L1X blok zinciri ağında node’ların; ağın bütünlüğü ve güvenliğini sağlama görevi son derece önemlidir. Bu nedenle hem node operatörlerinin hem de delegasyon yapılan likidite havuzuna varlık yatıran kullanıcıların, işleyişi anlamaları gerekiyor. Bu yazıda L1X node’larının işleyişine, çalıştırılma gerekliliklerine ve ödüllerin dağıtımına detaylıca bakıyor olacağız.
L1X Blok Zincirinde Node Validatörlerin Rolü
L1X blok zinciri ağındaki validatörler, sistemin bütünlüğü ve güvenliğini sağlayarak ağın omurgasını oluştururlar.
Belirli bir miktar L1X stake ederek, validatörler işlemleri doğrulama ve konsensüs sürecine katılma fırsatını elde ederler. Rastgele algoritma; blok önericilerin adil bir şekilde dağıtılmasını sağlayarak, her validatör node’unun eşit oranda blok oluşturmaya katkıda bulunmasını sağlar.
L1X Protokolünde Node Çeşitleri
L1X Protokolünde 3 Tür Node Bulunmaktadır:
- Event Listening Node (ELN) – (minimum 10,000 adet L1X stake etmek gerekir)
- Full Validator Node (FVN) – (minimum 50,000 adet L1X stake etmek gerekir)
- Signing and Broadcasting Node (SBN)
ELN ve FVN node’ları, konsensüs mekanizmasına katılmaktan sorumludur.
SBN node’ları ise, katılımcı uygulamalar tarafından hedef yükü imzalama ve yayınlama işlemleri için kullanılabilirler.
Node operatörleri, ELN ve FVN arasında seçim yapabilir, ancak ağ mimarisinde belirli bir küme seçemezler.
L1X’teki Staking Node’larına Katılmanın Avantajları
Katılımcılar varlıklarını stake ederek, node operatörü olabilir ve ağdaki güvenliği ve merkeziyetsizliği aktif olarak desteklerler. Bu katılım, ağın bütünlüğünü güçlendirir ve işlem doğrulamasını sorunsuz ve güvenli hale getirir.
Staking node’ları, katılımcılar için çekici ödüller sunar. Staker’lar, staking ödülleri aracılığıyla düzenli pasif gelir elde edebilir ve bu, ağa uzun süreli bağlılığı teşvik eder.
L1X protokolündeki ödüller, 2 ana staker grubu tarafından kazanılır: Kendi donanımlarını barındıran Full Node Validator’ler (FVN) veya Event Listening Node’lar (ELN) ve varlıklarını likidite havuzuna delegasyon yapan stakerlar. Ödüller, protokol seviyesinde otomatik olarak yatırılan hesaplarda biriktirilir ve 30 günlük süreçlerde ödül sahipleri tarafından çekilebilir.
L1X protokolünün modüler mimarisi, güvenli ve ölçeklenebilir bir platform sağlar ve hızlı uygulama geliştirme ile merkeziyetsizliği maksimize eder. FVN ve ELN node’ları kullanımına hak kazanmak için gereken NFT’leri elde etmek isteyenler; Temmuz 2023 ve Ocak 2024 tarihleri arasındaki halka arz satışları sürecinde, gerekli miktarda L1X satın alımı yapmalılar.
Ağustos 2023’ün sonunda başlayacak olan Mainnet Beta aşaması, kullanıcıların staking yapmaya ve ağa katılmaya başlamasına olanak tanıyacak, böylece ağın güvenliği ve konsensüs mekanizması daha da güçlenmiş olacak.
Delegasyonlu Likidite Havuzuna Stake Eden Kullanıcılar
Delegasyonlu likidite havuzuna stake etmek, L1X coin sahiplerinin varlıklarını FVN’lere delegasyon yapmalarına olanak tanıyan on-chain bir faaliyettir. Ödüller, delegasyon yapılan miktar ve hesaplanan ödüller temel alınarak otomatik olarak delegelere dağıtılır.
Kullanıcılar; L1X protokolü’ndeki merkeziyetsiz likidite havuzuna katılarak, varlıklarını on-chain aktivite ile stake edebilirler. Merkeziyetsiz sözleşmelere L1X stake eden kullanıcılar, FVN’lere delegasyon yapmış ve ödül kazanma hakkına sahip olmuş olurlar. Bu yaklaşım, herkesin ağa doğrudan node düzeyinde katılımını sağlar. Staking, Mainnet Beta aşamasıyla başlayacak olan ve protokole entegre edilen sözleşmeler aracılığıyla yapılabilir.
Kullanıcılar, belirlenmiş koşullarla varlıklarını geri çekebilirler. Staking işlemi sırasında potansiyel kayıpları önlemek için güvenilir FVN’leri seçmek önemlidir.
NFT’lerin L1X Node’larındaki Rolü
Non-Fungible Token’lar (NFT’ler), L1X blok zinciri ağındaki kullanıcılara node operatörü olma ve ekosisteme katılma fırsatları sunarlar.
“Node Hakkı” (Right to Node) adlı NFT’ler, kullanıcılara FVN ve/veya ELN node’larına ev sahipliği yapma imkanı tanır ve bunun için belirli bir miktar L1X stake etmelerine olanak sağlar. Kullanıcılar bu node’ları satarak, kiraya vererek veya kendi kendine opere ederek, ağın güvenliğine katkıda bulunabilir ve ödüller kazanabilirler.
Her node türü için 1.000 adet sınırlı sayıda NFT bulunmaktadır ve bu NFT’ler Ocak 2024’e kadar erişilebilir olacaktır. NFT’lere erişmek için kullanıcılar, gerekli miktardaki L1X coinlerini kilitlemelidirler.
Layer One X’in tüm potansiyelini anlamak için projeye ait resmi belgelere buradan bakabilirsiniz. Bu belgelerde, gerekli yönergeler ve sıkça sorulan sorular gibi bölümler yer alıyor.
Layer One X Türkiye Twitter hesabını buradan takip edebilirsiniz.
Layer One X Telegram grubuna buradan katılabilirsiniz.
Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom
Daha Fazla Kripto Para Haberleri için: Kripto Para Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Bu içerik sponsorludur.