Muhabbit

İsrail, Norveç ve İsveç, CBDC Araştırması İçin, Uluslararası Ödemeler Bankası İle Ortaklık Yapacak!

Ortaklık kapsamında, maliyetlerin azaltılarak, sınır ötesi ödemelerin iyileştirilmesi amaçlanıyor.

israil norvec isvec cbdc

israil norvec isvec cbdc

İsrail, Norveç ve İsveç Merkez Bankaları, CBDC’lerin uluslararası havale ödemelerindeki kullanım örneklerini araştırmak üzere, Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) ile ortaklık yapacak.

Kısa süre önce yapılan açıklamada, yeni yapılan ortaklık kapsamında, CBDC sistemlerini birbirine bağlamanın teknolojik fizibilitesi üzerine çalışmalar gerçekleştirileceği belirtildi. Ayrıca, ilgili merkez bankaları CBDC sistemlerinin birbirine bağlanacağı yeni bir merkez geliştirecek.

İlginizi çekebilir: CBDC Nedir?

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan İskandinav Merkezi Başkanı Beju Shah, yapılacak çalışmanın, CBDC tasarımlarını, mimarisini ve ilgili politika endişelerini araştıracağını söyledi. Projenin genel olarak, uluslararası havale işlemlerinde CBDC kullanarak, maliyetlerin azaltılması, hız ve şeffaflığın ise artırılması üzerine çalışacağı belirtiliyor.

Yeni girişim hakkında açıklama yapan İsrail Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Andrew Abir, şu ifadelere yer verdi:

“Etkin ve erişilebilir sınır ötesi ödemeler, İsrail gibi küçük ve açık bir ekonomi için son derece önemlidir. Bu, potansiyel bir dijital şekel ihracının ana motivasyonlarından biri olarak tanımlandı. Projenin sonuçları, dijital şekelin gelecekteki çalışmalarımıza rehberlik etmesinde çok önemli olacak.”

Bilindiği üzere BIS, daha önce de farklı ülkelerin merkez bankaları ile de CBDC çalışmalarını sürdürüyor. Daha önce açıklanan ve Hong Kong, Tayland, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankalarını içeren bir CBDC pilot çalışması halihazırda devam ediyor. BIS tarafından kısa süre önce yapılan açıklamada, yürütülen bu pilot çalışmanın bir ay süren testinin başarılı olduğu bildirildi. 

Ülkeler CBDC Konusunda Çalışmalara Devam Ediyor

Tüm bunların yanında, Avustralya, Singapur, Malezya ve Güney Afrika’daki kurumların da sınır ötesi ödemelerde CBDC kullanımı ile ilgili benzer girişimleri bulunuyor. Bu ülkeler CBDC kullanımı ile uluslararası işlemlerde tek bir sistem kullanmayı ve bunu ortak bir çalışma ile yürütmeyi planlıyor.

Açıklanan bu çalışmalar yeni girişimlerin genişlediğini ortaya koyarken, CBDC konusunda oldukça ilerleyen Çin, bu alanda oldukça fazla yol almış durumda. CBDC’nin günlük kullanımına kadar gelişme kaydeden Çin, kısa süre önce yaptığı açıklamada, dijital yuan denemelerini ülkenin daha geniş alanlarına genişlettiğini bildirdi.

Çin’in CBDC konusunda ilerleme kaydetmesi, bir yandan da Amerika Birleşik Devletleri’nin, bu alana odaklanmasında etkili oldu. Bu kapsamda ABD’li yasa koyucular ve düzenleyiciler, dijital doları keşfetmek için farklı yaklaşımlar benimsemeye başladı.

Hatta, Başkan Joe Biden’in geçtiğimiz aylarda yayımladığı yürütme emri, devlet daireleri ve kurumlarının, CBDC’nin yararlarını ve risklerini araştırmasını sağladı.

Daha Fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha Fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version