Muhabbit

Kaçak Kripto Para Madenciliği Yaparken Yakalandı!

Ukrayna’da bir devlet çalışanı, iş yerinde devletin malını ve kaynaklarını kullanarak kaçak kripto para madenciliği yaparken yakalandı.

Ukrayna'da bir devlet çalışanı kaçak kripto para madenciliği yaparken yakalandı

Ukrayna’da bir devlet çalışanı, iş yerinde devletin malını ve kaynaklarını kullanarak kaçak kripto para madenciliği yaparken yakalandı.

Kiev Savcılık’ın dün (26.02.2020) yapılan açıklamada Ukrayna Adalet Bakanlığı’nda çalışan bir Bilgi Teknolojileri servisi personeli hakkındaki soruşturmanın tamamlandığı açıklandı.

İsmi verilmeyen şahsın, 2018 Ocak ayından Mayıs ayına kadar olan zaman diliminde Ukrayna mahkeme belgelerinin veri tabanı ve Yargı web portalı için ayrılan ekipman ve bant genişliğini kaçak olarak kripto para madenciliği yapmak için kullandığı belirtildi.

Bununla birlikte şahsın, üç online alışveriş sitesi ve motosiklet hayranları için bir web sitesi olduğu belirtildi. Bu dört site için de iş yeri sunucularını kullandığı soruşturmada ortaya çıkan başka bir bilgi.

Yani şahıs, devlet malıyla sadece kripto para madenciliği yapmıyor, aynı zamanda şahsi olarak gelir sağladığı siteler için de sunucu sağlıyor. Şahıs, Ukrayna Ceza Yasası’na göre suçlu bulunursa 6 yıla kadar hapis cezası alabilir. Bununla birlikte devlet dairelerinde çalışma yasağına da çarptırılabilir.

Ukrayna’da daha önce devlet dairelerinde birkaç yasadışı kripto para madenciliği vakası görülmüştü. Ukrayna demir yolu idaresi Lviv şubesindeki birkaç çalışan, devlet kaynaklarını kullanarak kripto para madenciliği yaparken yakalanmıştı. Ayrıca Güney Ukrayna Nükleer Santrali’nde de yasa dışı işlem gören bir kripto para madenciliği tesisi bulunmuştu.

Kaçak Kripto Para Madenciliğine Yönelimin Sebebi Ne Olabilir?

Ukrayna’da bu kadar sık kaçak madencilik vakası görülmesinin sebebinin mevcut elektrik fiyatları olmadığını düşünüyoruz. Çünkü 2019 yılı istatistiklerine bakıldığında Ukrayna’nın Avrupa genelinde en ucuz elektrik ücretine sahip olduğunu görmekteyiz.

Avrupa Vergiler Dahil Elektrik Fiyatları 2019 İlk Yarısı.

Bununla birlikte, yukarıdaki istatistiğin Euro üzerinden yapıldığı unutulmamalıdır. Bu yüzden de ülkemizdeki elektrik fiyatının Euro bazından Lira bazına geçişi düşünüldüğünde (ki an itibarıyla (27.02.2020/18:25) 1 Euro 6,79 Türk Lirası) çok daha pahalı hâle geleceği barizdir. Bununla birlikte asgari ücret ve alım gücü işin içerisine girince Türk kripto para madencilerinin de sıkıntı içerisinde olduğu düşünülebilir. Hash rate’in gittikçe artması ve alınan blok ödülleri de hesaba katılırsa gelir/gider durumu karşılanamayabiliyor. Yani sonuç olaral Türkiye kripto para madenciliği için pek de uygun bir ülke olmamaya başlıyor.

Son Yazılar

Exit mobile version