Muhabbit

Kafalardaki Soru İşareti; “Neden Monero Kullanmadınız?”

Kripto para dünyasıyla beraber tüm dünyayı çalkalayan Twitter hack olayında bir yatırımcı “Neden Monero Değil?” diye sordu.

Kripto para dünyasıyla beraber tüm dünyayı çalkalayan Twitter hack olayında bir yatırımcı “Neden Monero Değil?” diye sordu.

Dün gece (15 Temmuz 2020) tüm dünyanın gözü sosyal medya platformu Twitter’daydı. Küresel kripto para borsası Binance’in Twitter hesabının ele geçirilmesi ve “CryptoForHealth ile partnerlik anlaşması yaptık. 5000 BTC’yi geri veriyoruz, bilgi için linke tıklayın.” tarzındaki mesajın atılması ile olaylar başladı.

Binance CEO’su CZ başta “Sakın linke tıklamayın! Hacklendik!” dese de bir süre sonra o da siber suçluların radarına yakalanmıştı. CZ’nin ardından Coinbase, Gemini gibi kripto para borsaları da siber suçluların kurbanı oldu. Ancak olay burada bitmedi. Ardından Kanye West, Elon Musk ve hatta Bill Gates gibi isimlerin resmî Twitter hesaplarından Bitcoin Giveaway scam’leri duyuruldu.

İşte olay tam da burada koptu. Yavaş başlayan siber saldırı bir anda hızlanarak Amerika başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından ünlü isimleri hedef aldı. Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama ve başkanlık yarışında Donald Trump’ın rakibi olan Joe Biden de bunlara dahil.

Neden Monero Değil?

Gece boyu gelişmelerden haberdar olmak isteyen kripto para dünyasını uyutmayan olay, herkesin kafasında soru işaretlerine neden oldu. Kripto para dünyasından bir yatırımcının aklında da bir soru işareti olmuş ki, siber suçluların ilgisini çekebilmek için yaptığı transferler aracılığıyla siber suçlulara sorusunu yöneltmiş.

Blockchain.com verilerine göre sözü edilen yatırımcı 0,00005348 BTC yollayarak mesajını iletti. Kim olduğu bilinmeyen yatırımcı, transferler üzerinden siber suçlulara “Neden Monero Değil?” diye sordu.

Transferlere gizli olarak yazılan mesajı Türkçe’ye çevirdiğimizde aşağıdaki gibi bir metin ile karşılaşıyoruz.

Transfer Çıktılarındaki Mesajın

Hepsini Okuyun

Twitter Oyununuzda

Bitcoin Kullanarak Risk Alıyorsunuz

Bitcoin Takip Edilebilir

Neden Monero Kullanmadınız

Neden Monero kullanılmadığını merak eden yatırımcı gayet doğru bir noktaya parmak basıyor. Bilindiği üzere Monero (XMR) gizlilik odaklı bir kripto para ve takip edilebilirliği güç. Monero’nun bu özelliği de onu kara ekonomi için biçilmiş kaftan yapıyor.

Geçtiğimiz aylarda özellikle Güney Kore’de bu özelliği nedeniyle Nth Room gibi bir skandala alet olunca, oldukça tepkiye maruz kalan Monero, yerel kripto para borsaları veyahut küresel kripto para borsalarının yerel kolları tarafından bir bir delist edilmişti.

Bununla birlikte Reddit üzerinde de konuşulan bu transfer mesajı konusunda mesajın stratejik olduğunu düşünenler mevcuttu. “ethereumflow” isimli Reddit kullanıcısı, herkesin Bitcoin’i olabilir ancak Monero almak için araştırma yapmak gerekir gibi bir düşünce ortaya attı. Reddit kullanıcısına göre transfer Monero için bir reklam da olabilir. İyi veya kötü bir şekilde Monero’nun gizlilik odaklılığına dikkat çekildiği kesin.

Ancak bu iyi ya da kötü reklam, Monero’nun kara ekonomide kullanıldığı ve gizlilik odaklığının kötü ellere geçtiği gerçeğini değiştirmeyecek.

Yaşanan saldırı ile ilgi haberlerimize aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Binance ve CZ hesaplarına saldırı

Coinbase ve Gemini gibi kripto para borsalarına saldırı

Saldırının genişleyen hedef kitlesi ve gerçekleşme şekli

Saldırının ardından gelen Twitter açıklaması

 

Son Yazılar

Exit mobile version