Muhabbit

Kazakistan’daki Bitcoin Hash Oranı Azalabilir!

BIT Mining gibi birkaç Çinli kripto para madenciliği şirketi, Kazakistan’daki genişleme planlarından vazgeçmeye başladı.

Kazakistan Madenciler Bitcoin

Kazakistan Madenciler Bitcoin

Kripto para sektörü uzmanlarına göre, Bitcoin (BTC) madenciliği için dünyanın en iyi konumlarından biri olan Kazakistan, bir sonraki hash oranı güncellemesinde BTC hash oranında düşüş yaşayabilir.

Çin hükümetinin kripto para madenciliği için uyguladığı sert yasaklardan sonra birçok madenci şirketi, operasyonunu devam ettirmek için farklı alternatif ülkeler aradı.

Elektrik birim fiyatının düşük olduğu ülkeler, BTC madencilik şirketleri için ilk tercih oldu. Kazakistan da madencilerin en çok tercih ettiği ülkelerden birisi oldu.

Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi’ne (CBECI) göre Kazakistan, ABD’den sonra Ağustos 2021 tarihi itibarıyla dünyanın BTC hash oranının %18’inden fazlasını barındırıyordu.

Çin, kripto para madenciliğine yasaklar getirmeden önce 2019 yılında BTC hash oranının %75’ten fazlasını oluşturuyordu.

Madencilik Şirketleri Kazakistan’ı Bırakıyor Mu?

Canaan ve BTC.com gibi birçok Çinli BTC madenciliği şirketi faaliyetlerini 2021 yılında Kazakistan’a taşıdı. Ancak madenciler, Kazakistan’da elektrik kesintisi sorunlarıyla karşılaştı.

Birçok endüstri yöneticisine göre, Kazakistan’daki hash gücü azalabilir. 2022 Mart ayında CBECI’ın güncellemesi yayımlandıktan sonra Kazakistan, ilk üç BTC madenciliği ülkesinden biri olmayabilir.

Küresel Bitcoin madenciliği hash oranı dağılımı. Kaynak: CBECI

Veri merkezi şirketi Soluna Computing’de iş geliştirme başkan yardımcısı olan Phillip Ng, konu ile ilgili şunları söyledi:

Kazakistan’da bir miktar BTC madenciliğinin devam etmesini bekliyoruz. Ancak gelecekte küresel hash oranının %15’in üzerine çıkacağını düşünmüyoruz. Bunun nedeni Kazakistan’daki enerji sübvansiyonlarının sürdürülemez olmasıdır.

2022 Ocak ayında çıkan haberlere göre; Kazakistan’daki yetkililer, ülkenin finansal durumunu istikrara kavuşturmak için elektrik sübvansiyonlarını kaldırmayı düşündüklerini söyledi.

Origin Protocol kurucu ortağı Josh Fraser, Kazakistan’ın BTC madencilik liderliğini kaybetmesinin bir başka sebebini de ülkenin petrol ve gaz endüstrisine güvenmesi olarak açıkladı.

Fraser, petrol ve doğalgaza olan talebin artmasıyla birlikte petrol ve gaz fiyatlarının da artmaya başladığını söyleyerek, sözlerine şu şekilde devam etti:

Kripto para madenciliği için bu enerji kaynaklarına güvenen ülkeler istediği istihdamı sağlayamayabilir. Artan fiyatlar veya devlet müdahalesi nedeniyle BTC hash değerinde düşüş olabilir.

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Almanya’nın yenilenebilir enerji kaynaklarının daha çok kullanıldığı ülkelerde BTC hash oranının artmasını bekliyorum. Ancak Rusya, Kazakistan ve İran gibi petrol ve gaz endüstrisine bağımlı olan ülkelerde BTC hash oranı düşebilir.

Kazakistan, 2022 Ocak tarihlerinde siyasi huzursuzluk yaşadı. Ülkenin başbakanı istifa etti. Daha sonra hükümet, interneti birkaç günlüğüne kapattı. Bu da madencilik şirketlerini kötü etkiledi.

Lesperance & Associates’in yönetici ortağı ve vergi danışmanı David Lesperance’a göre, potansiyel enerji fiyat artışları ve yeni kripto para madenciliği vergilerinin yanı sıra siyasi istikrarsızlıkla birlikte Kazakistan, madenciler için talep gören bir ülke olmaktan çıktı.

Lesperance sözlerine şu şekilde devam etti:

Kazakistan kripto para madencileri üzerindeki vergileri artırmayı düşünüyor. Son internet kesintisinden sonra madenciler, operasyonları için uzun vadeli daha iyi bir yer aramaya başlayacak.

Kripto para madencilerinin, operasyonlarını kesintisiz bir şekilde sürdürmesi önem arz ediyor. Madenciler, uzun vade için çeşitli kriterleri karşılayan, yeşil enerji kaynaklarını teşvik eden ve operasyonlarını korumak için hukukun bağımsız olduğu bir ülke arayışına girmiş olabilirler.

Birkaç Madenci Şirketi Alternatif Ülke Arayışında

Birkaç Çinli kripto para madenciliği şirketi, Kazakistan’dan ayrılmak için planlar yapmaya başladı. 2021 yılında operasyonlarını Çin’den Kazakistan’a taşıyan en büyük BTC madencilik şirketlerinden biri olan BIT Mining, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) 17 Şubat’ta bir başvuru yaptı. Yapılan başvuruya göre madencilik şirketi, Kazakistan’daki kripto para madenciliği operasyonlarını azaltmayı hedefliyor.

Bitcoin Haberleri İçin: Bitcoin Haberleri

Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version