Muhabbit

İsveçli Bankacılar E-Krona Konusunda Endişeli!

İsveç bankaları E-Krona’nın uygulanmasına ilişkin endişelerini dile getirdi.

isveç e-krona

isveç e-krona

Reuters tarafından 5 Ocak 2021 tarihinde yayımlanan bir rapora göre, İsveç’te faaliyet gösteren bankalar ülkeyi dijital para birimine bağımlı bir ekonomiye taşımanın onları fon sıkıntısı bırakacağına inanıyor. Bu durumun, bankaların likiditeleri için toptan satış piyasalarına güvenmek zorunda kalacakları anlamına geleceği belirtiliyor.

İsveç’in en büyük kurumsal bankası SEB’in üst düzey yöneticilerinden Masih Yazdı, bu gelişmenin bankaları daha fazla borç almaya eğilimli hale getirirken aynı zamanda onları kâr düşüklüğüne daha duyarlı hale getireceğini belirtti. Ayrıca bunun finansal istikrarsızlığa yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

Bilindiği üzere İsveç hükümeti yakın zaman önce, uzun süredir çalışmaları devam eden e-krona’nın fizibilitesine ilişkin bir inceleme başlattığını duyurmuştu. İsveç Bankacılar Birliği’nin danışmanlarından Rickard Eriksson ise konu ile ilgili olarak, Merkez Bankası’nın sadece fonları elinde tutmayı mı yoksa bu fonları bankalara borç vermeyi mi planladığını açıklamasını istiyor. 

Eriksson’a göre, merkez bankası fonların bankalara borç verilmesine karar verirse, bunun ipotekler ve diğer kurumsal kredilerin artık İsveç’teki bankaların merkez bankasının insafına kaldığı anlamına geldiğini dile getirdi.

Ancak bu endişelere rağmen İsveç Merkez Bankası, E-Krona’nın uygulanmasını yürürlüğe koymaya kararlı görünüyor. Hatırlanacağı üzere İsveç, e-krona hedeflerini ilk olarak Mart 2017’de açıklamıştı. Hâlihazırda dünyanın en nakitsiz toplumlarından biri olan ülke, dijital para birimi çıkarmayı ilk düşünenlerden biriydi.

İsveç hükümeti yeni bir açıklama ile devam eden projenin fizibilitesine ilişkin bir gözden geçirme başlatacağını duyurdu. Bloomberg tarafından yayımlanan bir habere göre, e-krona ile ilgili gözden geçirme sürecinin, ülkenin merkez bankası finans komitesinin eski başkanı Anna Kinberg Batra tarafından yönetildiği bildirdi. Açıklamaya göre devam eden bu süreç 2022 yılı Kasım ayı sonlarında sonuçlanacak.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Son Yazılar

Exit mobile version