Muhabbit

İsveç Merkez Bankası, Dijital Para Çıkarma Yarışında Atakta!

İsveç Merkez Bankası Riksbank çarşamba günü dünyanın ilk CBDC yani Merkez Bankası Dijital Para denemesini uygulamaya koyduğunu duyurdu.

isveç e-krona

isveç e-krona

İsveç Merkez Bankası Riksbank çarşamba günü dünyanın ilk CBDC yani Merkez Bankası Dijital Para denemesini uygulamaya koyduğunu duyurdu.

Reuters’ın haberine göre Riksbank’ın e-krona için hedefinin tıpkı fiat paralar gibi sirkülasyona katılması ve ödemelerde kullanılmak gibi geleneksel bankacılık işlemlerini gerçekleştirilmesi olduğu açıklandı. Yani Riksbank’ın amacı, e-krona’nın halkın kullanımına indirgenebileceğinin gösterilmesi oluyor. Bununla beraber dijital cüzdanın cep telefonlarından rahatça kontrol edilip dijital para çekme işlemlerinin yürütülmesine de önem verildiği aktarıldı.

İsveç Dijital Para Çıkarma Yarışında Önde

Merkez bankaları dijital para çıkarma konusunda gün geçtikçe daha da ciddi adımlar atmaya başladı. Geçtiğimiz ocak ayında İngiltere, Japonya, İsveç ve İsviçre Merkez bankaları, CBDC’lerin kullanımı ve incelenmesi adına bir araştırma grubu oluşturmuştu. Merkez bankalarının Facebook’un Libra’sının piyasaya sürülecek olmasından dolayı endişe içerisinde olduğu da genel düşüncelerden biriydi.

Merkez bankaları arasında dijital para çıkarma bir yarış hâline geldi. Bir ara Bahamalar yarışı önde götürüyor gibi dursa da denemelerini 2020’nin ikinci yarısında yapacaklarını duyurmuşlardı. Yani İsveç’in bu ani hamlesiyle geriye düştüler. Bununla birlikte Çin, dijital yuanı ile ilgili gelişmelerle herkesin telaşla yarışa asılmasına neden oldu.

Yarışa asılanlardan biri de İsveç oldu. Son hamlesiyle liderliği eline geçiren İsveç merkez bankası Riksbank, e-krona ile ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesinin, mesaj göndermek kadar kolay olacağını söyledi. Yani İsveç, dijital para çıkarma hamlesinde hızlı olmasının yanı sıra, işlemlerin de hızlı ve basit olacağının altını çiziyor.

İlerleyen günlerde İsveç’in liderliğini kimin alacağı bilinmez ama umarız ki ülkemizde de kripto para birimlerinin ve dijital paraların bir nebze dahi olsa benimsenmesi sağlanır.

Son Yazılar

Exit mobile version