir işlem kolaylığı sunmaktadır.

İş Bankası da tam bu kolaylığı ve güvenli işlem alternatifini görmüş olmalı ki, Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek;

“Blockchain teknolojisi ile ilkini gerçekleştirdiğimiz bu pilot işlemle, dış ticaret finansmanında verinin eşleşmesine dayalı, güvenilir ve daha kolay bir dönemi başlatıyoruz.”

Uluslararası ticarette güvenli, hızlı ve operasyonel verimliliği yüksek olan Blockchain teknolojisinin, yurt dışı tedarik zincirleri için önemli bir çözüm olduğunu da ifade etti. Ayrıca R3 üyeliğini hatırlatarak 27 Mayıs’ta pilot çalışması gerçekleşen Blockchain ödeme garantisi işleminden duydukları gururu da dile getirdi:

“Dünyanın en geniş Blockchain ağına sahip R3’e üye olan ilk Türk bankası olarak, yine Türkiye’de bir yeniliğe imza atarak Blockchain teknolojisi ile ödeme garantisi işleminde ilk banka olmanın gururunu taşıyoruz.”

Marco Polo’nun Corda teknolojisinden de bahseden Şimşek, Corda sayesinde tarafların bilgilerinin sadece banka ve firmaların uygun gördüğü ve iletilmesini istediği kadar ilettiğinin altını çizerek finans dünyasına sağladığı özel gizliliği öne çıkardı.

Taraflar da Pilot İşlemden Mutlu!

Şişecam’ın CFO’su Görkem Elverici de Blockchain tabanlı finansman platformu Marco Polo’yu kullanmanın heyecanını yaşadıklarını ifade etti. Ayrıca Elverici, “Müşteri ve tedarikçilerimiz dahil olmak üzere tüm ekosistemimize kaliteli hizmet ve en iyi deneyimi yaşatmak üzere dijital çözümler geliştirmeye ve kullanmaya devam edeceğiz.” dedi.

Commerzbank Ticari Ürün Yönetimi Başkanı Enno-Burghard Weitzel de pilot işlemden mutluluk duyanlardandı. Weitzel, daha önce birçok kez Marco Polo platformunu kullanmalarına rağmen İş Bankası ile gelişmiş bir versiyon aracılığıyla pilot işlem gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını belirtti.

İş Bankası yeniliklere doymayan yapısı ile Blockchain tabanlı ödeme platformu Marco Polo üzerinden ilk işlemi “pilot işlemi” gerçekleştirdi. Bundan sonraki atılımını dört gözle bekliyor olacağız.

Son Yazılar

Exit mobile version