Muhabbit

Kripto Varlık Yönetmeliği Hakkında Basın Açıklaması Yağdı!

Kripto paraların ödemelerde kullanılmamasına yönelik yönetmeliğin ardından sektörün önemli isimlerinden basın açıklamaları yağdı.

tcmb muhabbit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından kripto para birimlerinin ödemelerde kullanılmamasına dair çıkarılan yönetmelik 16 Nisan 2021 00:00 itibarıyla Resmî Gazete’de yayımlanmıştı.

Karar, Türkiye’deki aracı kurumların, ödeme yöntemlerini kripto para birimleri üzerinden gerçekleştirmeyi amaçlayan girişimlerin, kripto para platformlarının ve birçok yatırımcının dikkatini çekti.

Mevzu bahis yönetmeliğe yönelik basın açıklamaları da birbiri ardına geldi.

Paribu CEO’su Yasin Oral’ın Açıklaması

Kripto para borsası Paribu’nun CEO’su Yasin Oral yönetmeliğin kripto para borsalarını etkilemediğinin altını çizdi.

“Kripto para ekosisteminde elektronik para kuruluşları üzerinden yapılan işlemlerin oranı, bankalara nazaran bir hayli düşük. Kullanıcılar, bankalar üzerinden işlem yapma yöneliminde. Yönetmeliğin dayanakları henüz açıklanmadığı için, uzun vadedeki etkileri hakkında yorum yapmak doğru olmaz. ”

Parıbu CEO’su Yasin Oral

Ayrıca Oral, yönetmeliğin kripto para piyasasının regülasyonu olarak değerlendirilmemesi gerektiğini, sadece ödeme ve elektronik para kuruluşlarına yönelik bir yönetmelik olduğunu ekledi.

Papara’nın CEO’su Ahmed Faruk Karslı’nın Açıklaması

Kripto para borsalarına para yatırma ve para çekme esnasında sıklıkla tercih edilen platformlardan biri olan Papara’nın CEO’su Ahmed Faruk Karslı, EKOTÜRK TV’de yönetmeliğe dair açıklamalarda bulundu.

Karslı, Merkez Bankası’nın bir süredir kripto varlıklar üzerinde çalışmalar yürüttüğünü bildiklerini ancak bu yönetmeliğin onlara sürpriz olduğunu ve beklemediklerini belirtti.

“Bir düzenleme yapma gereği hasıl olmuş; yapacak en kolay düzenleme de biliyorsunuz ki yasaklamaktır. Uğraşmaktansa yasaklamak çok daha kolay, ilgili düzenlemeyi herhâlde yarım saatte yazmak zor olmamıştır.”

Papara CEO’su Ahmed Faruk Karslı

Karslı, platformları aracılığıyla yapılan kripto para işlemlerinin 2020 gelirlerinin %10’u bile etmediğini söyledi. Ayrıca bugüne kadar düzenleyici birimlerin desteğine sahip olduklarını dile getiren Karslı, dünyada kripto paralarla ilgili bir faaliyette bulunamayacağına dair yapılan ilk düzenleme olduğunu ekledi.

Ayrıca düzenleme ne olursa olsun alınması gereken aksiyon neyse biz hepsini almaya açığız mesajını verdi.

“Herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor.”

PAPARA CEO’SU AHMED FARUK KARSLI

DigiliraPay Kurucusu Serkan Bayar’ın Açıklaması

DigiliraPay’in kurucusu Serkan Bayar da yönetmeliğe yönelik görüşlerini bir basın açıklamasıyla duyurdu. Bayar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan yönetmelik nedeniyle oldukça üzgün olduklarını dile getirdi.

“Mastercard, PayPal gibi dünyadaki birçok ödeme platformu kripto paralara yöneliyorken, Bitcoin ile Tesla alınabiliyorken, Starbucks’tan Bakkt aracılığıyla Bitcoin ile kahve alabiliyorken ülkemizde bu hizmetlerin sunulamayacak olmasından dolayı da büyük bir üzüntü duymakta olduğumuzu belirtmek isteriz.”

dıgılıraPay kurucusu Serkan Bayar

Bayar, TCMB’nin çıkardığı yönetmelik ile 30 Nisan 2021 itibarıyla faaliyetlerini durdurmak durumunda kalan DigiliraPay’in çalışma modelinden de bahsetti.

DigiliraPay kullanarak kripto paraları ile ödeme yapmak isteyen kullanıcıların kimlik doğrulamasını (KYC) yapmaları gerektiğini dile getiren Bayar, kullandıkları kimlik sisteminin Türkiye Cumhuriyeti Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı doğrulama sistemi olduğunu söyledi.

Ayrıca DigiliraPay’in aracılık ettiği ödeme işlemlerinden elde ettiği komisyon gelirini belgelendirerek üye iş yerlerine fatura düzenlediğini, aynı şekilde iş yerinin de satmış olduğu ürün veyahut hizmetlerin karşılığında fatura tuttuğunu açıklayan Bayar, tüm işlemlerin Blockchain üzerine yazıldığını söyledi. Blockchain üzerindeki bilgilerin ise açık ve şeffaf olarak saklandığını, denetleme yapmak isteyen herkesin kontrolüne açık olduğunu herhangi bir vergiden kaçma veyahut kaçınma durumunun söz konusu olmadığını ekledi.

DigiliraPay’in kurucusu Serkan Bayar TCMB’ye de ufak bir sitem ederek “TCMB tarafından tamamen yasaklama gibi katı bir kısıtlamaya başvurulmadan evvel yayımlanan yönetmeliğin hazırlanmasına neden olduğu belirtilen endişelere karşı bu işin paydaşı olarak ne gibi önlemler aldığımız konusunda görüşümüzün alınmasını çok isterdik.” dedi.

“TCMB tarafından faal şirketlerin görüşü alınmadan, piyasa ihtiyaçları gözetilmeden atılan bu adımın tüm dünyada gündelik hayatta kullanılmaya başlanan kripto paraların ülkemizde kullanılabilirliğini sadece erteleyeceğini, Türkiye’nin yakalamak için vaktinin daraldığı Blockchain teknolojisi ve kripto paraların gündelik hayatta kullanımı gibi fırsatları kaçırmamak için çok yakın bir gelecekte bu düzenlemenin kaldırılacağını umuyor ve iş modelimizi geliştirme çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

DIGILIRAPAY KURUCUSU SERKAN BAYAR

Bayar, hukuk danışmanlarının TCMB tarafından yayımlanan yönetmeliğin iptali için dava hazırlığında olduğunu dile getirdi.

Bitpanda Türkiye ve MENA Yönetici Direktörü Elbruz Yılmaz’ın Açıklaması

Bitpanda Türkiye ve MENA yönetici direktörlüğünü üstlenen Elbruz Yılmaz da TCMB’nin çıkardığı yönetmelik ile ilgili açıklamada bulundu.

“Bitpanda olarak, müşterilerimiz için en güvenli, en hızlı ve en şeffaf hizmetleri sunmak için teknolojik ve yasal düzenleme süreçlerimize sürekli olarak yatırım yapıyoruz. Avrupa’nın birçok ülkesinde yasal düzenlemelere tabi olan finansal bir kuruluş olarak, yasal düzenlemeler konusundaki deneyim ve uzmanlığımızı, faaliyet gösterdiğimiz her pazarda yetkililerle paylaşmaya hazırız.”

Bıtpanda Türkiye ve MENA Yönetici Direktörü Elbruz Yılmaz

Türkiye’nin dünyanın en canlı kripto para piyasalarından biri olduğunu dile getiren Yılmaz, 2020 yılında sektöre girmelerine rağmen oldukça önemli bir yere geldiklerini söyledi. Türkiye’de kripto para birimleri ile alakalı bir düzenlemenin merakla beklenildiğini ve gelecek düzenlemelerin piyasanın büyümesini sağlayacak bir çerçevede gerçekleşmesini beklediklerini açıkladı.

Türkiye’de kripto para sektörünün gelişimini destekleyecek bir dizi kapsamlı yönetmelik üzerinde çalışmaların devam ettiğini “bildiklerini” dile getiren Yılmaz, yönetmeliklerin ne zaman ve nasıl ilan edileceğini bilmediklerini ancak sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.

Ayrıca Yılmaz, yasal bir çerçeve oluşturmanın Türkiye’nin dünya genelindeki öncü konumunu güçlendireceğini, yeni kitlelerin bu varlık sınıfına yatırım yapması için daha güvenli bir ortamın oluşturulacağını savundu.

“Yasal düzenlemelere uygunluk konusunda oldukça deneyimliyiz ve yerel yönetmeliklere uygunluk sağlamanın yanı sıra şeffaflık, güvenlik ve sorumluluğa verdiğimiz önemi sürdürmek için gerekli önlemleri alıp gerekli yatırımları yapmaya devam edeceğiz.”

BITPANDA TÜRKİYE VE MENA YÖNETİCİ DİREKTÖRÜ ELBRUZ YILMAZ

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version