Muhabbit

LayerZero Labs, Muhabbit Capital’in de Aralarında Bulunduğu Seri A+ Finansman Turunda 135 Milyon Dolar Yatırım Topladı!

Zincirler arası yenilikçi teknolojiye sahip LayerZero Labs; Muhabbit Capital’in de aralarında bulunduğu önemli kuruluşlardan yatırım aldı.

layerzero labs seri a+ finansman turu

“Hepsini yönetecek tek bir zincir” mottosunun aksine artık birçok insan blok zinciri endüstrisinin, blok zincirlerinin birbirleriyle iletişim halinde olduğu ve Android kullanıcılarının FaceTime aramaları yapabilmesine benzer bir modelde ilerleyeceğini düşünüyor.

Birçok insanın böyle düşünmesinin sebebi ise şimdiye kadar Bitcoin, Ethereum, Solana ve Avalanche gibi lider blok zincirlerinin kullanıcılarını sert bir tabirle “takım seçmeye” zorlaması. FTX Ürün Müdürü ve FTX Ventures Yatırımcısı Ramnik Arora ise böyle olması gerekmediği görüşünde.

LayerZero Labs’a Büyük Yatırım

Sequoia Capital, a16z ve FTX Ventures’un ortak olarak yönettiği Seri A+ finansman turunda LayerZero Labs; Muhabbit Capital’in de aralarında bulunduğu birçok önemli yatırımcı kuruluştan yatırım aldı. Tüm yatırımcıların ortak görüşü ise; “hepsini yönetecek tek bir zincir” kavramının güçlenebileceği.

Finansman turunda 135 milyon dolarlık yatırım toplayan LayerZero Labs; merkeziyetsiz uygulamaların birden çok blok zincirine bağlanmasını sağlayabilecek bir protokol geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Şirketin Kurucu Ortağı ve CEO’su Bryan Pellegrino, misyonlarını şöyle ifade ediyor:

Misyonumuz; her akıllı kontratı her zincire bağlamak.

Vancouver merkezli Kanada firması LayerZero Labs, Seri A+ finansman turunda aldığı 135 milyon dolarlık yatırım ile şirket değerlemesini 1 milyar dolara yükseltti. Yatırımcılar arasında Coinbase Ventures, PayPal Ventures, Tiger Global ve Uniswap Labs gibi başka önemli kuruluşlar da bulunuyor.

Şirket daha öncesinde tohum yatırımı turunda 2 milyon dolar ve Seri A finansman turunda 6 milyon dolarlık yatırım almıştı. Önceki bu turlarda da Binance Labs, Multicoin Capital ve Sino Global Capital gibi önemli katılımcılar bulunuyordu.

Günümüzde Blok Zincirleri Arasındaki İlişki

Bugün blok zincirleri arasındaki iletişim, bridge (köprü) adı verilen çözümler ile sağlanıyor. Bu çözümlerde; bir blok zincirinden bir diğerine aktarılmak istenilen varlık, o blok zincirinde kilitleniyor ve eşit değerdeki varlık diğer blok zincirinde tanımlanıyor. DeFi Llama’ya göre bugün 33 milyar dolar değerindeki kripto paralar, köprü protokollerinde blok zincirleri üzerinde kilitlenmiş durumda.

Köprü protokollerinin ise önemli bir problemi bulunuyor. Bu köprülerin varlığı, merkeziyetsiz bir sistemde merkezi varlıkların meydana gelmesini sağlıyor ve güvenlik açıkları yaratıyor. Son birkaç ay içerisinde 1 milyar dolardan fazla varlık, bu güvenlik açıkları sebebi ile saldırıya uğradı ve kaybedildi. Yalnızca dün (29.03.2022), Ronin köprü protokolüne yapılan bir saldırı neticesinde 600 milyon dolarlık bir fon kaybedilmişti. Şubat 2022 tarihinde ise Wormhole’a yapılan ve 320 milyon dolarlık bir kayba sebep olan diğer bir saldırı hala hafızalarımızda.

LayerZero Tam Olarak Ne Yapıyor?

Finansman turu yatırımcıları LayerZero için umutlu. Sequoia Capital yetkilisi Michelle Bailhe’nin LayerZero Labs ile ilgili görüşü şöyle:

Zincirler arası bir gelecek için inancımız vardı ancak teknolojinin henüz yetersiz olduğunu düşünüyorduk. LayerZero’yu tanıdıktan sonra bu düşüncemiz değişti.

LayerZero Labs Kurucu Ortağı ve CTO’su Ryan Zarick; henüz beta sürümünde olan LayerZero Protocol’ünü, “zincirler arası iletişimi sağlayan mesajlaşma katmanı” olarak tanımlıyor. LayerZero’nun bu işlevi; geleneksel bankacılık sistemindeki SWIFT işleminin merkeziyetsiz bir yapıda gerçekleştirilmesine benziyor. LayerZero’nun yapabileceklerine bir örnek verecek olursak; protokol ile birlikte Ethereum uygulamalarından, Solana üzerinde bir merkeziyetsiz borsa olan Serum’a doğrudan likidite aktarılabilecek.

LayerZero’nun Stargate adında bir köprü protokolü bulunuyor. Ancak bu protokol diğer projelerin aksine varlık transferlerini gerçekleştirmek için aynı ada sahip bir token kullanıyor. STG token, haberin yazıldığı şu dakikalarda (31.03.2022) 3,52 dolardan değer görüyor ve 3,5 milyar dolardan fazla market değerine sahip. Açılışı yapıldıktan sonra 2 hafta içerisinde Stargate Finance, 264 milyon dolarlık zincirler arası transfer işlemine ev sahipliği yaptı.

LayerZero şu anda Ethereum, Avalanche ve Fantom gibi blok zincirlerini destekliyor ancak önümüzdeki 4 hafta içerisinde bu listeye Bryan Pellegrino’nun söylemine göre Solana ve Terra da katılacak.

Daha fazla DeFi Haberleri için: DeFi Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Yazılar

Exit mobile version