Sosyal medya devi Facebook markasını “Meta” olarak yeniden tanıtalı bir sene oldu. Peki 28 Ekim 2021’de Facebook Connect Üzerinden gerçekleştirilen bir konferansla yapılan bu isim ve marka değişikliği şirkette ne gibi dönüşümlere yol açtı?
Söz konusu isim değişikliği şirketin sosyal medyanın ötesine geçerek Web3, kripto paralar, NFT’ler ve Metaverse gibi alanlara yönelme azminin bir yansıması olarak gerçekleşmişti. O günden bugüne şirket oldukça yoğun bir programa sahip oldu.
1 Sene İçerisinde Meta Hangi Projelere İmza Attı?
Aralık 2021 tarihinde Meta ilk iş olarak Horizon Worlds isimli sanal gerçeklik temelli sosyal ağ projesini tanıttı. Ayrıca Facebook üzerinde daha fazla kripto para reklamına yer verilmesine de imkan tanıdı.
Nisan 2022’de şirketin Metaverse’de kullanılmak üzere bir dijital para birimi üzerine çalıştığı, para biriminin adının “Zuck Buck” olacağı iddia edildi. Ancak projeye dair şimdiye dek başka bir gelişme olmadı.
Mayıs 2022’de şirket Meta Pay isimli kripto paralar ve dijital varlıklarla ödeme yapmayı sağlayan yeni platformu işin beş marka tescil başvurusunda bulundu.
Eylül 2022’de şirket 100 ülkeden 2,9 milyar kullanıcının Facebook ve Instagram genelinde NFT’lerini ve dijital koleksiyon parçalarını cüzdanlarını bağlayarak paylaşabileceğini duyurdu.
11 Ekim 2022’de Meta, teknoloji devi Microsoft ile gerçekleştirdiği bir ortaklığı duyurdu. Ortaklık kapsamında bir dizi Microsoft Office 365 ürününün Meta’nın sanal gerçeklik platformunda kullanılması ve diğer şirketlerin sanal mecralara girmesi yönünde örnek oluşturması bekleniyor.
Meta’ya Yönelik Endişe ve Eleştiriler
Her ne kadar bu girişimler göz doldursa da, şirketin Metaverse dünyasına dair hırslı atılımları bir dizi eleştiri ve endişeye de sahne oldu.
25 Ekim 2022 tarihinde Altimeter Capital’in CEO’su Meta’nın Metaverse’e senelik 10-15 milyar dolar bandında bir yatırım bütçe ayırmasını “devasa büyüklükte ve ürkütücü” olarak nitelendirdi.
FTX CEO’su Sam Bankman-Fried (SBF) ise Meta’nın TikTok gibi rakip platformlar yüzünden değil, daha fazla büyüyebileceği bir alan olmadığı için duraklama evresine girdiğini iddia ediyor. SBF’e göre Facebook’un Meta olarak yeniden tanımlanmasının nedeni dikkatleri başka bir yöne çekerek mevcut itibar zedelenmesinin önüne geçebilmekti. Metaverse’e 10 milyar dolar yatırmanın absürtlüğüne değinen SBF, Facebook’un en büyük sosyal medya platformu olarak yapabileceğinin en iyisini yaptığını, bundan sonrasının ise belirsizlik olduğunu ifade ediyor.
Meta’nın 3. çeyrek raporu bu endişeleri destekler nitelikteydi. Hisse fiyatları %23,6 oranında düşerken, şirketin sanal gerçeklik araştırma ve geliştirme birimi Reality Labs toplamda 9,44 milyar dolarlık bir kayıp olduğunu belirtti.
Meta CEO’su Marz Zuckerberg’in sanal Eiffel Kulesi önünde duran avatar resmi ise düşük görsel kalitesiyle “basit” olarak nitelendirerek alay konusu olmuş, kitlelere Meta’nın gidişatını sorgulatmıştı.
Metaverse’e 10 Milyar Dolar Yatırmak Akıllıca Bir Hamle Mi?
Ayrıca, 15 Ekim 2022 tarihinde The Wall Street Journal şirketin Horizon Worlds için aktif kullanıcı sayısı hedefini yarıdan fazla azalttığını iddia ederek şirketin Metaverse projesinin beklentileri karşılamadığını belirtmişti.
Zuckerberg, 26 Ekim 2022’deki 3. çeyrek toplantısı sırasında bu negatif yorumlara da değinmiş, Metaverse teknolojisinin henüz ilk evrelerinde olduğunun altını çizerek Meta’nın öncü pozisyonuna işaret etmişti.
“Bu bir erken dönem ürün platformu. Tabii ki söz konusu ürün oldukça hızlı gelişiyor. Ancak yine de hedeflerimize ulaşabilmek için önümüzde çok uzun bir yol olduğu aşikar.”
Her şeye rağmen teknoloji devi yalnızca Web3 sektöründe değil, yapay zeka gibi yan projelerde de girişimlerini sürdürüyor. Zuckerberg’e göre şirket bu yatırımlarda “doğru yolda” ve “bu alanlara yoğun bir şekilde yatırım yapmaya devam etmeli.”
İlginizi çekebilir: Metaverse Platformları Düşen Ticaret Hacimlerine Rağmen Popülerliklerini Koruyor
Şirket sanal gerçeklik gözlüğünün son versiyonu olan “Meta Quest Pro” yu 11 Ekim 2022’de düzenlenen bir sanal etkinlikle piyasaya sürdü. Meta Quest Pro’nun en büyük hedeflerinden biri bu gözlüğün sanal iş alanlarında da aktif olarak kullanılabilmesi.
“Metaverse alanında iş sahibi olmak Quest Pro için oldukça önemli bir tema. Her sene 200 milyon insan yeni bilgisayar satın alıyor. Bu satın almaların büyük bir kısmı iş amaçlı oluyor. Quest Pro ile amacımız önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu insanların birçoğunun işlerini sanal gerçeklik evrenlerinde bilgisayarlarında yaptıklarından daha etkili bir biçimde halledebilmeleri.”
Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için hesabımızı takip edebilirsiniz: https://twitter.com/Muhabbitcom
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Daha fazla Metaverse haberleri için: Metaverse Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.