Muhabbit

Kazakistan, Kripto Para Madencilerini Radarına Aldı!

Kazakistan’ın yerel kripto para endüstrisine yönelik düzenleme baskısı artmaya başladı.

Kazakistan’ın yerel kripto para endüstrisine yönelik düzenleme ve ekonomik baskısı önemli derecede artmaya başladı.

Yakın zaman önce açıklama yapan Kazakistan Mali İzleme Ajansı, yerel madencilik endüstrisini düzene sokmak için yapılan genel çalışmalardan bahsetti.

Bu kapsamda da yetkililerin, madencilere yönelik daha dikkatli olmaya başladıklarını ve bu işin gözetim altında yapılması gerektiği bildirdi. Bu durumdan farklı olarak yapılan faaliyetlerin ise cezalandırılacağını ve yaptırımlara tabii tutulacağını dile getirdi.

Hükümet yetkilileri bu faaliyetler arasında madencilik işine başladığını devlet kurumlarına bildirmemek, elektrik şebekesine yasa dışı olarak bağlanmak, özel ekonomik bölgelerde madencilik merkezi kurmak ve vergi ödememek gibi konuların yer aldığını belirtiyor.

Bu açıklamanın ardından ise yayımlanan bir haberde, ajansın, belirtilen işlemlere uymadığı belirlenen şirketlerin 194 milyon ABD doları değerindeki madencilik ekipmanına el koyduğu belirtildi.

Mali İzleme Ajansı ayrıca daha önce de yasa dışı madencilik faaliyeti yürüten 25 işletmeyi tespit ettiklerini açıklamıştı.

Zaten halihazırda ülkede, 55 adet madencilik şirketi gönüllü olarak faaliyetine son verdi. Hatırlanacağı üzere Kazakistan’da yasal olarak işlem yapan kripto para madencilerinin önemli bir kısmı, sıklaşan elektrik kesintileri ve artan vergiler sonrasında ülke dışına çıktı. Şimdi ise ajansın da 51 madencilik şirketini daha faaliyetlerine son vermeye zorladığı belirtiliyor. 

Enerji Sorunu Madencileri Etkiliyor

Çin’in Mayıs 2021 tarihinde ülkedeki kripto para sektörüne karşı savaş açmasıyla birlikte Kazakistan madenciler için oldukça çekici bir konum halini aldı.

Ülkedeki düşük elektrik masrafı da madencilerin yeni yerleşim yeri olarak Kazakistan’ı seçmesinde etkili oldu. Başlarda madenci akımını hoş karşılayan Kazakistan son zamanlarda madencileri ülkede boy gösteren enerji krizinden sorumlu tutmaya başladı.

Bu kapsamda da Kazak hükümeti madencilik konusunda tam bir yasak getirmemiş olsa da, geçen yılın sonlarında enerji kıtlığı nedeniyle, kripto para madencileri üzerindeki vergilere yeni kayıt gereklilikleri uygulamaya başladı.

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version