Muhabbit

Japon Şirket, Laos’a CBDC için Yardımcı Olacak!

Japonya merkezli fintech şirketi Soramitsu’dan destek alacak olan Laos, bu sayede kendi dijital parasını ortaya koyacak.

cbdc

cbdc

Laos Merkez Bankası, merkez bankası dijital parası (CBDC) için adım atıyor. Japonya merkezli fintech şirketi Soramitsu’dan destek alacak olan Laos, bu sayede kendi dijital parasını ortaya koyacak.

Kamboçya-Soramitsu Ortaklığı

Geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan ve sessizliğe bürünen Laos’un dijital parası fikri yeni veriler ile gün yüzüne çıktı. Ortaya çıkan rapora göre ülke, blockchain alanında tecrübeli bir ajans olarak öne çıkan Soramitsu ile çalışacak. Geçmişte Kamboçya tarafından ortaya konan Bakong dijital ödeme yönteminde de çalışan Soramitsu, ülkenin dolara karşı olan bağımlılığını ortadan kaldırmak için projeye ortak olmuştu.

Ülkede 200,000’den fazla kişi tarafından indirilen ve kullanılan uygulama, ülkede 2.000’den fazla işletmede kullanılmış ve adaptasyonun artırılması için ek çalışmalar başlatılmıştı.

Laos da aynı şirket ile CBDC konusunda çalışmalarla başlarken, ülkede net bir karar verilmesinin ardından Soramitsu, CBDC projesinde aktif rol oynayacak.

Ülkede kullanılan yerel para birimi Laos kipi olarak tanımlanırken, CBDC projesinde oluşturulacak dijital para biriminin bir dijital Laos kipi olması planlanıyor. Bu sayede para birimini dijitalleştirmiş olan ülke, geleneksel yöntemlerle ortaya konan ve kontrol edilen Laos kipine veda etmiş olacak.

Kademeli olarak tamamlanacağı düşünülen geçiş ile birlikte Laos kipi rolünü tam anlamıyla dijital versiyonuna bırakacak.

Birçok Ülke Adım Atıyor

CBDC konusunda birçok ülke önemli adımlar atarken, en belirgin adımlar ise Çin tarafından gelmeye devam ediyor. Dijital yuan çalışmalarına tam gaz devam eden ülke, birçok şehirde dijital yuanı test etmişti. Çekilişle belirlenen vatandaşlara ücretsiz bir şekilde dağıtılan dijital yuanların, teste dahil edilen işletmelerde kullanılması talep edilmişti.

Blockchain haberleri için: Blockchain Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Son Yazılar

Exit mobile version