Muhabbit

Kuzey Kore, Kripto Para Borsalarının Kötü Adamı Mı?

İnsan hakları hukukunda uzmanlaşmış olan Kaiser, Kuzey Kore’nin Blockchain’e olan ilgisinin başkaları üzerinde güç kullanmak için teknolojiyi kullanan kötü adamlara benzetiyor,

Daha önceki haberimizde Birleşmiş Milletler’in, Şubat ayında Kuzey Kore’de düzenlenen kripto para birimi konferansına katılmanın büyük olasılıkla bir yaptırım ihlali oluşturacağı konusunda uyardığından bahsetmiştik. Reuters’e göre, bu ihlal uyarısı ay sonunda BM Güvenlik Konseyi’ne sunulacak gizli bir raporda yayınlandı.

Uyarı, Kuzey Kore’nin Blockchain ve kripto para birimine olan ilgisinin artması sonucu yetkililerin şüphelenmesi nedeniyle yapıldı. Ağustos ayında, BM yaptırımlarının uygulanmasını izleyen bir ekip, Kuzey Koreli ajanların finansal kurumlardan ve kripto para borsalarından yaklaşık 2 milyar dolar çaldığını bildirdi. Sızan raporda, Kuzey Kore’nin parayı kitle imha silahları programı için kullanmayı planladığı düşünülerek kaygı verici bir durum olarak geçiyordu.

BM, 2006’daki ilk nükleer denemesinden beri Kuzey Kore’ye çeşitli yaptırımlar uyguluyor. Ülke, silahlarla ilgili malzemelerin veya malların ticari yasaklarının yanı sıra finansal varlıkları (yani kripto para birimi) ve bankacılık işlemlerini kapsayan yasaklarla ilgili yaptırımlarla da karşı karşıya.

Çalınan fonlara ek olarak, BM’in uyarısı, ülkenin ilk Blockchain konferansına katılmak için geçen yıl Nisan ayında Kuzey Kore’ye giden Ethereum Foundation araştırmacısı Virgil Griffith’in iddianamesine de yönelik.

İddianameye göre Griffith, ABD Hazine Dış Varlık Kontrolü Ofisi’nden onay almadan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne gitti. Griffith BM yaptırım yasasını ihlal ettiği için 20 yıl hapis istemiyle suçlanıyor.

Kuzey Kore’nin Blockchain Konferansı Planlaması

Blockchain topluluğunun bazı üyeleri önümüzdeki ay Kuzey Kore’de bir etkinliğe ev sahipliği yapmayı planlıyor. Etkinliğin web sitesine göre, konferans 10 Şubat’ta gerçekleşecek ve Kültürel İlişkiler Komitesi ve Kore Dostluk Derneği başkanı Alejandro Cao de Benos ve Bitcoin.co’da geliştirici olarak çalışan Chris Emms tarafından düzenlenecek.

Ne Emms ne de Cao de Benos, Cointelegraph’ın neden Kuzey Kore’de bir blockchain konferansına ev sahipliği yapıyorsunuz sorusuna yanıt vermemişlerdir.

Aktivist, Cambridge Analytica muhbiri ve Netflix belgesel “The Great Hack” ın konusu olan Brittany Kaiser, geçtiğimiz Ağustos ayında Emms’in organize ettiği bir grup tarafından, Kuzey Kore’de Eylül ayında gerçekleşecek olan (bilinmeyen nedenlerle iptal edilen) bir etkinliğe davet edildiğini açıkladı.

Kaiser’e göre geçen Nisan ayında Griffth’in tutuklanmasına neden olan Kuzey Kore Blockchain konferansının arkasında da Emms vardı.  Geçen Nisan ayında etkinliğe davet edilen Blockchain topluluğunun üyelerinin, olası bir Kuzey Kore ziyaretinin neden olabileceği tehlikelerden habersiz olabileceklerini söyleyerek devam etti;

“Blockchain endüstrisindeki çoğu insan politik bilimciler ya da uluslararası ilişkiler uzmanları değil, idealistler ve teknoloji uzmanlarıdır.”

Kuzey Kore Kripto Borsasının Kötü Adamı Mı?

Kaiser, geçen Ağustos ayında Emms tarafından düzenlenen etkinliğin bilinmeyen nedenlerle iptal edilmesine rağmen, yine de Emms ve diğerlerinden etkinliği ilk olarak kimin düzenlemesini istediğini bilmek istediğini açıkladı. Kaiser şunları söyledi:

“Hangi DPRK hükümet yetkilisi onları oraya getirmek istedi? Son derece şüpheli bir durum. Ve daha kötüsü de insanların güvenliğinin ve özgürlüğünün ellerinden alınmasına neden oluyorsunuz, Ethereum Vakfı’nın araştırmacısı şu anda hapiste. ”

İnsan hakları hukukunda uzmanlaşmış olan Kaiser, Kuzey Kore’nin Blockchain’e olan ilgisinin başkaları üzerinde güç kullanmak için teknolojiyi kullanan kötü adamlara benzetiyor, “Kuzey Kore insan haklarına en büyük tehditlerden birini oluşturuyor ve temel standartları korumak için yapılan birçok uluslararası anlaşmayı ihlal ediyor. ” dedi.

Kaiser, ülkenin yasal açıklardan ve Blockchain /kripto teknolojisinin düzenlenememesinden faydalanarak sosyal sözleşmeleri, yasaları ve uluslararası anlaşmaları baltaladığını söyledi ve ekledi:

“Yeni çıkan teknolojiyi direkt olumlu olarak kabul etmek konusunda dikkatli olmalıyız. Kötü niyetli olan araçlar değil, insanlar.”

Son Yazılar

Exit mobile version