Geçtiğimiz günlerde Japon devi Line önemli bir duyuru gerçekleştirdi. Yapılan açıklamaya göre kripto para birimi Link(LN) bu yıl Nisan ayında Japonya’da kullanıcılara sunulacak. 2018 Ekim ayında ilk duyurusu gerçeklestirilen Link piyasaya sürüldüğünde Abd ve Japonya’daki kullanıcılar tarafından kullanılamıyordu. Fakat yeni duyuruyla birlikte iki ay içerisinde Japonya’da kullanıma açılmış olup kullanıcılar işlem yapmaya başlayabilecek. Line lansmanın tüm ayrıntılarını henüz açıklamamasına rağmen kesin olarak Nisan ayında yapılacağını bildirdi. Detaylar önümüzdeki günlerde netleşecektir.
Yatırımcılar Durumdan Memnun
Duyurunun ardından Japonya’da bulunan yatırımcılar gelişmelerden memnun olduğunu dile getirdi. Birçoğu lansmanın zaten yeterince geciktiği görüşünde. Yatırımcılar arasında hali hazırda Link diğer ülkelerde aktif olarak kullanılabilirken Japonya’da kullanıma açılması için daha fazla beklemenin gereği olmadığı görüşü hakim.
Link’in Japonya pazarında aktif olmamasının sebebi aslında yasal düzenlemeler. Fakat yapılan son hazırlıklarla Link artık Japonya pazarı ve düzenlemeleri için hazır durumda. Japonyanın Dijital Varlık Düzenleme Kurumu’nun (JVCEA) istekleri Line tarafından tamamiyle karşılanmış durumda. Dolayısıyla Line ekibi önlerinde bir engel kalmadığı için memnun.
Line’ın kripto para borsası Bitbox yine benzeri sebeplerden dolayı Japonya’da kullanılamıyordu. Ancak şirketten gelen açıklamaya göre Bitbox’ta yakın zamanda kullanıma açılacak.
Bitbox Japonya’da aktifleşene kadar kullanıcılarımız, uygulama içi borsamız olan Bitmax’ı kullanmaya devam edebilirler.
Çoklu İşleve Sahip Uygulamalar Düzenlemelerden Muzdarip
Facebook’un Libra’sı, Telegram’ın Gram’ı ardı arkası kesilmeyen düzenlerle boğuşmakta. Aynı durum bu noktada Line için de geçerli. Hızlı değişim düzenleyici kurumlar için yetişmesi zor bir durum oluşturuyor. Geçtiğimiz Ekim ayında Telegram, SEC ile ardı arkası kesilmeyen bir kavgaya girişmişti. SEC Telegram’dan finansal bilgilerinin ayrıntılarını istedi. Fakat Telegram’ın bunları paylaşmak gibi bir zorunluluğu yoktu. Aynı durum Libra’nın da başına geldi. Facebook SEC’in kara para aklama ve terörizm finansı konusundaki endişelerinin önüne geçemiyor. Aynı zamanda KIK Messenger Token’i Kin’de(KIN) kendi lansmanı için düzenleyici kurumlarla karşı karşıya kalmış durumda. Kurumlar dijital para birimlerinin kullanıcıları aldatmak için olabileceği, yanlış alanlarda kullanılabileceği ve gerektiği durumlarda cezai işlemlerin nasıl yürütüleceğiyle alakalı çözümlerini netleştirmekte zorlanıyor. Fakat tüm bu düzenleyici kurumlara örnek teşkil edecek şekilde JVCEA hazırlıklarını tamamlamış durumda. Umarız JVCEA’nın düzenlemeleri diğer kurumlar için örnek teşkil eder.