Muhabbit

Kazakistan, Kripto Para Madencilerinin Elektrik Ücretlerinde Artış Düşünüyor!

Yetkililer, kripto para madencileri için fiyatlarda artış öneriyor.

Kazakistan hükümet yetkilileri, ülkede faaliyet gösteren kripto para madencilerinin daha fazla elektrik faturası ödemesini istiyor. Yetkililer bu kapsamda, Kazakistan’ı sektör için daha az çekici hale getirebilecek üç yönlü bir teklif hazırlamayı düşünüyor.

Konu ile ilgili olarak 4 Şubat 2022 tarihinde açıklama yapan Kazakistan Maliye Bakan Yardımcısı Marat Sultangaziyev, özellikle kripto para madencileri için var olan Kwh başına 0,0023 dolar fiyatın, 0,01 dolara yükseltilmesini önerdi. Bu da yaklaşık olarak %335’lik bir artışa denk geliyor.

Sultangaziyev’in başka bir önerisi de madencilik donanımını katma değer vergisi (KDV) muafiyetinden çıkarılması oldu. Ülkede yoğun bir şekilde yürütülen madencilik faaliyetleri kapsamında, toplamda, ASIC’ler, GPU’lar, raflar, soğutma üniteleri ve ilgili tesisler dahil olmak üzere on binlerce donanım bulunuyor.

Ülkedeki siyasi belirsizlik, hükümetin geçtiğimiz ay internet erişimini kısıtlamasına neden olana kadar, Kazakistan kripto para madencileri için en popüler yerlerden biri konumundaydı. Ancak yaşanan bazı olumsuzluklardan dolayı, Bitcoin ağının hash oranı, bir günde yaklaşık 205 exahash’ten (EH/s) 177 EH/s’ye düştü.

Çin’e Olan Yakınlık Kazakistan’a Yaradı

Yetkililerin fiyat artışları önerilerine rağmen, hala ucuz olan elektrik maliyetleri ve Çin’e olan yakınlık nedeniyle, Çinli yetkililerden kaçan madencilerin ülkeye göç etmesine neden oluyor. Bu durum da Kazakistan’ı Ağustos 2021 itibarıyla ağın hash gücünün yaklaşık %18’ini üreten ABD’nin ardından Bitcoin için ikinci en büyük hash gücü üreticisi konumuna getirdi.  

Ucuz elektriğin, madencileri çeken en önemli faktör olduğu düşünüldüğünde, Kazak yetkililerin madencilerin bu avantajını ortadan kaldırmak istemesi, ülkenin önümüzdeki 5 yıl içinde madencilerden 1,5 milyar dolar elde etme umutlarını sekteye uğratacak gibi görünüyor.

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version