Muhabbit

Kaspersky Blokchain Tabanlı Oylama Makinesi Tanıttı

hindistan'da

Kaspersky Lab şirketi, online oylama sistemi için blok zincirine başvurdu. Şirket, bir süredir Polys tabanlı bir online oylama sistemi üzerinde çalışıyordu. Geleneksel oylama sistemi yerine internet üzerinden yapılacak oylamanın daha iyi sonuç vereceği düşünüldü. Sıradan oylama işlemlerinde yaşanan problemleri çözmek için şirket, blok zincirine başvurdu. Daha güvenli ve şeffaf ortamda olması için blok zinciri tercih edildi.  

Kaspersky da blok zincirinden faydalanarak Polys oylama makinesini piyasaya çıkardı. Tamamen çevrimiçi olan oylama sistemi alışılmışın dışında bir işleyişe sahip. Öncelikle sistemde yapılan oylamalar şifrelenir. Seçmenlerin kimliği doğrulanır ve bu sayede sahtekarlık, düzenbazlık gibi unsurlar ortadan kalkar. Aynı zamanda değişmez ve anonim bir yapıdadır. Oy kullanım işlemi ve düzenlenmesi oldukça kolaydır. Denetleme mekanizması en üst seviyede tutulur. Polys oylama makinesi, blok zinciri sayesinde bu özelliklerin hepsine sahiptir. 

Kaspersky Oylama Makinesi İçin Büyük Adım Attı 

Kaspersky, standart oylama sistemi karşısında alternatif bir makine üretti. Bu sayede ucu açık ve sonuçların şüpheli olduğu bir durumda yaşanmayacaktı. Online oylama sistemi siyasi partiler, üniversiteler ve şirketler gibi geniş bir alanı kapsamaktadır. 

Polys çevrimiçi oylama sistemi, seçimi yapanlara düzenleme, sonuçları otomatik şekilde hesaplama ve en önemlisi de süreci tek bir merkezden yönetmeye imkan tanıyor. Akıllı cihazlar üzerinden de oy kullanma imkanı olması büyük bir zaman kazandırıyor. Fakat online oy kullanma sürecinde herkes teknolojik cihazları kullanmayabilir. Özellikle yaşlı kesimin teknolojiye olan merakının azdır. Bu süreçte oy kullanma yöntemi geleneksele kayabilir. Yine de blok zinciri sayesinde bilgisayar ortamında kayıt altına alınan oyların çalınması zor. Blockchain dışarıdan gelecek olan saldırılara karşı oldukça dayanıklıdır. 

Online üzerinden oy kullanma işlemi basit işlemlerden geçiyor. Oy kullanacak kişi öncelikle gerekli belgelerle kimliğini doğruluyor. Kimliği doğrulayan kişiye özel bir kod veriliyor. Verilen bu kodu birey cihaz üzerinden taratıyor. Son aşamada Polys oylama makinesi ekranı geliyor ve seçimini yapıyor. Kişilerin isimleri ve oylamada yaptıkları tercihleri belli olmaması için blokchain üzerinden kayıt edilmiyor.  

Blockchain teknolojisi hayatın her alanında kullanıyor. Birbirinden farklı sektörlerde kullanıldığını biliyoruz. Öncelikle kripto paralarla birlikte kullanılan blok zinciri, zaman içinde iyiden iyiye yayıldığını görebiliyoruz. 

Son Yazılar

Exit mobile version