Muhabbit

Kazakistan Merkez Bankası: “CBDC Çalışmalarında, İkinci Aşamayı da Tamamladık”

Ülkede devam eden CBDC pilot çalışmalarının ikinci aşamasının başarı ile tamamlandığı belirtildi.

Kazakistan

kazakistan muhabbit

Kazakistan Merkez Bankası (NBK), hükümetin CBDC projesi için yapılan test çalışmalarına ait ikinci aşamanın başarıyla tamamlandığını duyurdu. Ülkenin resmi para biriminin dijital versiyonu olan “Dijital Tenge”ye duyulan ihtiyaç üzerine başlatılan çalışmaların oldukça başarılı sürdüğünü belirten yetkililer, yapılan çalışmalara ait bir rapor yayımladı.

Hatırlanacağı üzere ülke, CBDC konusundaki ilk çalışmalarını 2021 yılının temmuz ve aralık ayları arasında gerçekleştirildi. Ardından 2022 yılının tamamını kapsayan bir çalışmada, CBDC’ye ait ikinci aşama tamamlanmış oldu. Finansal piyasada da denemeleri yapılan çalışmaların oldukça verimli geçtiği ve üçüncü aşamaya geçildiği belirtildi.

Banka tarafından yapılan açıklamada, yapılan araştırmalar, dijital tenge’nin uygulanabilir bir proje olduğunu ortaya çıkarmış oldu. Banka, CBDC’nin tam olarak kullanıma sunulduğunda, getireceği yenilikler ile birlikte finansal hizmetlerin kullanılabilirliğini artırabileceğini belirtiyor.

İlginizi çekebilir: CBDC Nedir?

Bununla birlikte CBDC’nin kullanılması ile ilgili yapılan bir anketin sonuçlarını da paylaşan yetkililer, çoğunluğun dijital parayı kullanmaya niyetli olduğunu belirtti.

2023 Yılında Üçüncü Aşamaya Geçilecek

Projenin üçüncü aşamasın 2023 yılının ilk aylarına başlayacağını belirten yetkililer, yıl boyu sürecek olan çalışmaların ticari kullanım alanlarında da test edileceğini belirtti. Toplamda dört aşamadan oluşacak çalışmaların son aşamasının aralık 2025’te sona ermesi planlanıyor. Son aşama yani dördüncü aşamada merkez bankası, projeye daha fazla katılımcı ve kullanım alanı ekleyerek kullanılabilirliği tam anlamıyla test etmek istiyor.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz ekim ayında Binance’in kurucusu ve CEO’su Changpeng Zhao, NBK’nın dijital tenge dağıtımı için BNB Zincirini kullanmayı planladığını duyurdu. Hatta bu gelişmenin ardından borsaya, Astana Uluslararası Finans Merkezi’nden (AIFC) dijital varlıklar için takas ve saklama hizmetleri sağlayıcısı olarak lisans verildi.

Kazakistan, Kripto Para Alanında İlerleme Devam Ediyor

Kazakistan kripto para alanında attığı adımlar ile son dönemlerde adından söz ettirmeye devam ediyor. Çin’in 2021 yılında kripto para sektörüne uygulamış olduğu yasaklar ve baskılar sonucu ülkedeki birçok madenci Kazakistan’a göç etti.

Bu kapsamda da bölgede önemli bir madencilik merkezi haline gelen Kazakistan, kripto paralar ile ilgili faaliyetleri daha kapsamlı bir şekilde düzenlemek için çalışmaya devam ediyor. Ülke son olarak aralık ayının başlarında, madenciliğin yanı sıra kripto para ticareti ve vergilendirmeyi ele alan özel bir yasa tasarısını kabul etti.

Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz

Son Yazılar

Exit mobile version