Muhabbit

Justin Sun, Steemit Inc Ve Kripto Entrikalar Dünyası

Birkaç hafta önce Steem topluluğunu pek de mutlu etmeyen bir gelişme yaşandı ve Justin Sun -dolaylı olarak TRON Foundation-Steemit Inc’i satın aldı.

Justin Sun Kimdir? Scammer Olabilir Mi?

Birkaç hafta önce Steem topluluğunu pek de mutlu etmeyen bir gelişme yaşandı ve Justin Sun -dolaylı olarak TRON Foundation-Steemit Inc’i satın aldı.

Steemit Inc, ya da Steemit dünyanın en büyük merkeziyetsiz Blockchain tabanlı sosyal medya ve blog platformu olarak geçtiğimiz haftalarda TRON Blockchain ağına katılacağını duyurmuştu. Ancak Steem topluluğu bu “sözde ortaklığı” pek de hoş karşılamamıştı.

Öyle bir hoşnutsuzluk var ki Steemit’in yeni CEO’su Justin Sun Steemit hakkındaki planlarını açıklayana dek oy hakkını geçici olarak donduracak bir soft fork’a başvurulmuş.

6 Mart’ta eski CEO Ned Scott ve 50 delegesiyle Steem Blockchain’ini ve Steemit’in geleceğini konuşmak üzere toplanacaklarını açıklayan Justin Sun’ın bir sonraki hamlesinin ne olacağı merak konusu. Malum sağ gösterip sol vurmakta bir dünya markası olma yolunda ilerliyor kendileri.

Son olay da kripto para dünyasını epeyce sarsan bir olay oldu. Yatırımcıların veya Steem topluluğundakilerin güvenlerini derinden sarsan bu olayın baş karakteri tabii ki de Justin Sun.

Steemit Inc’i satın almasıyla Steemit’in tokenlerinin ne olacağı bir merak konusu hâline gelmişti. Normalde Steemit bu tokenlere dokunmayacağını, Steem topluluğunun gelişimi için kullanacağını ve oy kullanmayacağını açıklamıştı.

Ancak Justin Sun Steemit Inc’i alınca işler değişti. Justin Sun’ın bu tokenleri kullanıp kullanmayacağı konuşulurken bomba patladı. Steem topluluğu Justin Sun’ın Steemit hakkındaki planlarını açıklamaması üzerine, açıklayana kadar onun oy hakkını devre dışı bırakmıştı.

Tahta Kim Oturacak?

Bilindiği üzere Steem’de kararlar kullanıcıların oylarıyla alınıyor yani DPoS modeli mevcut. Justin Sun’ın TRON kararına veya kendisine güvenmeyen Steem kullanıcıları soft fork ile Justin’i ekarte etmiş. Justin da arkasına Binance ve Huobi gibi kripto para dünyasının devlerini alarak, kullanıcılardan habersiz olarak topluluğun “karar verme” sistemini değiştiriyor.

Sonuç olarak Steem’i tekeline alan Justin Sun, delegeleriyle istediği gibi kararlar verebilecek konuma geldi. Yani toplulukta onu oylarıyla durdurabilecek kimse kalmadı.

CZ olaydan birkaç saat sonra olayı yanlış anladığını sadece basit bir geliştirme çalışması olduğunu sandığını açıkladı. Her zaman gelişimden yana olduğunu ifade ederek kabul ettiklerini dile getirdi. CZ kararı geri alacaklarını söyledi ancak iş işten geçtikten Blockchain doğası gereği pek de mühim olmuyor bu adım.

https://twitter.com/cz_binance/status/1234574737768095746?s=20

Bununla beraber bazı delegelerin rüşvet alarak Justin Sun’ın yanında olduğu söylentisi de dolaşıyor. Kripto para dünyasının yeni taht savaşından şu anlık bu kadar. Gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Son Yazılar

Exit mobile version