Muhabbit

Jamaika Merkez Bankası, CBDC Çalışmasına Katılan Vatandaşlarına Airdrop Dağıtacak!

Merkez bankasının, CBDC’yi kullanan ilk 100.000 vatandaşına ödeme yapacağı bildirildi.  

CBDC jamaika muhabbit

CBDC jamaika muhabbit

Jamaika’nın, Jam-Dex olarak bilinen yeni merkez bankası dijital para birimini (CBDC) kullanan ilk 100.000 vatandaşına, 16 dolarlık bir ödeme yapacağı bildirildi.  

Jamaika Başbakanı Andrew Holness, bu yeni gelişmeyi yakın zaman önce sosyal medya platfomu üzerinden vatandaşlarına duyurdu. Bazı sosyal medya kullanıcıları Holness’ı “dijital bir geleceği kucakladığı” için överken, bazıları ise Jamaika hükümetinin motivasyonları hakkında endişelerini dile getirdi.

Haber ajansı Jamaika Observer tarafından yayımlanan bir habere göre, Jamaika nüfusunun yaklaşık %17’si şu anda banka hesabı kullanmıyor. Sosyal medya kullanıcıları hükümetin amaçları hakkında varsayımlarda bulunurken, Observer, bankasız kalmanın daha yoksul Jamaikalılar için hem maliyetli hem de zaman alıcı olduğuna dikkat çekiyor. Bu yeni ödemenin ise düşük ve orta gelirli vatandaşları ulusal bankacılık sistemine katılmaya teşvik etmesi bekleniyor.

Bilindiği üzere Jamaika Merkez Bankası (BoJ), Jam-Dex için sekiz aylık pilot programını geçen yılın sonunda resmen tamamlamıştı. Şimdi ise atılacak adımlar ile kısa süre içinde ulusal bir kullanım alanı oluşturulmak isteniyor.

BoJ yaptığı açıklamada, önceden banka hesapları olan tüm Jamaikalıların Jam-Dex dijital cüzdanları için otomatik olarak uygun olacağını belirtti.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Jamaika Maliye Bakanı Nigel Clarke, Jam-Dex’in başarılı olması için vatandaşlar ve onların işletmeleri tarafından geniş çapta benimsenmesi gerektiğini söyledi.

BoJ tarafından 17 Şubat tarihinde yayımlanan rapora göre, yeni dijital para birimi, Jamaica Digital Exchange (Jam-Dex) olarak adlandırılacak. Dijital para biriminin logosu ise: “Nakit yok, sorun yok” anlamına geliyor.  

Ancak tüm bu gelişmelerin yanında bu duruma tepki gösteren bir kesim de bulunuyor. Twitter’daki kullanıcılar, Jam-Dex isminin içindeki “DEX” ifadesinin, kripto para birimlerinin alınıp satıldığı merkezi olmayan bir borsayı ifade ettiğinden, para biriminin yanlış adlandırıldığını belirtiyor.

Ülkeler CBDC Çalışmalarına Hız Vermeye Başladı

Çin, merkez bankası dijital para birimi konusunda oldukça ilerlemiş durumda. Ancak her ne kadar bu alanda hızla ilerlese de bu girişimi daha önce hayata geçiren ülkeler de bulunuyor. Örneğin, Karayipler’deki ülkeler CBDC’lerin benimsenmesinde ve yaygınlaştırılmasında hızla ilerliyor. Doğu Karayipler Merkez Bankası (ECCB), kendi CBDC’sini (DCash) sekiz farklı üye ülkeye sunmuş durumda.

Bunun yanında Filipinler, kısa süre önce, CBDCPh Projesini başlatma planlarını açıklarken, dünya çapında çok sayıda başka ülke CBDC’lerin uygulanmasını denemeye başlıyor. İran, Kenya ve Avrupa Birliği de CBDC çalışmalarına başlayan en yeni ülkeler arasında yer alıyor.

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version