Muhabbit

Kazakistan, Yoğun Elektrik Tüketiminin Kaynağı Olarak Kripto Para Madencilerini Gösteriyor!

Kripto para madencileri nedeniyle elektrik talebinde yüzde 7’lik artış görüldüğü belirtiliyor.

kazakistan

kazakistan

Kazakistan, son zamanlarda yoğun enerji tüketimi problemi ile savaşıyor. Bu durumun yaşanmasında ise ana sebep olarak kripto para madenciliği faaliyetleri gösteriliyor.

Çin tarafından kripto para madencilerine yapılan baskılar sonucunda, Orta Asya ülkeleri düşük elektrik ücretlerinden yararlanabilen kripto para madencileri için çekici bir yer olmaya başladı.

Önümüzdeki yıllarda elektrik üretim kapasitelerini arttırmayı planlayan Kazakistan, şu anda ülke genelindeki elektrik kesintileri ile savaş veriyor. Son zamanlarda artan faaliyetler nedeniyle zorluk yaşadıklarını belirten bir hükümet yetkilisi düzenlediği basın toplantısında, 2021 yılında tüketimin geçen yıla oranla %7 artış gösterdiğini belirtiyor.

Konu ile ilgili olarak açıklama ise Enerji Bakanı Magzum Mirzagaliev tarafından geldi. Bakan, yerel basına, şebeke operatörü KEGOC tarafından yayımlanan rakamlara atıfta bulunarak, kripto para madenciliğine ayrılmış veri merkezilerinde çok büyük bir artış olduğunu vurgulayan Mirzagaliev, şu ifadelere yer verdi:

“Bir takım kararlar almamız gerekiyor. İlk olarak, sistem operatörlerinin, elektrik kesintisi olabileceği bir zamanda, öncelikle madencilik veri merkezlerinin tüketimini sınırlama veya azaltma hakkına sahip olmasını sağlayabilmeliyiz.”

Mirzagaliev’in açıklaması, kripto para madencilerinin faaliyetlerinin artık sosyo-ekonomik göstergeler üzerinde önemli bir olumlu etkisi olmadığına dikkat çekiyor. Çünkü madencilik, Kazakistan’da üretilen ucuz elektriği tüketerek ekonominin geri kalanının ve nüfusun artan ihtiyaçlarıyla rekabet ediyor. Üretilen kripto para birimleri ise genellikle başka yerlerde satılıyor veya elde edilen kârlar yurtdışında birikiyor.

Önlemler Alınırsa Faaliyetler Sürdürülebilir

Bununla birlikte, Enerji Bakanlığı tarafından yapılan başka bir açıklama, Kazakistan’ın kripto para madenciliği sektörünü geliştirmesi gerektiğine de değiniyor. Yetkililer, kripto para endüstrisinin gelişeceğine olan güvenini de sık sık dile getiriyor. Mirzagaliev, bunun için “çok iyi fırsatlar” olduğuna dikkat çekerek, ülkenin yenilenebilir enerji kullanımını genişletme potansiyelinin geliştirilmesi yönünde çalışmaların devam edeceğini belirtiyor.

Bununla birlikte bakanlık, madencilerin neden olduğu elektrik kesintileriyle nasıl başa çıkılacağına dair bir dizi öneri de hazırlamış durumda. Bunlar, mevcut madencilik veri merkezlerinin elektrik tüketimini sınırlamaya ve yeni kripto para çiftliklerinin şebekeye bağlanmasını askıya almaya yönelik önlemleri içeriyor. Temmuz ayında hükümet, madenciler tarafından kullanılan elektrik için bir ek ücret uygulamasına karar vermişti ancak bu durum madencilik şirketlerinin çalışmasını yavaşlatmaya yetmedi.

Bakan Mirzagaliev, ülkenin önümüzdeki beş yıl içinde toplam 3.000 megavat kapasiteli elektrik santralleri inşa etmeyi planladığını da belirtiyor. 

Cambridge Üniversitesi tarafından bu yıl içinde yayımlanan bir araştırmaya göre, ülkenin iki yıldan daha kısa bir sürede küresel olarak Bitcoin çıkarılmasındaki payının altı kat arttığı belirtiliyor. Veriler incelendiğinde Kazakistan şu anda kripto para madenciliği hacmine göre dünyada üçüncü sırada yer alıyor. 

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version