Muhabbit

İşte 2022’ye Damga Vuran 10 Büyük Kripto Para Vurgunu!

2022’de gerçekleşen en büyük çaplı 10 kripto para vurgunu 2,1 milyar dolarlık maddi kayba sebebiyet verdi.

Hacker-Yazilim-Muhabbit-1200x600

2022’nin kripto para dünyası için oldukça hareketli geçtiği tartışılmaz bir gerçek. Düşen piyasa fiyatlarından iflas eden dev şirketlere, pek çok skandal seneye damgasını vurdu. 2022’yi kripto para sektörü için unutulmaz kılan bir diğer gerçek ise toplamda 2,1 milyar dolarlık kayba yol açan hackleme faaliyetleri oldu. 

İşte 2022 yılının en büyük 10 kripto para vurgunu:

10: Beanstalk Farms Vurgunu — 76 Milyon Dolar

Stablecoin protokolü Beanstalk Farms 18 Nisan 2022’de gerçekleşen saldırıda 76 milyon dolar kaybetti. Saldırı, yönetişim tokenı alınırken kullanılan iki şüpheli akıllı sözleşme aracılığıyla gerçekleştirildi. 

İlk aşamada 182 milyon dolara mal olan hackleme faaliyetinde saldırgan en nihayetinde 76 milyon dolarla ortadan kayboldu. 

9: Qubit Finance Köprü Vurgunu — 80 Milyon Dolar

BNB Chain’de yer alan bir merkeziyetsiz finans protokolü olan Qubit Finance, 28 Ocak 2022’de 80 milyon dolar değerinde BNB kaybetti. Saldırgan, Saldırgan protokolün akıllı sözleşmesini köprülenmiş Ether’i temsil eden bir varlığı üretmelerine imkan tanıyan bir teminat yatırdıklarına inandırarak kandırdı.

Bu işlemi birden fazla kez tekrar eden saldırgan, protokolün sermayesini böylece eritti. 

8: Rari Fuse Vurgunu — 79,3 Milyon Dolar

Bir başka DeFi protokolü olan Rari Capital de 30 Nisan 2022’de 79,3 milyon dolar kaybetti. 

Saldırgan, protokolün Rari Fuse likidite havuzu akıllı sözleşmelerindeki bir güvenlik açığından yararlandı.

Eylül ayında Rari Capital de dahil olmak üzere bir dizi DeFi protokolü bünyesinde barındıran Tribe DAO, kullanıcıları söz konusu vurgundan tazmin etmek için oy kullandı. 

7: Harmony Köprü Vurgunu — 100 Milyon Dolar

Bir diğer köprü vurgununda Ethereum, Bitcoin ve BNB Chain’i Harmony’nin 1. katman blockchain’ine bağlayan Horizon Bridge’den 100 milyon dolar çalındı. 

Blockchain adli firması Elliptic, saldırıyı Kuzey Koreli siber suç grubu Lazarus Grup’un gerçekleştirdiğini belirtti. 

Lazarus’un Harmony çalışanlarının giriş bilgilerini hedef alarak platformun güvenlik sistemini aştığı tahmin ediliyor. 

6: BNB Chain Köprü Vurgunu — 100 Milyon Dolar

6 Ekim 2022’de “olağandışı aktivite” yüzünden durdurulan BNB Chain’in sonrasında çapraz zincir köprüsü BSC Token Hub’ından 100 milyon dolar çalındığı ortaya çıktı. 

İlk etapta saldırganın 2 milyon BNB oluşturulmasına yol açan bir sorun sayesinde 600 milyon dolar çalmayı başardığı sanıldı. Ancak, saldırganın şansına 400 milyon dolar değerinde dijital varlık blockchain üzerinde dondurulmuştu. 

5: Wintermute Vurgunu — 160 Milyon Dolar

İngiltere merkezli kripto para piyasa oluşturucusu Wintermute güvenlik açığı oluşan bir sıcak cüzdan dolayısıyla 160 milyon dolar kaybetti.

Blockchain siber güvenlik firması CertiK’nin iddiasına göre söz konusu zafiyete sebebiyet veren özel anahtar büyük ihtimalle işe yaramaz kripto para adresleri oluşturmaya yarayan Profanity uygulaması tarafından oluşturulmuştu. 

Komplo teorisyenlerine göre ise söz konusu vurgun içerden gerçekleştirildi. 

4: Nomad Token Köprü Vurgunu — 190 Milyon Dolar

2 Ağustos 2022’de kullanıcıların pek çok blockchain arasında kripto para değiş tokuşu yapmasına imlan tanıyan Nomad token köprüsü birden fazla saldırgan tarafından 190 milyon dolar soyuldu. 

İstismarın nedeni, işlem girdilerini doğru şekilde doğrulayamayan bir akıllı sözleşme güvenlik açığı olarak belirlendi.

Bir kullanıcı söz konusu güvenlik açığından yararlandıktan sonra bir dizi başka kötü niyetli kullanıcı da onun izinden gitti. Saldırganların %88’inin “taklitçi” olduğu belirtiliyor. 

Çalınan miktarın yalnızca 32,6 milyon doları protokole geri döndürüldü. 

3: Wormhole Köprü Vurgunu — 321 Milyon Dolar

Wormhole token köprüsü 2 Şubat 2022’de 120.000 wETH’nin çalındığı bir hırsızlığa tanıklık etti. 

Saldırı, kullanıcıların birden fazla blockchain arasında kripto para gönderimi yapmasını sağlayan Wormhole’un akıllı sözleşmesinde bulunan bir açık yüzünden gerçekleşti. 

2: FTX Cüzdan Vurgunu — 477 Milyon Dolar

FTX’in iflas sürecinin ilk günlerinde, 11-12 Kasım 2022 tarihlerinde borsa üzerinde bir dizi izinsiz işlemin gerçekleştiği gözlemlendi. Elliptic’e göre bu sırada 477 milyon dolar değerinde kripto para çalındı. 

16 Kasım 2022’de bir röportajda konuya dair açıklamalarda bulunan eski CEO Sam Bankman-Fried saldırıyı gerçekleştirenin “ya eski bir çalışan ya da eski bir çalışanın bilgisayarından kötü amaçlı yazılım indiren biri” olduğunu belirtti. 

İlginizi çekebilir: Bitcoin Madencilik Havuzu BTC.com, Saldırıya Uğradı!

27 Aralık 2022 tarihinde ABD Adalet Bakanlığı çalınan kripto paraların nerede olduğuna dair soruşturma başlattı. 

1: Ronin Köprü Vurgunu — 612 Milyon Dolar

2022’de gerçekleşen en büyük hırsızlık 23 Mart 2022’de Ronin köprüsünden 612 milyon dolar değerinde kripto paranın çalınmasıyla gerçekleşti. 

Axie Infinity için geliştirilen bir Ethereum yan zinciri olan Ronin’e saldıran kişi veya kişilerin bir şekilde özel anahtarlara erişim elde ettiği ve böylece platformun sermayesini eritmek için gerekli işlemleri onayladıkları tahmin ediliyor. 

İlginizi çekebilir: Defrost Finance, Saldırganlardan Aldığı 12 Milyon Doları Geri Ödeyecek

ABD Hazine Bakanlığı 14 Nisan 2022’de Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlar ve Engellenen Kişiler (SDN) listesini saldırıyı Lazarus Grubu’nun gerçekleştirmiş olabileceği şüphesiyle güncelledi. 

Ronin köprü vurgunu gelmiş geçmiş en büyük kripto para hırsızlığı olarak tarihe geçti. 

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version