Muhabbit

Kanada CBDC Hamlesini Beklenenden Önce Yapabilir!

Kanada CBDC hareketini hızlandırıyor mu?

Kanada

Kanada Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Timothy Lane, Kanada’nın CBDC’sinin “beklenenden önce gün ışığı görebileceğini” iddia etti.

Lane’e göre, COVID-19 dolayısıyla nakit işlemlerinde öngörülen düşüş, bankanın beklediğinden daha hızlı gerçekleşiyor. Bu durum, bankanın başlangıçta planladığından daha erken bir zamanda CBDC çıkarmasını tetikleyebilir.

Lane, Kanada Merkez Bankası’nın dijital deneme sistemlerine yaklaşımı ile ilgili yaptığı röportajda bu sözleri söyledi:

Şubat ayında hazırlıklı olmak isteyeceğimiz iki senaryo belirledik. Bunlardan biri nakit kabulünün ortadan kalkması, ikincisi ise dijital para birimlerinin ortaya çıkmasıydı. Son dokuz ayda bu yönde görünür gelişmeler görüyoruz. Bunlardan bazılar ise beklenenden daha erken gelmeye başlıyor.

Başkan yardımcısının son sözleri, Kanada Merkez Bankası’nın duruşunu bir CBDC’ye doğru kaydırdığını göstermekte.

Ekim 2020’de Kanada Merkez Bankası, CBDC ile ilişkili önemli riskleri özetleyen bir rapor yayınladı. Banka, CBDC’nin güvenli ve verimli bir ödeme yöntemi olmasını sağlamak için “CBDC’nin nasıl düzenleneceğinin ve kullanılacağınının dikkatlice düşünülmesi gerektiğini” söyledi.

Şubat 2020’de Timothy Lane, Kanada Merkez Bankası’nın “mevcut ödeme ekosistemi ile eksiksiz hizmet vermeye” devam edeceğini belirterek bir dijital çılgınlık başlatmak için zorunlu bir durum olmayacağını söyledi.

COVID-19 salgını nedeniyle dijital ödemelerdeki artışa ve Çin’in dijital yuandaki ilerlemesine rağmen, dünya üzerindeki bazı ülkeler CBDC’lere “bekle ve gör” yaklaşımını benimsemiş durumda.

Buna örnek olarak Rusya’yı gösterebiliriz. Rusya’dan gelen açıklamalara göre, Rusya’nın bu konu için bir ilk olmak gibi bir derdi yok.

Bunun en büyük sebeplerinden biri, konu hakkındaki finansal riskin çok ciddi olması. Rus yetkililer ilk olmaktansa, ikinci olup planlı bir şekilde geliştirme yapılmasından yana. Bakalım Türkiye’den CBDC ile ilgili gelişmeleri ne zaman duyacağız?

Daha fazla CBDC Haberleri için: CBDC Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version