Muhabbit

İsrail, Yasa Dışı Faaliyetleri Engellemek İçin Vatandaşlarını Dijital Ödemelere Yönlendiriyor!

Ülkenin, nakit ödemelere daha fazla kısıtlama getirileceği belirtiliyor. 

israil bitcoin banka

israil bitcoin banka

İsrail hükümet yetkilileri, ülkede yasa dışı faaliyetlerle mücadele etmek ve dijital ödemeleri teşvik etmek için nakit ödemelere daha fazla kısıtlama getirileceğini duyurdu. 

Bilindiği üzere Ocak 2019’dan bu yana, İsrailli işletmeler ve tüketiciler, “Nakit Kullanımını Azaltma Yasası” kapsamında nakit ödeme limitlerine tabi olarak faaliyet gösteriyor. Yetkililer bu yasa ile vergi kaçakçılığını, karaborsa faaliyetlerini ve kara para aklamayı daha kolay takip etmeyi sağlayarak, ülke vatandaşlarını ve işletmelerini dijital ödemelere kaydırmayı amaçlıyor.

Bu amaçla ülke 1 Ağustos’tan itibaren, nakit ödeme limitlerini, ticari işlemler için 1.760 dolar ve kişisel işlemler için 4.400 dolar ile sınırlandırmış durumda. Hatta kısa süre içinde, özel konutlarda 58.660 dolardan fazla nakit stoklanmasını yasaklayan başka kısıtlamaların gelmesi bekleniyor.

İsrail Vergi Dairesi (ITA) adına yasayı uygulamaktan sorumlu olduğu bildirilen Tamar Bracha, geçtiğimiz günlerde Media Line’a nakit kullanımının sınırlandırılmasının suç faaliyetinin zorluğunu artıracağını belirterek şunları söyledi.

“Amaç, piyasadaki nakit akışkanlığını azaltmak, çünkü esas olarak suç örgütleri nakde güvenme eğiliminde.”

Bu arada, nakit para işlemlerine getirilen yeni limitler, bazı otoriteler tarafından ülkede gelecekteki kripto para kabulü için iyi bir işaret olarak görülüyor. Konu ile ilgili olarak kısa süre önce, ülkede bir kripto para fenomeni olan Lark Davis, Twitter’da 1 milyon takipçisine İsrail’in bu tür kısıtlamaları getiren ne ilk ne de son ülke olmadığını söyledi.

CBDC Çalışmaları Devam Ediyor

Tüm bunların yanında İsrail bölgedeki merkez bankası dijital para birimlerini (CDBC) araştıran ve ilk olarak 2017’nin sonunda bir CBDC’yi düşünen birkaç ülkeden biri konumunda yer alıyor.

İlginizi çekebilir: CBDC Nedir?

Mayıs ayında, İsrail Merkez Bankası, CBDC’ler ve bunun ödemeler piyasasını, finansal ve parasal istikrarı nasıl etkileyeceği konusunda devam eden araştırmalara güçlü bir destek olduğunu belirten bir “dijital şekel” planlarını açıkladı.

Yine haziran ayında merkez bankası, ödemelerde kullanıcı gizliliğini ve akıllı sözleşmelerin kullanımını inceleyen bir çalışma gerçekleştirdiğini ve bir CBDC ile ilk teknolojik deneyini gerçekleştirdiğini açıkladı.

Ülke ayrıca dijital varlıklar etrafında düzenleyici bir çerçeve oluşturma sürecinin de içinde bulunuyor. Bu yılın mayıs ayındaki yıllık “İsrail Kripto Para Konferansı” sırasında, Oz Finance’ten Jonathan Shek, İsrail’in mali yetkililerinin dijital varlıklar için kapsamlı ve bütünsel bir düzenleyici çerçeve hazırladığını açıkladı.

Kesin bir tarih verilmese de Shek, İsrail hükümetinin sorumlu bir şekilde yapılırsa kripto para endüstrisinin büyümesini teşvik etmeye istekli olduğu için bunun kısa süre içinde geleceğini söyledi.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version