Muhabbit

Kripto Para Takibi İçin Düğmeye Basıldı!

Gizlilik odaklı kripto paralar başta olmak üzere kripto para hareketlerini takip etmek için yeni bir kripto para analiz aracı geliştiriliyor.

Bitcoin fiyat analizleri

Rusya’daki büyük bir finansal gözlemci, Bitcoin (BTC) ve özellikle gizlilik odaklı kripto paraları başta olmak üzere kripto para hareketlerini takip etmek için yeni bir kripto para analiz aracı geliştiriyor.

Rusya kripto paraların takibi konusunda ciddi adımlar atıyor. Rusya’nın Federal Finansal Takip Servisi’nin yapay zekâ ve yapay zekâ aracılığıyla kripto paraların hareketlerini takip etmek amacıyla yeni bir analiz platformu oluşturmayı planladığı bildirildi.

Rusya’nın yerel haber ajansı RBC’nin 10 Ağustos tarihli haberine göre “Şeffaf Blockchain” olarak adlandırılan yeni bir sistem düşünülüyor. Yeni sistemde dijital finansal varlıkların hareketlerinin takip edilmesi ve dijital varlıklarla ilgili yasa dışı faaliyetlerle mücadele etmek amaç alınıyor. Ayrıca sistemde Bitcoin (BTC), Ethereum (EYH), Omni (OMNI) gibi büyük kripto para birimlerinin yanı sıra Dash (DASH) ve Monero (XMR) gibi gizlilik odaklı kripto para birimlerini içeren işlemlerin anonimliğinin kısmen azaltılması da amaçlanıyor.

Sistem şu ana dek mali düzenleyici ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı mücadelede prototip bir şekilde denendi. Başarı ile sonuçlanan prototip sistem denemesi, Rusya’nın en büyük araştırma enstitülerinden biri olan Rus Bilimler Akademisi Lebedev Fizik Enstitüsünün imzasını taşıyor.

Şimdiye kadar bütçe dışı kaynaklarla finanse edilen sistem, 2021 yılından 2023 yılına kadar federal bütçeden yaklaşık 760 milyon ruble harcayacak. Yeni sistemde hedeflenen müşteri profili ise Rusya’nın Merkez Bankası gibi büyük finansal kurum ve kuruluşlar olacak.

Rusya dijital varlıklar konusunda giderek ciddileşiyor. Kısa bir süre önce “Dijital Finansal Varlıklar” ile ilgili geniş bir yasa tasarısı kabul edilmişti. 2021 yılı Ocak ayında yürürlüğe girmesi beklenen yeni yasada Bitcoin başta olmak üzere kripto para birimlerinin ödeme yöntemi olarak kullanılması yasaklanacak.

Özellikle gizlilik odaklı kripto paraların hareketlerinin takip edilmesindeki güçlük Rusya’yı bu yola itti. Bitcoin veyahut Ethereum gibi büyük kripto paraların Blockchain’lerinde takip edilebilirlik varken Monero veyahut Dash gibi kripto paralarda hareketleri takip etmek pek mümkün olmayabiliyor.

Gizlilik odaklı kripto paraların bu takip edilemez yapısı da onları kara ekonomide popüler yapıyor. Özellikle Monero, kara ekonomide oldukça popüler. Güney Kore’de, Amerika Birleşik Devletleri’nde veyahut Avustralya’da birçok kara ekonomi vakasında ödeme yönteminin Monero (XMR) olduğu görülüyor.

Son Yazılar

Exit mobile version