Japonya Merkez Bankası’ndan Kripto Para Girişimi!
Japonya Merkez Bankası, kendi dijital para birimlerini oluşturmak için düğmeye bastı!
Japonya Merkez Bankası, teknik bir perspektif ile kontrol amaçlı bir dijital para (CBDC) birimi için deney yapmaya başlayacağını duyurdu.
Japonya Merkez Bankası, itibari parayı dijitalleştirmek için ilk adımını attı, ancak bu sektörün en büyük oyuncularından biri olan Çin’e yetişip yetişemeyecekleri muamma. Banka, test edecekleri dijital yen ile Proof of Concept protokolüne başlayacağını açıkladı. Bankadan konu ile alakalı henüz bir zaman çizelgesi yayınlanmadı.
“CBDC’nin Teknik Engelleri” isimli bir raporda, “CBDC’nin fizibilitesini teknik açıdan kontrol edileceğini ve diğer merkez bankalarının ilgili kurumları ile iş birliği yapılacağı belirtildi.
Geçtiğimiz Şubat ayında, İngiltere’nin Merkez Bankası’ndan, Avrupa’dan, Kanada’dan, İsveç’ten ve İsviçre’den tıpkı Japonya’nın şu sıralar yapmak istediği deneyler konusunda haberler gelmişti.
Yoldaki Engeller
Japonya Merkez Bankası, önlerinde iki büyük engel olduğunu düşünüyor. Bunlardan ilki evrensel erişim diğeri ise rezilyans. Evrensel erişim, akıllı telefonu olmayanların da dahil olduğu bir durumda herkesin erişimi altında olmak anlamına geliyor. Sürpriz bir şekilde, Nikkei’nin raporlarına göre Japonya vatandaşlarının sadece %65’inin akıllı telefonu var. Japonya Merkez Bankası konu hakkında, “CBDC’nin çeşitli kullanıcıların erişimine açık olması geliştirilmesi bakımından çok önemli bir husus” dedi.
Rezilyans ise, elektriğe erişimin olmadığı zamanlarda çevrimdışı kullanılabilirliği ifade ediyor. Japonya Merkez Bankası, deprem gibi acil durumlar da dahil olmak üzere CBDC’nin her türlü ortamda erişilebilirliğin önemini vurguladı.
Dijital Yen ve Blockchain
Japonya Merkez Bankası, CBDC için blockchain teknolojisinden yararlanıp yararlanmayacağına henüz karar vermiş durumda değil. Bildiğiniz gibi, merkezi bir sistem oluşturulması “büyük kapasitelere ve hızlı işlem avantajları” gibi artılara sahip. Fakat tek bir arıza noktası ile tüm sistem erişime kapanabilir.
Buna karşılık olarak, DLT tabanlı CBDC’ler tek bir arıza noktası ile başa çıkabilir durumdalar. Ayrıca rezilyans olarak çok verimliler. Fakat, blockchain ağları arasında birden çok doğrulayıcı ile işlem yapıldığı için, işlem süreleri hatrı sayılır bir şekilde uzayacaktır.
Geleceğin para birimleri olarak görülen CBDC’ler bu sene itibarıyla bir çok ülke tarafından testlere tabi tutulmaya başladı. Sizce Çin’in bu konudaki hakimiyetini hangi ülke durdurabilir?