Muhabbit

Kazakistan’dan, Kripto Paraların Düzenlenmesine Yönelik Yeni Bir Hamle Geldi!

Yeni yasal mevzuat ile birlikte, ülkedeki kripto para faaliyetleri düzenlenmek isteniyor.

Orta Asya ülkesi Kazakistan, kripto paraların düzenlenmesi için oluşturulan yeni yasayı senatodan geçirerek onayladığı duyurdu. Böylece ülkede bir kripto para ekosistemi kurmak için oluşturulan “Kazakistan Cumhuriyeti’ndeki Dijital Varlıklar Hakkında” isimli yasa kabul edilmiş oldu.

Onaylanan tasarının, ülkenin Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev‘in talebi üzerine hazırlandığı ve ardından meclise sunulduğu belirtildi. Aslında kripto paraları düzenlemek için oluşturulan yasa ocak ayının başlarında, bazı değişiklik önerileri ile zaten onaylamıştı.

Ancak Başkan Kassym-Jomart Tokayev 19 Ocak 2023 tarihinde alt meclisi feshetti ve erken seçim çağrısı yaptı. Bunun üzerine de Senatör Bekbolat Orynbekov, yeni bir meclis seçilene kadar Senatonun tüm yasama yetkilerine sahip olduğunu söyledi. 

İşte şu an için tüm yetkilere sahip olan senato, kripto para yasasını onayladı. Ancak, Tokayev, Kazakistan yasalarında yapılan değişiklikler de dahil olmak üzere senatörler tarafından getirilen diğer gerekli değişiklikleri henüz imzalamadı.

Senatoda kabul edilen yasa ile birlikte, kripto paralar için yasal bir zemin oluşturulmak isteniyor. Bununla birlikte hem kripto para madencileri hem de kripto para borsaları devlet kontrolünde bir lisansa sahip olmak zorunda kalacak. Yetkililer yeni gereklilikler ile birlikte, ülkenin daha fazla yabancı yatırım çekeceğini ve devlet bütçe gelirlerinin artacağını umuyor.

Çin’in Yasakları Kazakistan’a Yaradı

Bilindiği üzere, ucuz enerji sunması nedeniyle Kazakistan, Çin’in yasaklarından sonra ülkeden kaçan madencilik şirketlerinin odak noktası haline geldi. Ancak madencilerin ülkeye yoğun ilgi göstermesi, Kazakistan’da büyüyen bir güç açığına neden oldu. Ülkenin mevcut elektrik altyapısının yoğunluğu kaldıramaması nedeniyle de elektrik kesintilerinde artışlar meydana gelmeye başladı. Ardından da bazı madencilik şirketleri kapanma noktasına kadar geldi.

Oluşan bu olumsuz durum ile ilgili olarak açıklama yapan Mazhilis Ekonomik Reform ve Bölgesel Kalkınma Komitesi üyesi Ekaterina Smyshlyaeva şu ifadelere yer verdi:

“Sektördeki elektrik kullanımını kontrol etmek için yasal mekanizmaların getirilmesi, yasa tasarısının sorumluları için bir başka önemli amaçtır. Ayrıca, Enerji Bakanlığı’nın ülkenin enerji tedarik sisteminin dengesini korumak üzere madencilik için enerji kotaları belirlemeli.”

Kazakistan, Kripto Para Madencilik Merkezi Olma Yolunda İlerliyor

Orta Asya ülkesi Kazakistan, kripto para madenciliği konusunda ilerleme kaydetmeye devam ediyor. Ülke son bir yılı aşkın bir süredir Bitcoin madenciliği konusunda, Rusya’yı geride bırakarak, dünya üzerinde üçüncü ülke konumuna yerleşti.

Kripto para madenciliği konusunda Amerika Birleşik Devletleri (%37.84) liderliğini sürdürüyor. İkinci sırada Çin (%21.11) gelirken, onların hemen ardından Kazakistan geliyor. Ülke şu anda toplam Bitcoin hash oranının %13.22’sine katkıda bulunuyor.

Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Son Yazılar

Exit mobile version