Muhabbit

Japonya CBDC İçin Fizibilite Çalışmalarına Başlıyor!

Japonya CBDC çalışmalarını hızlandırıyor.

Japonya Merkez Bankası CBDC’ye büyük ihtiyaç duyulması durumunda hazırlanacak olan bir fizibilite çalışmasını başlatılıyor.

Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC)’nin fizibilitesine ilişkin yapılacak olan bu çalışmanın hem özel hem de kamu sektörünün kullanımına uygunluğu üzerine yoğunlaştığı bildiriliyor.

Japonya tarafından atılan bu adım, Çin ve son zamanlarda aynı çalışmaları başlatan diğer birkaç ülkeden sonra geliyor. Hatırlanacağı üzere 20 Ekim 2020 tarihinde Bahamalar Merkez Bankası, Bahama Dolarına sabitlenmiş olan Sand Dollar (Kum Doları) çıkardığını duyurmuştu. Yine Kamboçya Ulusal Bankası Ekim ayında CBDC çalışmasını tamamladığını bildirmişti. 

Eski Japonya Bankası yetkilisi Hiromi Yamaoka konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Çin’in, merkez bankalarının yeni bir sistem için temkinli bir tutum sergilemesi nedeniyle dünya çapında şaşırtıcı bir hızla dijital para birimine doğru hamlelere yol açtığını belirtti. 

Reitaku Üniversitesi’nde profesör olan bir diğer eski Japonya Bankası yetkilisi Masashi Nakajima ise şu açıklamaları yaptı:

“Yaklaşık 1000 yıl önce kağıt paraların piyasaya sürülmesinin ve uzun süre kullanılmasının ardından, para birimlerinin tarihinde milenyumda bir değişim görüyoruz.”

Nakajima ayrıca dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının, yenilikçi ödemelerin potansiyel teşvikini araştırmak üzere bir araya geldiğini ve ortak çalışma planladıklarını dile getirdi. 

Bilindiği üzere merkez bankaları tarafından çıkarılan ve Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) adı verilen dijital para, kullanıcıların nakitsiz ödeme yapmasını sağlar. Ödemelerin akıllı telefonlar veya elektronik kartlar kullanılarak yapılmasına olanak sağlar. CBDC’ler ile hızlı ve kolay bir şekilde ödeme yapılıp para gönderimi yapılabilir. CBDC’nin diğer ödeme yöntemlerine göre başka bir avantajı ise, ödemelerin perakendeciler için komisyonsuz şekilde gerçekleşmesidir. 

İşte bu avantajları gören Japonya, merkez bankası aracılığı ile, gelecekte kullanılması muhtemel bir CBDC hakkında fizibilite çalışmalarına başlıyor.

Daha fazla CBDC Haberleri için: CBDC Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version