Kripto para sektörünü en tanınmış şirketlerine ve vakıflarına karşı yeni bir dava dalgası başlamış durumda. ABD’li bir hukuk bürosu, içlerinde BitMEX, Binance, Block.one ve daha birçok önde gelen kripto para şirketinin bulunduğu şirketlere dava açtı. Davada, kurumların yatırımcılara yasadışı dijital tokenler satarak bu kişileri aldattığı ve kandırdığı iddia edilmekte.
Toplamda 11 dava, ABD’li hukuk bürosu Roche Cyrulnik Freedman tarafından açılmış durumda. Şirketlerin konumları sebebiyle davalarda Cayman Adaları’ndan tutun, İsviçre’ye kadar birçok ülkenin adı geçmekte.
Kripto Sektörünün Kanlı Düğünü
Önde gelen birçok kripto para dava açılması ile birlikte duruma Game of Thrones dizisinde gerçekleşen ve büyük bir katliam olan “Kanlı Düğün” benzetmesi yapıldı.
Bitfinex Manipülasyon Davası Da Aynı Bürodan Açıldı
Davayı açan hukuk bürosu, Ekim 2019’da Bitfinex’e açılan pazar manipülasyon davasını da açan kuruluş olarak öne çıkmakta.
Ek olarak Satoshi Wright olarak da bilinen Craig Wright ile davalık olan Kleiman’ların avukatlığını üstlenen büro, kripto para sektörüyle oldukça ilgili durumda.
Yatırımcıların Bilgi Eksikliklerini Kullandılar
Açılan davaya göre kripto para şirketleri yatırımcıların bilgi eksikliklerini kullanarak büyük bir dolandırıcılığa başvurdular.
Yatırımcılar kripto paraların nasıl çalıştıklarını bilmiyor.
Bu bilgisizlikten yararlanan kripto para şirketlerinin de yatırımcılara yasa dışı dijital tokenleri sattığı davada belirtilmekte.
Davada ise şirketler kendi tokenlerini “utility token” olarak belirtmekte. Bu sebeple de bu tokenleri menkul kıymet olarak kaydetmelerinin gerekli olmadığını belirtmekteler. Hatta dava açılan bazı şirketler kendi tokenlerini Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) ile karşılaştırdılar. Bu kripto paraların menkul değer olarak gösterilmemesi de onlar için bir savunma stratejisi olarak öne çıkmakta.
Bitcoin ve Ethereum da menkul değer değil.
Konu ile alakalı olarak Block.one Sözcüsü, blockchain ve kripto para şirketlerine dava açan fırsatçıların farkında olduklarını ve gerekli olduğu anda her türlü karşılığı fazlasıyla vereceklerini belirmiş durumda.
Dava açılan şirketler arasında Kucoin, Quantstamp, Bibox, KayDex, Status, BProtocol ve Civic (CVC) de bulunmakta. Ek olarak Block.one CTO’su Dan Larimer, Civic CEO’su Vinny Lingham, BitMEX kurucusu Arthur Hayes ve Binance kurucusu CZ’de bulunmakta.
Davacı tarafa göre bahsedilen tokenler, Howey Testi’nde başarısız olmuş durumdalar.
Howey Testi Nedir?
Howey testi bir varlığın menkul kıymet olup olmadığını belirlemeye yaramakta. Bu tokenler için 4 maddeden oluşan bir test yapılması gerekmekte. Sorular ise şu şekilde…
- Tokenler para karşılında mı elde edildi?
- Yatırımdan kar elde edilmesi umuluyor mu?
- Yatırım bir şirkete veya girişime mi yapıldı?
- Kar üçüncü taraf bır çabadan mı kaynaklı?
Binance İçin Açılan Dava
Binance için açılan davada kripto para borsası menkul kıymetleri herhangi bir lisans olmadan satması ile suçlanmakta. Davada satılan tokenler olarak Eos (EOS), Bancor Token (BNT) ve Status (SNT) gösterilmekte.
Davada menkul kıymet satışına aracılık etmesine rağmen Binance’in, SEC’e kayıtlı bir borsa yada broker olmaması gösterilmekte.
Tron’a Açılan Dava
Tron’un (TRX) araksında bulunan Tron Vakfı’na açılan davada, (Justin Sun’da Dahil) ABD genelinde menkul kıymet yasalarını ihlal eden bir şekilde TRX tokenlerin tanıtılması, satılması ve yatırımcılara önerilmesi gösterilmekte. Tron’un iddiasına göre ise TRX “whitepaper”ında TRX’in bir menkul kıymet olmadığı açık bir şekilde yazmakta. Bu sebeple yatırımcılar TRX’in bir menkul kıymet olmadığını rahat bir şekilde anlayarak yatırım yapabildi.
Block.one’a Açılan Dava
Block.one için açılan dava da Tron’a açılan dava ile benzerlik göstermekte. Aynı şekilde EOS Token’leri ABD’de satmak, teklif etmek ve tanıtmak gibi ihlaller davacı taraf tarafından öne sürülmekte.
BitMEX Tarafı
BitMEX’e açılan dava ise şirketin yatırımcılara türev işlemler adı altında menkul kıymet olan sözleşmeleri satması gösterilmekte. Bu noktada aynı şekilde SEC onayı veya kaydı bulunmadan yatırımcılara türev işlem sözleşmeleri satması ile suçlanan BitMEX de davaya dahil edilmiş durumda.
BitMEX’e açılan bir diğer dava ise “fiyat manipülasyonu“. BitMEX’in bir kumarhane gibi çalıştığı belirtilen belgelerde kendi çıkarına alış ve satış tahtalarında manipülasyon yaptığı iddia edilmekte.
Bildiğiniz üzere 12 Mart tarihinde yaşanan Bitcoin düşüşünde BitMEX yaklaşık 25 dakika boyunca kapalı kalmış ve birçok tartışmayı da beraberinde getirmişti. Sonrasında yapılan açıklamalarda ise BitMEx DDoS saldısı altında kaldığını iddia etmişti.