Japonya hala CBDC’ler konusunda net bir politika belirlemedi. Yine de Japonya Merkez Bankası potansiyel bir dijital yen için kolları sıvadı.
Her ne kadar Japonya hala merkez bankası dijital para birimini (CBDC) benimseme konusunda çekimser davransa da, Japonya Merkez Bankası potansiyel bir dijital yen için hazırlıkları sürdürüyor.
Dijital yen projesi kapsamında Japonya Merkez Bankası’nın üç büyük bankayla işbirliğine gittiği, bu kapsamda pilot bir CBDC üzerine çalışılacağı duyuruldu.
Pilot projenin 2023’ün bahar aylarında devreye girmesi ve dijital yen’in piyasaya sürülmesi üzerine denemeler gerçekleştirmesi bekleniyor.
Proje için pek çok özel bankayla işbirliğine gitmesi beklenen Japonya Merkez Bankası, böylece müşterilerin hesaplarına, birikimlerine ve diğer tüm banka işlemlerine dair doğabilecek potansiyel sorunlara çözüm arıyor. Bu kapsamda dijital yen’in çevrimdışı fonksiyonlarının projenin odak noktalarından biri olacağı ifade ediliyor.
Japonya Merkez Bankası dijital yen denemelerini iki sene kadar sürdürecek ve 2026 itibarıyla gerçekten dijital yen’i piyasaya sürüp sürmeyeceğine kanaat getirecek.
Japonya’nın dijital yen atılımları dünya genelinde ülkelerde CBDC açılımları gerçekleştikten sonra gündeme geldi. An itibarıyla Çin CBDC yarışını önde götürüyor gibi duruyor.
CBDC üzerine yoğun çalışmalar sürdüren bir diğer ülke de Hindistan. 22 Kasım 2022’de yayımlanan haberlere göre Hindistan Merkez Bankası “dijital rupi”nin perakende piyasasına girişini Aralık 2022 olarak duyurdu.
Hindistan Merkez Bankası’nın söz konusu atılımının katılımcıları arasında State Bank of India, Bank of Baroda, ICICI Bank, Union Bank of India, HDFC Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank ve IDFC First Bank yer alıyor. İddialar bir noktada ülkedeki tüm ticari bankaların projeye dahil edileceğini belirtiyor.
Deneme sürecine dahil olan her banka CBDC’yi 10.000 ila 50.000 kullanıcı ile test edecek. Yeni ödeme yönteminin entegre edilebilmesi için bankalar PayNearby ve Bankit ile işbirliğine gidecek. CBDC altyapısı ise ismini vermek istemeyen bir kaynağa göre Hindistan Ulusal Ödemeler Kurumu (NPCI) tarafından idare edilecek.
İlginizi çekebilir: Hindistan Merkez Bankası Aralık 2022’de Dijital Rupi’ye Merhaba Diyecek
Her ne kadar ülkeler arasında büyük çoğunluk CBDC taraftarı olsa da, Danimarka gibi bazı ülkeler yarıştan şimdiden çekilmeyi tercih etti. Ülkenin CBDC projelerinden vazgeçmesinin temel sebepleri arasında özel sektör için doğabilecek potansiyel sorunlar, tartışmalı değer ve faydalar yer alıyor. Yine de, şimdiye dek dünya üzerindeki hiçbir merkez bankası potansiyel bir CBDC projesi hamlesini tamamen rafa kaldırmadı.
Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom
Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar