Muhabbit

Kenya Merkez Bankası, CBDC Çalışmaları İçin Veri Toplamaya Başladı!

CBDC konusunda daha fazla çalışma için temel sağlanması hedefleniyor.

Kenya Merkez Bankası (CBK), merkez bankası dijital para birimi (CBDC) hakkında bir tartışma belgesi yayımladı. Bu kapsamda banka, Kenya’da bir CBDC getirmenin potansiyel yararları, riskleri ve düzenleyici konular hakkında bilgi toplamak istiyor.

İlginizi çekebilir: CBDC Nedir?

CBK konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, CBDC kullanmanın sınır ötesi ödemeleri daha verimli ve daha ucuz hale getirerek iyileştirebileceğini vurguluyor. Düzenleyici kurum, CDBC çözümlerinin çok katmanlı bankacılık yapısını düzelteceğini ve ödeme sistemini kısaltabileceğini söylüyor.

“CBK’nın potansiyel değer gördüğü önemli bir fırsat, CBDC’nin sınır ötesi işlemleri kolaylaştırmada kullanılmasıdır. Ancak faydaları ölçmek zor olsa da, CBDC’ler çok katmanlı bankacılık yapısını düzene sokabilir.”

Merkez bankasından bir gözlemci, Nijerya da dahil olmak üzere dünya çapında birçok ülkede hâlihazırda uygulanmış olan CBDC’nin tehlikelerini ve olasılıklarını incelemek ve geri bildirim yapmaları için Kenyalılara 20 Mayıs’a kadar süre verdi. 

CBK’ya göre CBDC’ler, stablecoin’ler gibi yeni oluşturulan özel olarak çıkarılan para birimlerinden daha güvenli ödeme hizmetleri sunabilir. Böylece de halkı yeni özel para türlerinin tehlikesinden koruyabilir. 

Kenya CBDC Konusunda Sağlam Adım Atmak İstiyor

Şu an Kenya hükümeti, CBDC’yi uygulayıp uygulamamaya karar vermiş değil. Bu nedenle başlatılan yeni girişim ile CBDC konusunda daha fazla çalışma için bir temel sağlanması hedefleniyor.

Bunun yanında Kenya, CBDC geliştirmeye çalışan veya hâlihazırda uygulamaya başlamış olan özel bir uluslar kadrosuna da katıldı. Atlantik Konseyi’ne göre, Haziran 2019 itibarıyla, 91 ülke şu anda bağımsız dijital para birimi araştırmasına katılıyor ve sadece 14’ü pilot aşamaya geçebildi. Ayrıca elde edilen verilere göre sadece dokuz ülke bir CBDC uygulama aşamasına geldi.

Bu alanda en önde gelen ülkenin de Çin olduğu biliniyor. Bilindiği üzere Çin, şu anda dijital yuan olarak adlandırılan bir CBDC denemesi yürüten en gelişmiş ülke konumunda. Ayrıca oluşturulan mobil uygulama ile 4 Ocak’tan bu yana 20 milyondan fazla kullanıcı bu girişimi deneme fırsatı elde etti.

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version