İşte NFT’lere Dair Az Bilinen Rahatsız Edici Gerçekler!
NFT analisti ve blockchain detektifi OKHotshot, dikkatleri NFT sektörüne dair en rahatsız edici 18 gerçeğe çekti.
NFT analisti ve blockchain detektifi OKHotshot, dikkatleri NFT sektörüne dair en rahatsız edici 18 gerçeğe çekti.
45.000 takipçili Twitter hesabı üzerinden 20 tweet’lik bir thread ile söz konusu gerçeklere değinen OKHotshot, ünlülerin sorumsuz NFT reklamlarından batacağı neredeyse garanti olan projelere uzanan geniş bir yelpazeden bahsetti.
Tam zamanlı on-chain analist olarak sektörde isim yapan OKHotshot, Twitter’da @NFTheder ismiyle yer alıyor.
NFT Yatırımcılarının Birçoğu Ciddi Anlamda Para Kaybedecek!
Analiste göre, NFT’lere dair en rahatsız edici gerçeklerin başında yatırımcıların çoğunu kaçınılmaz olarak bekleyen maddi kayıplar geliyor.
OKHotshot’a göre NFT sektöründe “güvenilir, sabit yatırımlar” bulunmuyor. Örneğin, analiste göre eğer bir yatırımcı “mavi çip NFT” gibi bir terim duyduğu anda ortamdan kaçarak uzaklaşmalı. Analist aynı zamanda “elmas teslimi”nin para kazanma için en iyi yöntem olmadığını, bunun yerine yatırımcıların kâr elde edebildikleri anda o kârı kenara atmaları gerektiğini dile getirdi.
“Hepimiz başarılı olmayacağız. Çoğu NFT yatırımcısı yatırımlarından zarar edecek.”
Konuya dair yapılan bir anket, NFT satın alanların %64,3’ünün sektöre para kazanmak için girdiğini, ancak %58,3’ünün zarar ettiğini belirtiyor.
Analist, NFT’lere meraklı olan herkesin sektördeki duyuruları yakından takip etmesini tavsiye ediyor. Nitekim, yeni bir projeyi Twitter’da gördüğünüz anda artık yatırım yapmak için çok geç olmuş oluyor.
OKHotshot ayrıca işlem hacmi ve likiditenin taban fiyatından daha değerli bir veri olduğunu belirtti. Zamanlamanın ise herhangi bir varlıktan daha önemli olduğunun altını çizen analist, önden planlamanın şart olduğunu dile getirdi.
“Eğer alıcı yoksa, kâr elde edemezsiniz.”
NFT analistinin uyarıları arasında NFT projelerine erkenden dahil olmak da yer alıyor. Nitekim, NFT tokenları nadiren ilk fiyatlarının üstüne çıkabiliyor. OKHotshot’ın bir diğer önerisi ise mevcut koleksiyonların türevlerinden uzak durmak. Bunun sebebi ise yan koleksiyonların nadiren orijinal koleksiyondan daha değerli olması.
Mart 2022’de NFT projesi Pixelmon heyecanla beklenen koleksiyonunun son haliyle meraklıları büyük hayal kırıklığına uğratmıştı. Beklentilerin aksine, koleksiyonun kalitesi oldukça düşük seviyedeydi. Yaklaşık 70 milyon dolar toplayan projede, her NFT 3 ETH’ye üretilmişti. Ancak, OpenSea NFT marketindeki taban fiyatı ancak 0,26 ETH seviyesine kadar çıkabildi. Bu da yaklaşık 370 dolar ediyor.
Bir diğer NFT projesi olan Phantabear da orijinal olarak 6,36 ETH’ye üretilmiş, ve o dönemde (Ocak 2022’de) OpenSea’de ciddi bir ticaret hacmine ulaşmıştı. Ancak, koleksiyon zamanla ciddi bir değer kaybetti ve en nihayetinde mevcut taban fiyatı 0,32 ETH’ye kadar geriledi. Bu da yaklaşık 463 dolar ediyor.
Blockchain analitik firması Nansen, Mart 2022’de gerçekleştirdiği bir araştırmada çoğu NFT koleksiyoncusunun ya hiç kâr elde etmediğini ya da yatırımlarının karşılığını kazanamadığını ortaya koymuştu.
Ünlülerin ve Fenomenlerin NFT’lere Dair Hiçbir Fikri Yok!
Analistin paylaştığı rahatsız edici gerçeklerin önemli bir kısmı ünlüleri ve fenomenleri merkezine alıyor.
OKHotshot’a göre ünlü fenomenler her ne kadar sıklıkla sosyal medya gönderilerinde kendi NFT projelerinin reklamını yapsalar da, bu projeler çoğunlukla “kötü yatırımlar.”
“Web 2 pazarlama teknikleri NFT piyasasında fazlasıyla etkisiz.”
Geçtiğimiz günlerde Tüketici denetleme grubu Truth in Advertising (TINA.org), Paris Hilton ve Justin Bieber’ın da aralarında bulunduğu 19 ünlü ismi, projelerle çıkar ilişkilerini açıklamadan NFT projelerinin reklamını yapmakla suçlamıştı. TINA.org’a göre bu ünlüler halkı gönderileriyle NFT almak yönünde manipüle ediyor ve bunu kendi gelirlerini ortaya koymadan gerçekleştiriyor.
İlginizi çekebilir: Justin Bieber ve Paris Hilton, Kitleleri NFT Yatırımı İçin Manipüle Etmekle Suçlanıyor!
OKHotshot’a göre çoğu NFT kendiliğinden, doğal olarak bir değere sahip değil. Özellikle satış koşulları olmayan hiçbir NFT projesi herhangi bir değere sahip değil. Öyle ki, alt seviyelerdeki alıcılar koşullarda net olarak belirtilmediği sürece NFT’lerin avantajlarından hiçbir şekilde faydalanamıyor.
“Satış şartları olmayan NFT projeleri, size blockchain dışında yer alan bir varlığa işaret eden bir token kimliği satıyor. Koşullar var olmadan hiçbir şey net olarak tanımlanamaz. En nihayetinde, büyük olasılıkla hiçbir şey satın almamışsınızdır.”
Tüm bunlara ek olarak, analiste göre NFT’lerin fiyatları piyasa spekülasyonları ve halk arasındaki popülerliğe bağlı olarak belirlenmeye devam edecek. Diğer bir deyişle, yatırımcılar piyasadaki değişimleri ve konuşmaları takip ederek fiyatları öngörerek gidişatı avantajlarına çevirme imkanına sahip olacak.
Daha fazla NFT Haberleri için: NFT haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.