Muhabbit

Kripto Paralar Nasıl Korunur? Sanal Cüzdan Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Blockchain teknolojisi ile hayatımıza giren kripto paraların güvenliği nasıl sağlanmalıdır?

btc cüzdan güvenliği

Bitcoin normal paraların aksine sanal bir paradır ve yüksek şifreleme sistemiyle korunmaktadır. Bitcoin sahibi olmak içinse bitcoin alım satım yapabileceğiniz borsalarda TL, dolar veya Euro birimindeki paranızı bitcoine çevirerek bir sanal cüzdan sahibi oluyorsunuz. Ancak bu cüzdanı oluştururken dikkat etmeniz gereken nokta, şifrenizi unutmamanız ve bir yere kaydetmeniz. Aksi halde bitcoinlerinize veda edebilirsiniz. Çünkü karşınızda destek talebinde bulunacağınız bir muhatap bulamayacaksınız ayrıca sanal, bir nevi kayıt dışı bir sistem olduğu için kaybettiğiniz cüzdan şifresini geri almak için resmi talepte de bulunamayacaksınız. Bitcoin için oluşturacağınız sanal cüzdanınızın şifresini de oldukça iyi düşünmek ve mümkünse dijital olmayan ortamda yedeklemek zorundasınız. Aksi takdirde bitcoinleriniz çalınabilir ve cüzdanınızdan coinler uçtuktan sonra başvurabileceğiniz resmi bir kurum bulamazsınız.

Kripto Para Piyasasında Nasıl Bir Şeffaflık Söz Konusu?

Kripto para piyasasında birden fazla bitcoin cüzdanına sahip olabilirsiniz. Ancak bu cüzdanlarda sizin adınız gözükmez. İsminizin gözükmemesine karşın hesaptaki para herkes tarafından görülmektedir. Bu şeffaflığın farklı bir boyutudur. Bunun yanı sıra farklı ağların dağılımıyla oluşturulan bitcoinlerin hepsi birçok yerde kayıt altına alınmaktadır, bu da şeffaflığın bir başka boyutudur.

Cüzdan Şifreleme İle Dijital Paralarınızı Güvende Tutun

Bitcoin herhangi bir merkeze bağlı bir para birimi değildir. Sanal para birimi olan bitcoin tek merkezli değildir yani farklı yerlerden yönetilmektedir bu sebeple bir sunucu bile çevrim dışı kalsa herhangi bir veri kaybı yaşanmaz. Bitcoinde transfer edilen paralar ağın işlemi onaylamasından sonra oldukça hızlı bir şekilde alıcıya aktarılır. Bitcoinlerle ilgili merak edilen önemli hususlardan biri ise yanlış gönderilen bitcoinlerin geri alınıp alınamayacağıdır. Maalesef bitcoin cüzdanı adres sahibi tarafından doğru girilmezse, yanlış adrese göndermiş olduğunuz bitcoinleri geri alamazsınız. Bitcoin piyasası içerisinde daha önce bitcoine çevrilmiş ancak daha sonra üzerinde işlem yapılmamış çok fazla miktarda bitcoin vardır bunun sebebi şifrelerini unutan kullanıcılar olarak tahmin edilmektedir. Bu sebeple uzun vadede bitcoinlerinizi güvende tutmak için öncelikle şifrenizi unutmamalı ardından da oldukça fazla güvenlik önlemi alarak korumalısınız.

Platformlar Üzerinden Kişilerle Kripto Para Alışverişinde Dikkatli Olmalısınız

Bitcoin alırken milyarlar ya da milyonlar yatırmanıza gerek yoktur. 50 TL’likte bitcoin satın alabilirsiniz. Aracı sitelerden satın alabileceğiniz gibi bu piyasada varlık gösteren tanıdığınız kişilerden de bitcoin alabilirsiniz. Ancak bitcoinleri yüz yüze satın almak dolandırılmama hususunda sizin için önemli olacaktır.  Bitcoin borsalarında birçok alt para birimi (altcoin) bulunmaktadır ve bunlar bitcoinden farklı olarak değer değişikliği göstermektedir. Bitcoin piyasasında bu hareketlere de dikkat edilmelidir. Zira yanlış bir yatırım büyük zararlar doğurabilir.

Bitcoin alım satımı sırasında bitcoinlerin geri alınamayacağını bilmelisiniz bu sebeple itibar etmediğiniz ve güvenmediğiniz kişi kurumlarla bitcoin alış satışı yaparken dikkatli olmalısınız. Bitcoinlerin geri gelmesinin tek yolu kullanıcının size ödemesidir. Bitcoin alım satımında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de budur.

Faaliyette Bulunacağınız Kripto Para Borsasının Güvenlik Önlemlerinden Emin Olun

Güvenlik sahteciliğin önüne geçmek için oldukça önemlidir. Kripto paralar nasıl korunur diye merak edenlerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan ilki bitcoin alacağınız platformun güncel olması ve bir çeşit güvenlik sertifikası olan ssl ile korunmasına dikkat edilmesidir. SSL sertifikası bu işin ilk adımı olmakla birlikte sertifikanın çeşidine göre de güvenlik seviyesi değişebilir. Let’s Encrypt adında ücretsiz SSL sertifikası veren servisler olduğu gibi, COMODO vb. firmaların milyon dolar seviyesinde sigorta sağladığı SSL sertifikaları da mevcuttur.

SSL sertifikasının dışında donanımsal olarak alınabilecek güvenlik önlemlerinin arasında, kripto para borsasının coin’lerin yüzde kaçını soğuk cüzdanda tuttuğu da önemlidir. Çünkü olur da bir hacker borsada güvenlik açığı bulup bitcoin çalmaya kalkışırsa, çalabileceği maksimum btc sayısı online olarak tutulan btc sayısıyla aynıdır. İnternet ile bağlantısı olmayan bir makinede / cüzdanda tutulan bitcoinlerin sanal ortamda çalınması imkansızdır.

Ayrıca ne kadar fazla insan bu platformda bulunuyorsa o kadar güvenli bir platformda olduğunu varsayabilirsiniz. Bu varsayım büyük kitlelere hizmet sunan firmaların güvenlik önlemlerinin daha sıkı olduğuna dayanmaktadır. Bitcoin hırsızlığına neden olan bitcoin kayıplarını engellemek için yüksek güvenlik önlemleri oldukça önemlidir.

Son Yazılar

Exit mobile version