Muhabbit

Kazakistan, Kripto Para Madencilik Merkezi Olmak İçin Yasal Adımlar Atmaya Devam Ediyor!

Ülkedeki madencilik faaliyetleri, yasalar ile kontrol altına alınacak.

Kazakistan

kazakistan muhabbit

Kazakistan yasama meclisi tarafından çıkarılan yeni bir yasaya göre, kripto para madencilerinin, ülkede faaliyet gösterebilmesi için bazı lisanslara sahip olması gerekecek.

Kripto paralar ile ilgili düzenleyici bir çerçeve oluşturmak için hazırlanan bu yeni yasa tasarısı, mecliste okunmasının ardından onaylandı. Onaylanan tasarının, ülkenin Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev’in talebi üzerine hazırlandığı ve ardından meclise sunulduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanının önerisinde, ülkede faaliyet gösteren kripto para borsalarının lisanslı hale gelmesi ve yeni oluşan bu finans kurumlarının kontrol altına alınması yer alıyor. Bu kapsamda da yetkililer, 2024 yılından itibaren, ülkede faaliyet gösteren kripto para madencilerinin, gelirlerinin %75’ini yerli platformlarda takas etmeye mecbur etmeyi planlıyor. Yani hükümet madencilerden ve kripto para borsalarının elde ettiği bu yüksek gelirlerden vergi almak istiyor.

Çünkü halihazırda madencilik işletmelerinin kullandıkları enerjinin miktarına ve fiyatına bağlı olarak sadece kullandıkları elektrik üzerinden vergi ödemesi gerekiyor. Madenciler bunun haricinde herhangi bir ücretlendirme ile karşılaşmıyorlar. Ancak bu durumun yeni yasa ile değişmesi bekleniyor.

Çin’in Yasakları Kazakistan’a Yaradı

Bilindiği üzere, ucuz enerji sunması nedeniyle Kazakistan, Çin’in yasaklarından sonra ülkeden kaçan madencilik şirketlerinin odak noktası haline geldi. Ancak madencilerin ülkeye yoğun ilgi göstermesi, Kazakistan’da büyüyen bir güç açığına neden oldu. Ülkenin mevcut elektrik altyapısının yoğunluğu kaldıramaması nedeniyle de elektrik kesintilerinde artışlar meydana gelmeye başladı. Ardından da bazı madencilik şirketleri kapanma noktasına kadar geldi.

Oluşan bu olumsuz durum ile ilgili olarak açıklama yapan Mazhilis Ekonomik Reform ve Bölgesel Kalkınma Komitesi üyesi Ekaterina Smyshlyaeva şu ifadelere yer verdi:

“Sektördeki elektrik kullanımını kontrol etmek için yasal mekanizmaların getirilmesi, yasa tasarısının sorumluları için bir başka önemli amaçtır. Ayrıca, Enerji Bakanlığı’nın ülkenin enerji tedarik sisteminin dengesini korumak üzere madencilik için enerji kotaları belirlemeli.”

Kazakistan, Kripto Para Madencilik Merkezi Olma Yolunda İlerliyor

Orta Asya ülkesi Kazakistan, kripto para madenciliği konusunda ilerleme kaydetmeye devam ediyor. Ülke son bir yılı aşkın bir süredir Bitcoin madenciliği konusunda, Rusya’yı geride bırakarak, dünya üzerinde üçüncü ülke konumuna yerleşti.

Kripto para madenciliği konusunda Amerika Birleşik Devletleri (%37.84) liderliğini sürdürüyor. İkinci sırada Çin (%21.11) gelirken, onların hemen ardından Kazakistan geliyor. Ülke şu anda toplam Bitcoin hash oranının %13.22’sine katkıda bulunuyor.

Cambridge Alternatif Finans Merkezinden alınan verilere göre, Kazakistan’ın mutlak hash oranına katkısı ise (aylık ortalama) saniyede 24,8 exahash (Eh/s) olarak belirlenmiş durumda. Bunun yanında lider ülke ABD’nin 71 Eh/s ve Çin’in ise 39.6 Eh/s katkıda bulunduğu belirtiliyor.

Enerji Sorunu Ortaya Çıkabilir

Aslında Kazakistan enerjiye oldukça bağımlı bir ülke olarak biliniyor. Madencilerin de ülkeye yoğun ilgi göstermesi, Kazakistan’da büyüyen bir güç açığına neden oldu. Ülkenin mevcut elektrik altyapısının yoğunluğu kaldıramaması nedeniyle de elektrik kesintilerinde artışlar meydana gelmeye başladı.

Ardından da bazı madencilik şirketleri kapanma noktasına kadar geldi. Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yayımladığı bir raporda, Kazakistan’ın farklı kaynaklara olan ihtiyaçlarını listeledi. Ülkenin petrol (%50’nin üzerinde), kömür (%28) ve doğal gaz (%17) gibi yenilenemeyen enerjiye büyük ölçüde bağımlı olduğu belirtiliyor.

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version