Muhabbit

Kabul Edilirse Çinliler Miras Olarak Bitcoin Bırakabilecek!

Çinliler kabul edilmesi hâlinde, yeni Miras Yasası ile yakında internet mülklerini ve Bitcoin dahil olmak üzere kripto para birimlerini miras olarak bırakabilecekler.

çin

çin muhabbit

Çinliler kabul edilmesi hâlinde, yeni Miras Yasası ile yakında internet mülklerini ve Bitcoin dahil olmak üzere kripto para birimlerini miras olarak bırakabilecekler.

Bitcoin Miras İle Devredilebilir Mi?

Birçok insanın merak ettiği soru; “Sahip olduğum Bitcoin, ben öldükten sonra çocuklarıma geçecek mi?”. Yasal düzenlemelerin yapıldığı ve Bitcoin’in daha doğrusu kripto paraların yasal olarak kabul edildiği ülkelerde bile tartışılan bir konu olmakta bu.

Kripto paraları yasal olarak kabul eden ülkeler olsa dahi henüz oturmuş bir düzenleyici mekanizma mevcut olmadığı için Miras Hukuku konusunda sıkıntı yaşanmaktadır. Taşınır ve taşınmaz mülkler gibi Miras Hukuku’nda yer alması hâlinde başta Bitcoin olmak üzere kripto para birimlerinin mirasçılara devredilmesi mümkün olacaktır.

Tabii bunlar yasal olarak ülkelerce belirlenen kurallar. Bir de cüzdanınızın özel anahtarını yakınlarınızla paylaşmak var. Gerekli gördüğünüz durumlarda cüzdan bilgilerinizi yakınlarınızla paylaşmakta özgürsünüz. Ancak kripto paranız borsada ise işler biraz değişiyor. Kripto para borsaları hesabın sahibinin tek bir şahsa ait olduğunu söyleyebilir veyahut inisiyatif alıp hesabı mirasçılara devredebilir.

Yasa Geçerse Çinliler Edebilecek!

Geçtiğimiz günlerde Çin parlamentosu mülkiyet, evlilik ve miras gibi sivil hakların korunmasını içeren ilk medeni kanunun taslağını açıkladı. Şu an kullanılan Miras Hukuku 1985 yılında şekillenmişti. Konut gibi taşınamazların yanı sıra gelir, kültürel kalıntılar ve telif haklarını kapsıyordu. Ancak son yıllarda özellikle  ekonomik açıdan benzersiz bir yükseliş içerisinde olan Çin için yeterli bir hukuk kapsamı olmadığı düşünülüyordu.

Renmin Üniversitesi’nden Wang Yi, daha önceleri Çin’in Medeni Hukuk konusunda yetersiz olduğu savunanlardan sadece biri. Aynı üniversiteden Profesör Lixin Zhang bu konuda Çin Merkez Televizyonu (CCTV)’na bir demeç verdi. Demeçte Miras Hukuku’nun şu anki versiyonunun modern toplumun ihtiyaçlarını gidermekte eksik kaldığını ve yenilenmesinin elzem olduğundan bahsetti.

Bu yetersizliğin elzemliği hükümetin de radarına girmiş olmalı ki yeni bir Medeni Hukuk teması içerisinde Miras Kanunu çıkartılıyor. Kanuna göre bir insan öldüğü taktirde yakınlarına yani mirasçılarına dağıtılacak olan mal varlıklarının arasında internet mülkiyeti ve Bitcoin gibi dijital para birimleri de sayılacak.

Böyle bir gelişmenin, Çin’in dijital yuan planlarıyla birlikte gerçekleşmesi dijital yuan sahibi olmak isteyenleri heyecanlandırdı. Bununla birlikte kripto paraların bu şekilde mirasçılara devredilmesinden rahatsız olan bir kesim de mevcut.

Primitive Ventures’un kurucu ortağı Dovey Wan da bunlardan biri. Wan sosyal medya hesabından “Bitcoin’imi yasalarla değil özel anahtarımla korumayı tercih ederim…Hukukun sorunu yasalar değil yaptırımlar.” şeklinde bir paylaşım yaptı.

 

 

 

Son Yazılar

Exit mobile version