Muhabbit

Kırgızistan, Kripto Para Madencilerinin Elektrik Tarifesini Değiştirdi!

Ülke genelinde artan kripto para madenciliği faaliyetleri, hükümeti harekete geçirdi.

kırgızistan

kırgızistan

Kırgızistan hükümeti, yakın zamanda çeşitli tüketici grupları için elektrik tarifelerini revize etti. 

Bişkek’teki yetkililer, kripto para üretme sürecinin yoğun enerji tüketme yapısını gerekçe göstererek kripto para madenciliği işletmelerinin güç satın alma oranlarını yükseltti.

Bu kapsamda Kırgızistan’da kripto para madenciliği tesisi işleten şirketler, dijital para üretmek için ihtiyaç duydukları elektrik enerjisi için daha yüksek bir fiyat ödemek zorunda kalacak. Yapılan bu değişiklik, hükümetin “enerji sektörünün istikrarlı ve güvenilir işleyişini sağlamak” için elektrik oranlarını genel olarak güncelleme kararını almasından sonra geldi.

Yetkililer tarafından yapılan resmi bir duyuruya göre, değişiklikler ülkenin Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan Orta Vadeli Elektrik Tarife Politikası (2021–2025) kapsamında yer alıyor. 

Yeni tarife ile birlikte yaklaşık olarak yüzde 12,5’lik bir artışa maruz kalan kripto para madencileri kullandıkları her kilovat saat elektrik için 2,52 Kırgızistan somu (0,03 dolar) ücret ödeyecek. Bunun yanında yeni tarife politikasının kapsadığı dönemin kalan dört yılı için fiyatlar her yıl ortalama yıllık enflasyon seviyesini yansıtacak şekilde ayarlanmaya devam edecek.

Kırgızistan’daki yetkililer böylece, önemli güç kaynaklarına ihtiyaç duyan tüketiciler olarak altın madenciliği endüstrisindeki işletmelerin ve alkollü içecek üreticilerinin yanına kripto para madenciliği çiftliklerini de eklemiş oldu. Hükümet, bu kullanıcılar için revize edilen tarifelerin, ülkenin termik santrallerinin ek işletme maliyetlerinin yanı sıra dağıtım maliyetlerini de dikkate aldığını açıkladı.

Düşük Elektrik Fiyatları Madencileri Cezbediyor

Kırgızistan Cumhuriyeti’nin bulunduğu Orta Asya bölgesi, düşük elektrik oranlarıyla, son zamanlarda madencileri cezbeden kripto para madenciliği için bir sıcak nokta haline geldi.

Hatırlanacağı üzere Ağustos 2020’de de Ekonomi Bakanlığı, madencilik faaliyetleri için vergilendirmeyi getiren bir yasa tasarısı sunmuştu. Taslak yasaya göre, dijital para birimlerini üretmek için tüketilen elektriğin maliyetine yüzde 15 vergi teklif edilmişti. Mevzuat ayrıca, madencilik şirketlerinin ülkede yasal olarak faaliyet gösterebilmeleri için tescil başvurusunda bulunmalarını da şart koşuyor.

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version