Muhabbit

İsveç, E-Krona Pilot Çalışması İçin Dev Banka İle Ortaklık Kurdu!

Handelsbanken, merkez bankası dijital para birimini test etmeye yardımcı olacak.

isveç e-krona

isveç e-krona

İsveç hükûmeti, uzun süredir çalışmaları devam eden e-krona’nın geliştirme aşamalarında yol almaya devam ediyor. Bu kapsamda İsveç Merkez Bankası Riksbank tarafından yapılan bir açıklamada, bankanın dijital para birimi olan e-krona’nın gerçek dünyada ödemeleri nasıl idare edebileceğini test etmek için dev finans kuruluşu Handelsbanken ile birlikte çalışılacağı belirtildi.

Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, artan kripto para birimleri, azalan nakit kullanımı ve anında sınır ötesi ödeme ihtiyacı gibi teknoloji ve finansal altyapıdaki hızlı gelişmelere yanıt olarak CBDC çalışmalarına başladı. İsveç’in de, kendi merkez bankası tarafından yayımlanan dijital para birimi (CBDC) üzerinde çalışmaya başlayan ilk ülkeler arasında yer aldığı biliniyor. İsveç, e-krona hedeflerini ilk olarak Mart 2017’de açıklamıştı. 

Nisan ayında Riksbank, e-krona’nın hem büyük ticari hem de küçük perakende ödemeler için nasıl kullanılabileceğini değerlendirecek bir sonraki test aşamasına ticari bankaları dahil etmeye çalışacağını söylemişti. Bu kapsamda dev finans kuruluşu Handelsbanken ile birlikte çalışılacağını belirten Riksbank yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“E-krona pilot çalışmaları, yalnızca simüle edilmiş katılımcılardan, test ortamında harici katılımcılarla işbirliğine geçiyor.”

Yeni gelişme ile ilgili olarak Handelsbanken tarafından ise şu ifadelere yer verildi:

“Handelsbanken için proje, dünyanın ilk dijital merkez bankası tarafından ihraç edilen para arasında halka açık olabilecek şeye katılma fırsatı anlamına geliyor.”

Pilot çalışma hakkında açıklama yapan merkez bankası, toplumdaki nakit paranın sürekli olarak kenara çekilmesiyle ilgili sorunlara dikkat çekerek, bir e-krona’nın nakit parayı tamamlaması gerektiğini bildirdi.

Ülkeler CBDC Çalışmalarını Hızlandırdı

İsveç, CBDC’yi düşünen ilk ülkelerden biri olarak biliniyor ancak, henüz hiçbir büyük dünya ekonomisi kendi CBDC’leriyle yaşamaya başlamadı. İsveç, Çin, AB ve ABD‘nin hepsinin dijital para birimlerini araştırdığı biliniyor.

Bunun yanında, Çin, CBDC gelişimi açısından en gelişmiş ülke olarak görünüyor. Ülke, aylardır bu alanda pilot çalışmalar yürütüyor. Hatta bu kapsamda halkın binlerce üyesi, dijital Yuan‘ı gerçek dünya lokasyonlarında test etme fırsatı dahi buldu.

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version