Muhabbit

Kripto Para Spot ve Türev Piyasalarında Hangi Borsalar Ne Kadar Dominant?

CryptoCompare’in yayımladığı raporun sonuçları bizlere ay bazında borsalarda gerçekleşen spot ve türev işlem hacimlerini gösteriyor.

Borsalar Hacim web trafik

Borsalar Hacim web trafik

Gerçek zamanlı bir veri paylaşım platformu olan CryptoCompare bir rapor yayımladı. Rapora göre Mart 2022 tarihinde kripto para spot marketi yüzde 10,5 büyüdü ve işlem hacimleri 1,6 trilyon dolara ulaştı.

Gerçekleşen bu işlem hacimlerinin yüzde 69,9’u; Binance, Coinbase, Bitfinex, OKX, Huobi, FTX ve Kraken gibi platformların da içinde yer aldığı dünyanın en büyük 15 kripto para borsası üzerinde yapıldı.

Kripto Para Spot Marketini Binance Domine Ediyor

Toplam spot market hacimlerinin yüzde 30,2’sini Binance tek başına karşılıyor. Borsanın toplam işlem hacmi 490 milyar doları buluyor ve bu rakam Şubat 2022 tarihine kıyasla yüzde 15’lik bir yükselişi işaret ediyor. Binance’in rekoru ise Kasım 2021 tarihine ait. Kasım 2021’de Binance; marketin yüzde 33,7’sine sahip olmayı başarmıştı.

Kripto para borsaları aylık spot hacimleri – Kaynak CryproCompare

Liderliği elinde bulunduran Binance’in arkasından, ikinci ve üçüncü sırayı Coinbase ve OKX almış. Coinbase ve OKX’in spot marketindeki payları sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 4,7. Coinbase üzerinde Mart 2022’de gerçekleşen işlem hacmi 81,9 milyar dolar ve bu rakam bir ay öncesine göre yüzde 12’lik bir düşüşü gösteriyor. OKX toplam işlem hacmi ise Mart 2022’de 75,9 milyar dolar olmuş ve bir önceki aya göre yüzde 26’lık bir gerileme var.

Türev İşlemler Piyasasının “Kralı” Kim?

Son 6 ayda kripto para piyasası işlem hacimlerinde önemli bir düşüş yaşandı. Bu düşüşe rağmen türev piyasasında bir yükseliş gözlemlendi ve Mart 2022 tarihinde bu yükseliş hızlanarak arttı.

CryptoCompare raporuna göre; türev işlem hacimleri yüzde 4,58 artarak 2,74 trilyon dolara ulaştı. Bu rakam, merkezi kripto para borsalarındaki (CEX) toplam işlem hacminin yüzde 62,8’ini oluşturuyor. Spot işlem hacim oranları ise bu süreçte yüzde 37,2’de kaldı.

İlginizi çekebilir: Merkeziyetsiz Borsa (DEX) Nedir?

Son aylarda türev işlemlerdeki yükseliş devam etse de; hala ATH (Tüm Zamanların En Yüksek) seviyesine ulaşılmış değil. ATH seviyesine Mayıs 2021 tarihinde ulaşılmış ve türev işlem hacimleri o tarihte toplam market hacminin yüzde 68’ini bularak 9,99 trilyon dolara ulaşmıştı.

Türev işlem hacimlerinin bu kadar büyük olması; rapora göre yatırımcıların spot piyasayı daha riskli bulmaları ile açıklanıyor.

“Market katılımcıları, spot piyasalardaki olası spekülasyonlara karşı temkinli kalmaya ve türev işlemler açmaya devam ediyor.”

Kripto para türevleri; gerçek varlıkların fiyatlarını “taklit” eden ikincil kontratlardır. Çoğu yatırımcının türev kontratları tercih etme sebebi ise, daha çok kripto para ile işlem yaparak marketteki yüksek volatiliteden kaçınmak.

Kripto para borsaları aylık türev işlem hacimleri – Kaynak CryptoCompare

Türev işlem hacimlerinde Binance yüzde 52 ile liderliği elinde tutuyor. Borsa üzerindeki toplam işlem ise 1,4 trilyon dolar. Şubat 2022’ye kıyasla bu rakam, bizlere yüzde 8,3’lük bir artış olduğunu gösteriyor.

Binance’in arkasından gelen takipçi ise OKX olmuş ve 446 milyar dolar ile bir önceki aya oranla yüzde 12,5’lik bir yükseliş sergilemiş. Bybit ve FTX, 380 ve 295 milyar dolarlık işlem hacimleri ile üçüncü ve dördüncü sırayı paylaşıyor. Bybit bir önceki aya göre yüzde 8,8’lik bir düşüş yaşarken, FTX bir önceki aya göre yüzde 2,07’lik bir yükseliş göstermiş.

Daha fazla Borsa Haberleri için: Borsa Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version