Portekiz Lizbon’da gerçekleşen Web Summit, katılımcıların deyimiyle bugüne kadar görülen en DEVASA büyüklükteki etkinlik! 1050 konuşmacı, 2296 girişim, 1081 yatırımcı ile orada kimler vardı ve neler oldu sizlere aktarmaya çalışalım.
Web Summit, 1-4 Kasım arasında Lizbon’da yaklaşık 71 bin kişinin katılımıyla ve aynı anda 30 kadar oturumun gerçekleşmesiyle bugüne kadar yapılan en büyük organizasyonlardan biri oldu.
Web Summit neden bu kadar rağbet gördü peki?
Dünya çapında yaşanan belirsizlikler birçoğumuzun dikkatini; blockchain, web3, DeFi, fintech ve gamefi gibi yeni kavramlar ve konulara çekti. Bunun sebebi ise gayet açık çünkü iş modelleri de bu konular üzerinden evrilmeye başladı.
Son yıllarda dünya çapında yaşanan pandemi, savaş ve beraberinde gelen uluslararası ekonomik krizler geleceğe dair büyük bir belirsizliğe yol açtı. Birçok sektör için bu belirsizliğin ortasında yeni iş fikirleri geliştirmek ve teknolojiye uyumlu hale gelmek zorunlu hale geldi. Web Summit’i düzenleyen ekip; önemli şirketlerin kurucularını ve CEO’larını, startup’ları, politika yapıcıları ve devlet başkanlarını bir araya getirmekteki motivasyonlarını basit bir soruya bağlıyor: Sırada ne var?
Sırada alanda yapılması gereken regülasyonlar olabilir belki. Şu ana kadar gelinen noktada ise ciddi bir teknoloji devriminin içinde olduğumuz açıkça ortada.
Web Summit’e kimler katıldı?
Etkinlikte, aktif olarak geliştirilen web3 girişimleri çok fazla olsa da; herhangi bir işlevi olmayan ve ekonomisinin ponziye dayalı iş modelleri olduğu düşünülen projelerin de yer aldığı görüldü. Özellikle gündemden düşmeyen regülasyonlar ve uyumluluk süreçleri de birçok oturumda konuşmacıların değindiği kilit noktalardan oldu.
Web Summit’e Türk projelerden ve iş adamlarından da katılımlar vardı. Blockchain tabanlı yazılım ürünleri ve danışmanlık hizmetleri sunan Open Many (omchain) şirketinin kurucu ortaklarından biri olan Osman Kuzucu, genel olarak atmosferin güzel olduğunu ve Türkiye’nin de alanda standı olduğunu söyledi.
Büyük firmalar, cloud tarafında teknoloji tarafında iş yapan web tarafında ürünler geliştiren teknoloji hizmetleri sağlayan firmalar vardı. Önemli olan, Web Summit’te ilk defa kripto varlıklar için özel bir alan ayrılmıştı.
Osman Kuzucu
Kripto varlık tarafındaki ilk gün açılış konuşmasına Binance kurucusu ve CEO’su Changpeng Zhao (CZ) katıldı. Chainalysis, Cardano, Tezos ve OpenSea’nin kurucuları da konuşmacı olarak ağırlandı ve Web Summit, hem VC’lerin yer aldığı hem de üreticilerin yer aldığı, özel kripto varlık oturumlarına da ev sahipliği yaptı.
Web Summit’te play to earn, metaverse, custody wallet, exchange hizmeti sunan birçok proje yer aldı. Osman Kuzucu; katılımcıların ve firmaların, exchange odaklı bir yaklaşım yerine daha çok bu dünyayı inşa eden insanlar olduğuna dikkat çekti.
Kripto varlık tarafında özellikle daha çok üreticinin, ürünlerin ve bu ürünleri geliştirenlerin olduğu blockchain’e ilgili kişilerin katılım sağladığı bir etkinlikti.
Osman Kuzucu
Kuzucu ayrıca kripto varlık oturumları dışında çok garip şekilde Bitcoin, kripto para, NFT ve blockchain kavramlarını ilk kez duyan çok fazla insanın da Web Summit’te olduğunu gördüklerini söyledi.
Web Summit’te bulunan bir diğer proje ekibi ise OctopusNFT. Geçen haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Togg siparişini fiziksel NFT’ye dönüştüren şirket olarak tanınıyor son zamanlarda.
OctopusNFT’nin CEO’su Ömer Yavuz, girişimin Advisor’ı Osman Kuzucu ile birlikte sanat eserlerinin ekranla beraber NFT olarak blockchain’e işlenmesi için bir çalışma yaptıklarını ve cihazın hiç değişmeyen MAC adresine bu NFT’lerin sadece o ekranla kullanılacak şekilde kodlandığını yani kilitlendiğini söyledi. Kısacası yeni oluşturulan ya da halihazırda herhangi bir NFT, akıllı sözleşmeler aracılığıyla ve Octopus Signage tarafındaki iş birliği ile cihazın MAC adresi kullanılarak ekranla birleştirildi.
Birçok önemli şirketle iş birliği yapan OctopusNFT, son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk Togg’u satın aldığını gösteren bir NFT’yi Avalanche ağında mint ederek, aynı zamanda ekrana da kilitleyerek fiziksel bir sipariş formunu NFT’ye dönüştürmüş oldu.
İlginizi çekebilir: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Togg Siparişi, OctopusNFT Teknolojisi ile NFT’ye Dönüştürüldü: İşte Detaylar!
Osman Kuzucu, özellikle sektörde NFT alanında, OctopusNFT ile NFT’lerin fizikselleşmesini sağlayacak bir iş modeli oluşturduklarını ve Open Many (omchain) ve OctopusNFT iş birliği sayesinde önemli bir boşluğu doldurduklarını farkettiklerini söyledi.
2022 yılının hem blockchain hem de genel etkinlikler alanında en büyük etkinliği olan Web Summit’in, trade ve kripto para fiyatlarının konuşulduğu bir etkinlik yerine teknoloji odaklı bir etkinlik olması sektör adına umut verici görünüyor.
Editörün notu: Bu yazıyı aslında hafta başında ve daha uzun olarak yayımlamak istemiştim ancak yaşanan FTX krizi tüm haftayı etkiledi, yazıyı da biraz geciktirmeme neden oldu. FTX tarafında neler olduğunu hâlâ bilmeyenler varsa buraya da link bırakalım. Fotoğraflar ve röportaj için Osman Kuzucu ve Ömer Yavuz beylere çok teşekkür ederiz.
İlginizi çekebilir: FTX’te neler yaşandı?
Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom
Daha fazla Blockchain haberi için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.